Advent og klimamarch

Igår var en dejlig dag. Om aftenen var jeg helt igennem glad. Så meget, at svigermor spurgte om jeg havde taget noget. Nej, det havde jeg ikke. Jeg havde bare fået den helt rette dosis solskin, motion, godt selskab, gudstjeneste, politik, kaffe, kærlighed og kikærter (falafel). Og sukker, pommes og risengrød!

Første søndag i advent blev en begivenhedsrig dag for Familien Skov. Egentligt havde vi tænkt vi bare skulle være hjemme og julehygge med svigermor (og hendes 10 kg julepynt), men da vintervejret om morgenen viste sig fra sin bedste side, besluttede vi os for at tage til klimamarch og nyde solskinnet. Men først slog Valde og jeg et smut forbi vores kirke, Byens Valgmenighed, som holder til i Kristuskirken. Der var desværre ikke en rigtig adventskrans, men til gengæld et topmoderne genbrugs-juletræ i pap. Der var liv og glade dage med masser af børn, god kaffe og brunkager. I prædiken havde præsten valgt at tale om det at være åben for forandring. Det overordnede budskab var, at hvis man kun ser det man forventer, så ser man måske ikke alt det, Gud vil gøre. Altså det han vil forvandle hos dig selv og andre mennesker, og så er det sværere at tage imod det nye, og nemmest at blive i de vante rammer. Sådan opfattede jeg det, og jeg synes det var et virkeligt godt tema. Det handler jo egentligt meget om at være bevidst eller ubevidst. Noget jeg kan genkende i mit eget liv, men det vil jeg skrive mere om i et andet indlæg.

Efter kirke mødtes vi med far og efter at have fortæret verdens bedste (næsten) durum, tog vi ind på Den Røde Plads og mødtes med Onkel Morfar. Klimamarchen gik til Christiansborg Slotsplads, og tidsplanen blev overholdt med stor præcision. Noget jeg sjældent har oplevet ved de demonstrationer, jeg tidligere har deltaget i. København viste sig fra sin bedste side med både solskin og julelys.

Efter at have sovet under hele gudstjenesten, var Valdemar i hopla, og han klarede det flot. Med klimamarchen kom Valdes demo-regnskab op på 2 i løbet af et år! Det er da ret flot. Hvis man altså synes det er sejt. Han har i hvert fald allerede været med til flere gudstjenester og demoer end mange voksne nogensinde har. Men hvorfor? Fordi det er det, hans forældre gør. Så er det jo også meget naturligt, at han deltager i det. Når han bliver større, kan han selv vælge til og fra, men indtil da bliver han “slæbt” med. Det er ikke fordi jeg ønsker at give ham en særlig kristen opdragelse. Selvom han nok får det alligevel! Fordi jeg er kristen, går meget i kirke, og synger (salmer) hele tiden, også ubevidst. Fint med kirke, men hvorfor demo?

Er vi da særligt politisk anlagte? Både-og. Vi har begge været politisk aktive da vi var yngre. Lasse har været det i forbindelse med veganisme og aktivisme ad den vej. For mig har det mere været ungdomspolitisk arbejde, og så en masse demoer i forbindelse med det gamle ungdomshus. Som jeg aldrig har sat mine ben i. Men da det blev revet ned, tændte det noget i mig. Hvor om alting er.. i 2011 “droppede” jeg politik. Forstået på den måde, at jeg havde fået nok. Og det er sjældent jeg gider gå ind i en politisk diskussion, altså om politik i sig selv. Men jeg er nok også en af dem, som tror på at “alt er politik”. Og klimaet står jo højt på den politiske dagsorden. Vi brænder meget for at få fokus på klimaet, og forsøger at leve “klimavenligt” i hverdagen, herunder spise vegansk, og det er ikke noget, vi går og råber højt om. Men nogle gange er det altså dejligt at komme ud på gaden og lufte sin holdning! Især når man kan stå sammen med andre. Så uanset holdning, synes jeg det er vigtigt, at lære mit barn at bruge sine demokratiske rettigheder til at udtrykke sine holdninger, og forhåbentligt få politikerne i tale, og dermed ændre noget. Man kunne også gå uden om systemet og bruge mere alternative, revolutionære metoder. Men det har han ikke fra mig!

Klimamarchen er et opråb til politikerne i forbindelse med klimatopmødet COP21. Marchen er arrangeret af Climate Action Denmark i samarbejde med ca. 25 andre organisationer. Søndag d 29/11 var global klima-aktionsdag, så der blev demonstreret i mange lande verden over.

 

IMG_0925IMG_7409IMG_7311

I følelsernes vold

Kender I det? Nogle gange er man i sine følelsers vold. Det er menneskeligt. Det har jeg været en del her på det sidste. Når det sker, kan jeg nogle gange have svært ved at sætte ord på, hvilke følelser der er på spil. Men for det meste er det skyldfølelse og frustration. Skyldfølelsen er så abstrakt og irrationel, at jeg ikke vil komme nærmere ind på det her, men frustration er noget alle kender, og en følelse, som der ofte er mange gode forklaringer på.

Noget af det der kan gøre mig virkelig frustreret er, når jeg ikke ved, hvad Gud vil med mit liv! Jeg ville ønske jeg bare kunne få stukket en færdig 10-års-plan for mit liv i hånden eller en opskrift jeg skulle følge. Og så alligevel ikke. For så ville der ikke være noget eventyr! Men i situationen er det bare ikke eventyr jeg ser. Jeg kan være så frustreret, at jeg ikke kan tænke klart. Måske går frustrationen over i vrede. Måske sætter den gang i en lang række mere eller mindre sorte tanker. Som fortæller mig, at jeg ingen fremtid har, at jeg aldrig finder ud af hvad planen er, at jeg aldrig hører fra Gud igen, at jeg ikke kan finde ud af noget og ikke har nogle relationer, der er så vigtige, at jeg ikke bare kan skride fra dem når som helst. Det der sker er, at jeg ikke længere kan se det store perspektiv. Jeg får “tunnelsyn” og kan ikke se ud over min egen lille, triste verden. Og det er helt normalt. Det sker for alle nu og da. Nogle oftere end andre, måske.

Hvad kan man så gøre ved det?

“Gud kan ikke fjerne din smerte – han kan ændre dit perspektiv!”

Sådan sagde en af de kloge, seje kvinder, som talte ved kvindekonferencen “Women’s Reboot” for en måned siden i Aarhus Valgmenighed. Klog, fordi jeg synes det er meget klogt sagt. Og et godt svar til alle dem, som ikke kan tro på Gud, bare fordi han ikke har fjernet deres smerte. Når man kommer til tro, eller får svar på sine bønner, kan det godt føles som om man blev ramt af en trylleformular, som bare slettede al smerte og mørke i ens liv. Men sådan er det ikke. Jo, i det øjeblik fjernes smerten, og måske vender den aldrig tilbage i samme styrke igen. Sådan var det for mig. Men som kristen kommer man til at møde modgang og svære tider i livet, sjælelig og eksistentiel smerte, ligesom alle andre mennesker. For sådan er livet! Og det er der ikke noget galt i.

Måske behøver man ikke gøre noget ved det. Nogle gange skal man bare være mef følelsen, og forsøge at acceptere den. Det ville Robert mene. Og Martinus. Og når man en dag har accepteret alt fuldt ud, kan man måske være heldig at opnå “Robert-tilstanden”, også kaldet kosmisk bevidsthed, eller bare få et glimt af den. Nå, det var et sidespor..

Livet ville selvfølgelig være nemmere, hvis vi mennesker kunne acceptere – og dermed slutte fred med – alt. I stedet for at starte en masse kampe mod os selv. Men det er nok de færreste, som formår det uden videre. Jeg tror, at mange tænker, som mig: “jeg må gøre noget!”

Og således kan man fare rundt fra det ene verdenshjørne til det andet med hovedet under armen og forsøge at “finde sig selv”, og optimere sit liv på alle tænkelige måder. Jeg gør det selv. Sidste uge var jeg træt og i følelsernes vold. Jeg kunne mærke, at jeg var godt igang med at betræde stien mod at blive et bittert og udbrændt menneske. Hverken kærlighed eller glæde kunne jeg føle, overhovedet. Kun en frustration og vrede over, at hele verden havde gjort mig uret. Og ikke engang Gud gad gøre sig den ulejlighed at hjælpe!

Hvad gør jeg?! Panikken breder sig. Jeg må stoppe op, rive en dag ud af kalenderen for at finde ud af noget, mærke mig selv, være alene. Og det gjorde jeg så. Bortset fra at jeg endte med at have Valde hjemme alligevel, og det var der en mening med. Jeg kan nemlig ikke “finde mig selv” uden ham, da han er så stor en drl af mig!

Dèr slog det mig: jeg har ikke brug for at løsrive mig fra verden, Gud eller mennesker for at finde min vej. Jeg er nødt til at se mig selv i verden, og finde ud af hvem jeg er her.

Første skridt på vejen er at finde tilbage til den første kærlighed. Og stilheden. Så simpelt er det. Alt kan krølle sig sammen i sindets tankekaos, så livet kun ser sort ud, og alle udveje er blokerede. Men vejen ud er mere simpel, end man skulle tro. Naturens stilhed, Guds fred, som altid er der, bagved al larmen.

Vi skal finde tilbage til den første kærlighed. Gud elskede os først. Find ud af, hvordan han gjordr det. Glem det ikke. Den første, barnlige kærlighed til vores forældre. Den første kærlighed til din partner. Første gang du mærkede kærligheden til dit barn. Den dag du begyndte at elske dig selv. Din kærlighed til skaberværket og naturens overflod. Den stille glæde, som vokser ud af stilhed og bøn.

Ja, det lyder som noget hippiepis! Men det er true story. Det er det der skal til. Og det er her vi finder ud af hvem vi virkelig er.

Og så er det gratis!!!

Guds fred til alle

IMG_7800

 

Hverdagens surdej

Det er faktisk navnet på en anden blog, og hvis det ikke var taget, havde jeg overvejet det. Lige for tiden er der gået hverdag i den herhjemme, og bloggen er desværre noget af det sidste på min dagsorden. Ofte falder jeg i søvn mens jeg ligger og ammer Valde i forbindelse med putning. Efter på søndag er jeg forresten officielt langtidsammer, hurra! For så har vi ammet et år, og vi fortsætter. Igår faldt jeg i søvn kl. 20, så jeg burde være frisk nu, men ærligt talt er min hjerne ret flad i det. Så apropos surdej, bringer jeg nu en opskrift på min farmors dejlige rugbrød! Og ja, du skal bruge en (hverdags)surdej.

Holms rugbrød

(giver 2 store rugbrød)

Forberedelsestid: 5 min. om aftenen, 8 timer til hævning, 5 min. om morgenen, 2 timer til hævning, bages i 1 time

Dag 1

Ingredienser :

ca. 500 g surdej

600 g hvedemel

300 g rugmel

600 g skårne rugkerner

6 tsk salt

1,5 L koldt vand

Alle ingredienser røres sammen til en tyk grød, og stilles til hævning på køkkenbordet natten over (mindst 8 timer).

I skålen har du nu en stor surdej! Derfor er det første du skal gøre næste dag, at tage ligeså meget surdej fra, som du tilførte. Dermed bliver surdejen fornyet, og du har en portion til næste gang.

Dag 2

Ingredienser

400 g rugkerner

450 g blandede kerner

0,5 L koldt vand

Efter du har taget lidt surdej fra, røres ingredienserne i resten af dejen. Der skal tilsættes 850 g kerner i alt. Dem kan du fordele som du vil, alt efter hvor groft brødet skal være. Fx 300 g rugkerner, 200 g solsikkekerner, 100 g hørfrø, 250 g rugmel. For at gøre brødet bedre, kan du med fordel lægge rugkernerne i blød før du bruger dem.

Herefter fordeles dejen i to store rugbrødsforme (med bagepapir), og nu skal de hæve mindst 2 timer. De kan sagtens stå helt op til 6 timer, hvis det ikke lige passer med din tidsplan. Efter hævning bages de i ovnen på nederste rille (ikke varmluft) på 200 grader i 1,5 time. Start med 1 time og 10 minutter og se så til dem.

Når de er færdige, tages de ud af formene med det samme og lægges med bunden i vejret. Skal helst køle af før man kan skære i dem. Der er bare ikke noget bedre end en skive friskbagt rugbrød enten for sig selv eller som tilbehør til aftensmaden. Enjoy!

 

 

 

 

 

Dengang mor var ung #1

“Jeg har været på dannelsesrejse. Jeg har ryddet op i mit liv. Nu er der kun Gud og orgel tilbage. Og den tulipanistiske desperation.  Måske er den død, måske har den bare hiberneret.
Jeg har slettet min gamle blog helt, jeg har slette min facebook-profil helt, og jeg sørger over det. En del af mig er væk, udslettet, min fortid er begravet. Som Paulus siger at vi må dø med Kristus, begrave vort gamle liv og genopstå med Kristus.
Nok er alle de gamle ord begravet og Emos krop har suget klosterlivet til sig som et cykelrytterkorpus på EPO. Men for et par dage siden gjorde det spædeste forår og dets følgesvend, den uundgåelige, grønne rastløshed, som gradvist manifesterer sig i livsliderlighedens højtråbende desperation, akkompagneret af den penetrerende angst på dåse, sit indtog i verden.
Jeg har virkelig forsøgt at stoppe. Med at skrive. Med at være ung og desperat. Men min nye tilværelse byder mig at sige JA i stedet for nej.
Så her står vi nu. så spændstige som aldrig før.

LEV, MIN VEN!”

– 2013

Under tagget “en gymnasieelevs tankestrømme” vil jeg engang imellem bringe tekster fra mine gamle blogs og dagbøger. Fordi nogle af dem indeholder noget godt, nogle er sjove, nogle er bare tragiske – men mest af alt, fordi de fortæller ret meget om, hvem jeg er. Jeg håber I vil tage godt imod det, og tag det nu lidt med et gran salt – jeg var meget ung og meget teatralsk!

Fritid, mig-tid, Gud-tid

“At være sammen med Gud / tilbringe tid med Gud” – dette udtryk hørte jeg første gang, da jeg for tre år siden var i Taizé med en gruppe danske kristne fra forskellige organisationer og baggrunde. Og jeg fattede det virkelig ikke! Det gav jo ikke mening.. hvis Gud er allestedsnærværende på alle tidspunkter, så er man da enten altid sammen med Gud eller også er man aldrig….. ?

Her sidder jeg så på min flade, med en dejlig varm kaffe i min mumikop, Taizé-sange i baggrunden, foran skærmen, klar til at blogge. Det er ofte her jeg går i stå. Eller altså, jeg får ofte en idé til et emne, får skrevet en overskrift samt et par linjer, og så når jeg bare ikke mere..

Jeg fatter helt ærligt ikke, hvordan diverse “mommys” får tid til deres blogs! Eller ikke-mommy-bloggerne for den sags skyld, som nærmest har endnu mere på programmet i hverdagen (ud fra dem jeg kender/læser med hos). Men idag er anderledes end andre dage. Jeg har nemlig haft fritid siden kl. 10.30! Fritid er for mig ensbetydende med tid, hvor jeg ingen planer har. Tid, hvor jeg ikke skal servicere nogen, kommunikere med nogen eller foretage mig noget som helst seriøst eller konstruktivt. Ok, det jeg snakker om her, er nok mere rendyrket afslapning. Men jeg ville ønske al min fritid var sådan. Og det er den jo faktisk. Det er dog desværre ikke fordi jeg bare er mega god til at slappe af, men fordi jeg har så lidt tid alene, at jeg skal udnytte den ordentligt, når den endelig kommer! Der var den igen… “Udnytte”, hvor er det egentligt et forfærdeligt ord. Vi skal udnytte vores tid bedst muligt – en tendens, der er vandret fra det store samfund og ned i min lille verden. Og som invaderer selv min kostbare fritid. Jeg føler, at jeg skal “skynde mig” at slappe af. Det er altså ret svært, skulle jeg hilse at sige! Ligesom dengang da jeg var gravid og ekstremt træt, samtidigt med at jeg havde et travlt program, der skulle jeg udnytte hver lille pause til at sove, om det så kun var 10 minutter, meget stressende.

Nå, tilbage til nuet. Jeg kunne have brugt de sidste to timer på at have fordybet mig i bloggen, det er mit eget valg, at jeg ikke gjorde det, så jeg skal ikke klage mere. Sandheden er, at jeg langt hellere ville spise fastfood, liggende på sofaen med Desperate Housewives, telefonen på flytilstand, efterfulgt af en 25-minutters powernap. Men først skulle jeg selvfølgelig klare de mest presserende indkøb og oprydning #housewifelife, og så er tiden altså gået!

Det lyder fint det hele.. men hvor blev Gud af i det? Der er så meget man “skal” og “bør” i dette moderne liv, vi fører. Man skal være der for sine børn, men også realisere sig selv, have uddannelse og forsørge sig selv, man skal passe på sig selv, undgå stress, “manage” sin tid, huske at slappe af, dyrke meditation og sove nok! Alle disse normer og forventninger gælder også for kristne, da vi bare er normale mennesker (indsæt selv passende smiley). Som om det ikke var nok, skal man som kristen også helst bede en lille bøn engang imellem. Eller det vil sige, der er intet vi skal, heldigvis! Forleden dag kiggede vi ind ad vinduet hos vores falafelmand, og så ham ligge på knæ på sit bedetæppe, midt i en af sine fem daglige bønner. Min mand siger “det må være dejligt at have så faste rammer for bøn, som muslimerne har, så får man det da gjort”. Ja, det er jeg delvist enig i. Faktisk har jeg før i tiden ofte ønsket at jeg kunne være muslim eller jøde, for det der med at have en lovreligion, det virker bare nemmere. Forstå mig ret, det at skulle overholde en masse love, er selvfølgelig besværligt, men hvis man nu kunne føle sig som en god kristen, når dagen var slut, fordi man kunne krydse alle tingene af på den åndelige “to-do-liste”, så ville det være dejligt! Det kan man bare ikke, og gudskelov for det.

Vi er ikke pålagt at bede et vist antal gange om dagen, et vist tidsrum eller på en bestemt måde. Jo, der er én bøn, som vi opfordres til at bede, og det er Fadervor. Den universelle bøn, som indeholder alt. Men mere om det en anden gang.. Jeg føler jeg er kommet lidt ud af en tangent. Min pointe er, at tiden med Gud er sparsom. Hvis man altså definerer “tid med Gud”, som alenetid, i bøn, den kontemplative form for gudsdyrkelse. Det er noget jeg sjældent tager mig tid til. Men Gud er her jo altid! Derfor er han også med nu her i min sparsomme fritid. Jeg behøver derfor ikke have dårlig samvittighed over, at jeg ikke har brugt hele dagen idag på bøn, og hurra for det!

“Mig-tid” er et hot emne i tiden. Især for diverse mommy-bloggere. Det er vigtigt at få tid for sig selv, det mener jeg også. Men hvorfor ikke slå to fluer med et smæk? Hvorfor adskille det hele – “mig-tid”, “familietid”, “tid med Gud” ? Det hele er jo forbundet, så fantastisk er det skruet sammen. Så Gud er altså altid nærværende, det er jeg overbevist om. Spørgsmålet er: er du?

Nej, det er jeg ofte ikke. Især ikke under afslapningsformer som tv-stening, instagram osv. Derfor holder jeg af at gå en tur. Det gjorde jeg sidste gang jeg havde lidt mig-tid (det er over to uger siden). Her oplevede jeg at forene mig-tid og Gud-tid, for naturen hjælper mig med at blive nærværende. Man kunne også sætte sig ned og læse i bibelen eller bede eller bare være stille. Men det er desværre noget jeg ikke længere er så god til, som jeg har været. Måske har det noget at gøre med den der “jeg skal skynde mig at udnytte tiden”-følelse. Her hjælper en gående meditation virkelig. Og heldigvis er det godt nok, Gud er her altid, det er os der skal tune os ind på ham. Det kan være svært, men heldigvis har han uendelig tålmodighed.

IMG_0423

Gå. Bare gå. Et skridt ad gangen. Gud er med dig.

 

 

Yogafaith

1308_654354807926193_373276105_n

Yogafaith! (yoga-a hvaffornoget?!) – noget enhver moderne kristen bør prøve.

Idag fik jeg endelig muligheden for at deltage i en yogafaith-time for første gang. Jeg hørte om konceptet fra min veninde, som uddannede sig til yogafaith-instruktør før sommerferien. I begyndelsen var jeg nok meget skeptisk over for konceptet. For det første er det garanteret endnu en ting, som stammer fra USA (and it is), for det andet betvivlede jeg det kristne indhold i det.

Yoga har altid været noget åndeligt for mig. Når jeg taler om yoga, mener jeg den kropslige del, som indeholder “asanas” (øvelser), for yoga er et ord, der oprindeligt dækker over mange forskellige ting. I virkeligheden er det jo en helt livsfilosofi, og en tilgang til livet, kroppen og verden. Jeg skal ikke gøre mig klog på yoga generelt, jeg kan kun tale om mine egne erfaringer.

Jeg startede for en del år siden med at gå til yoga i fitnessworld. Haserne var ekstremt stramme, jeg var temmeligt usmidig, og en elitegymnast blev jeg aldrig (ej heller specielt disciplineret). Men jeg nød yogatimerne, det var dejligt at komme mere i kontakt med sin krop. Dog savnede jeg virkelig den åndelige dimension, og jeg synes det er synd, at fitnesscentre har kogt yoga ned til bare endnu en slags gymnastik. På den måde bliver ældgammel visdom til et led i “jagten på den perfekte krop”.

Derfor følte jeg mig tiltrukket af tanken om at prøve en yogaform, som er åbenlyst åndelig. Desværre har jeg ikke haft mulighed for at prøve det, selvom jeg tit har været i nabolaget, når jeg har taget en vagt i Københavns Fødevarefællesskab i Vanløse. Fordi jeg ikke kan have Valde med, og min mand (Lasse) er først hjemme kl 18.30 hver dag, og undervisningen starter kl. 18.
Men nu skulle det være! Lasse har ferie hele ugen, så vi kan flytte, og jeg greb chancen for at få lidt tid for mig selv. Selvfølgelig fik jeg lige sagt ja til en vagt i Fødevarefællesskabet, som først slutter kl. 18, men jeg regnede med at kunne nå det, da yogafaith er på Kulturstationen i Vanløse, som ligger lige ved siden af. Der var jeg nok lidt for optimistisk! Typisk mig. Klokken passerede 18, og jeg havde lidt lyst til at give op. I gamle dage ville jeg nok bare være taget hjem og grædt. Men jeg tænkte: “nej, f***me nej! Nu skal mor til yoga!”

Selvom jeg kom et kvarter for sent, var det en god oplevelse. Det var på mange måder “almindelig yoga”, som jeg kender det, selvom det vist ikke rigtigt er et begreb. Vi var kun 5 i alt, så det var ret intimt i forhold til i et fitnesscenter. Nu ved jeg ikke hvilken type det var den aften, da jeg ikke var der fra starten. Der er så vidt jeg ved fire forskellige typer yogafaith-undervisning, den her var meget flow-agtig. Det var udfordrende, men ikke for hårdt. Undervejs var der et par korte bibelvers, og vi blev bedt om at forestille os at åbne op for Helligånden, når vi åbnede vores krop op (fx åbne arme). Alt i alt var det en dejlig oplevelse, og jeg er glad for at jeg tog mig sammen og kom afsted. Det er bare guld værd, at få lov til at fokusere på at komme ned i kroppen og slappe af, midt i en hektisk tid. Det var kombineret “mig-tid” og “Gud-tid” – genialt! Og far kunne sagtens putte Valde. Så hvis jeg får muligheden en anden gang, vil jeg helt klart afsted. Efterfølgende fik jeg mig også en lille hyggelig snak med en af de andre fra holdet, som også er 3K’er, og har en sej blog På Herrens Mark om at være “skaberværksforkæmper” (sagt på dansk, glad for miljøet/økofreak).

Jeg er dog stadig lidt skeptisk over for konceptet. Ja, det er yoga, men kan yoga være kristent? Lad os tage den refleksion en anden gang.

Læse mere om Yoga Faith Danmark her

 

En drøm er brast – døren er stadig åben

Efter en lang og træg ansøgningsproces, har vi endelig fået svar! Vi har desværre ikke fået en plads i bofællesskabet. Det var vores drømmested, og drømmen blev ikke en realitet. Men så er det godt vi har andre drømme (skal bare lige “tune” mig ind på dem).

Jeg er selvfølgelig skuffet. Men
som en fra min basisgruppe sagde: “så kommer der noget bedre!”
Ja, det har hun nok ret i. Jeg ved det er sandt, men kan godt have svært ved at tro på det. Jeg ved at Gud har fantastiske planer for mit liv, men alligevel har jeg ofte svært ved at fatte det. Sindet går sine egne veje, og ofte er det de mindre hensigtsmæssige. Det hænger nok også i høj grad sammen med vanens magt. I hvert fald for mit vedkommende. Alle mennesker er styret af vaner i en eller anden grad. For mig er det især i forhold til mine tanker. En af mine dårlige vaner er, at gå ind i en offerrolle. Hvor jeg lider (og kan lide det), og mener at alle har gjort mig uret, og at jeg derfor har grund til at være vred. Det er en forsvarsmekanisme, jeg bruger, når jeg forsøger at fortrænge at jeg er ked af det, enten fordi jeg ikke kan håndtere det, eller ikke føler det er berettiget.
Denne “offermentalitet” bliver også aktiveret i situationer som denne, hvor en drøm er blevet knust. Noget à la “hvorfor må alle være lykkelige og få hvad de peger på, når jeg ikke må?!?!”
Kombineret med en meget lille tålmodighed, kan det gøre mig til en meget irriterende partner…

Løsningen er… stop dig selv! Noget vi alle gerne vil lære, når det kommer til vanens magt. Og dog noget de færreste formår. Derfor: bed Gud om hjælp!
Kender I det når man beder “Kære Gud, giv mig tålmodighed, når du synes, men helst nu!!!!”
Åh, den utålmodighed! Den har været skyld i mange uoverlagte beslutninger (inkl. at lave baby og blive gift meget tidligt i et forhold) og megen frustration i mit liv. Og der er ikke andet at gøre end at bede om hjælp, når man føler sig uforbederlig.

Der er to ting jeg vil bede om i forhold til det:
1. Lær mig at lytte til dig/være åben
2. vis mig hvad tålmodighed er

En dør er lukket, men der er altid flere åbne et sted. Man siger jo, at en læremester kan åbne døren for en, men man må selv gå ind ad den. For mit vedkommende handler det nok om at få øje på døren i første omgang. Men så skal man jo også åbne øjnene!