The struggle is real

Jeg havde fundet på en bedre overskrift, men min hjerne er for blank til at huske den…

HVIS jeg nogensinde skal have en treer (når jeg en dag bliver voksen og rig), så bliver jeg seriøst derhjemme de første 12 måneder efter fødslen. Og hvis jeg ikke gør, skal jeg bare nyde den her baby endnu mere. Der er sket alt for meget indtil videre…

Jeg var i gang med at skrive en brokke-blog om hvor belastende DSB er, og hvor frustrerende det er når begge børn skriger samtidigt i en bus, men så valgte jeg at gå en aftentur ned til åen (med grædende baby i viklen) i stedet for. Det skulle man gøre noget oftere! Trods en grå dag, var det en skøn aften. Solen stod lavt på himlen og varmede min ryg. Jeg smed gummistøvlerne og strømperne, og fik fod-terapi af grusstien. Vandet i åen havde et yndigt skær, og sommerduften var gennemtrængende. Ikke flere ord, det var et zen-moment!

Og så tænkte jeg.. (man tænker ikke hvis man er zen, men whatever) – forleden dag havde jeg en snak med vores lokale imam (og cykelhandler), som jeg holder meget af at snakke med. Det er sådan noget man gør i Kokkedal. Vi kom ind på emnet faste, da det var ramadan, og det der med hvilken rolle handlinger spiller i religionen i forhold til frelse – i islam og kristendom. Nogle gange misunder jeg muslimer og jøder, at de ved, hvad de skal gøre. Altså man skal jo faste og bede på bestemte tidspunkter og bestemte måder, og nej, man bliver sikkert ikke frelst af det, men man kan tro på, at man er et skridt nærmere frelsen. For som vi snakkede om, hvad nu hvis man gør alle de rigtige ting, men stadig tænker forkert eller har en forkert opfattelse af Gud, eller opfører sig som et røvhul resten af tiden? Ja, så ved jeg ikke hvad.. For ifølge Luther ville det måske ikke gøre den store forskel, da man frelses ved tro alene. Dog lægges der alligevel op til, at man skal opføre sig ordentligt og elske sin næste, men af lyst frem for pligt. Det efterlader mig som en ret forvirret protestant, for hvordan skal jeg egentligt leve, hvad skal jeg gøre og hvorfor? Hvis jeg bare tror på den Gud, bibelen fortæller om, er jeg så frelst? I så fald bliver mine handlinger meningsløse, i det jeg kan gøre hvad som helst. Men på den anden side, for mig handler det at tro ikke bare om noget, man tror på i sit hoved. Hvis man virkelig tror på noget, vil det også afspejle sig i ens handlinger (det mente Luther vist også). Så i min verden kan man ikke bare sige “jeg tror” og samtidigt være uforandret. For mig handler det om at tro på kærligheden, og hvis man virkelig tror på den, vil man også handle på den tro. Gud griber ind i vores liv og forvandler os gennem troen, han tilbyder at forny vore sind hver eneste dag. Hvis vi altså er åbne overfor det.

Og her fortsætter vi, hvor vi slap, ved mit zen-kodak-moment. Tidligere på dagen var vi gået gennem skoven i Kokkedal (en meget lille skov på vej til stationen), og jeg tænkte, hvorfor tage toget nogle steder hen, når man kan være i denne skov? Jeg behøver ikke engang hele denne lillebitte skov for at møde naturen eller Gud eller zen. Sagt på en anden måde: hvorfor rejse ud, når man kan være på svampetrip derhjemme? Og med svampetrip mener jeg at opleve nuets kraft. Faktisk er det det eneste jeg stræber efter i mit liv, og jeg kom i tanke om, hvorfor jeg engang var tiltrukket af Hare Krishna-bevægelsen; fordi jeg ikke synes der er noget der giver mere mening, end at bruge sin tid på at meditere, bede, chante, whatever, og være høj på Gud. Det giver mening at være munk. Hvad andet behøver man? Sådan har jeg det nogle gange. Andre gange er jeg styret af mine dyriske instinkter, og så behøver jeg meget, heriblandt at reproducere mig selv. Pointen er at zen er her, kærlighed er her, naturen er her (ok, måske ikke hvis du bor på en motorvej), men du skal være åben overfor det! Man kan sagtens gå rundt i en skov eller ved en å og ikke se skønhed overhovedet, fordi man går rundt i sin egen lille konstruerede virkelighed, bygget op af fortidsminder og forestillinger om hvad der er muligt og hvad der ikke er. Hvis du ikke åbner øjnene, ser du ikke noget. Men hvis du åbner dem rigtigt, kan du se skønhed overalt. Og du kan møde Gud overalt. Gud taler til os hele tiden, men hvad nytter det, hvis ikke vi lytter? Ja, Gud er nådig og vil give os alt kvit og frit, men vi skal altså gøre en indsats for at tage imod det. Det er det eneste, du skal gøre: åbne dine øjne og dit hjerte – men også det sværeste. Så hvorfor har vi så travlt med at fare land og rige rundt i jagten på “noget”?

Så var det babyen begyndte at græde, og jeg indså, at jeg havde stået stille for længe.

Moralen i denne historie: man skal huske at give sig tid til at dvæle ved Guds skaberværk, men ikke for længe ad gangen!

(SÅ – nu behøver I ikke gå i kirke i dag. Selv tak)

Her er et random billede af åen. Jeg har ikke en smart-telefon, så jeg kunne ikke selv forevige øjeblikket #dygtighippie – billede fra www.niras.dk

19 thoughts on “The struggle is real”

 1. Needed to post you that little remark to finally say thanks the moment again with the remarkable suggestions you’ve shown in this article. It is simply seriously generous with you to allow freely precisely what many of us could have made available for an ebook to get some cash for themselves, even more so given that you might have tried it in the event you wanted. Those smart ideas additionally served to provide a easy way to understand that the rest have the identical fervor much like my very own to understand a great deal more with regard to this condition. I’m certain there are a lot more fun sessions ahead for individuals that scan your website.

 2. I have to express thanks to this writer just for bailing me out of this particular difficulty. As a result of searching throughout the world-wide-web and meeting recommendations that were not beneficial, I was thinking my entire life was done. Living without the presence of approaches to the problems you’ve solved as a result of the review is a serious case, as well as the kind that might have badly affected my career if I had not come across your site. That understanding and kindness in maneuvering the whole lot was excellent. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t encountered such a solution like this. I’m able to at this point look forward to my future. Thanks for your time very much for your specialized and results-oriented help. I will not be reluctant to propose your site to any individual who wants and needs direction about this issue.

 3. Nice post. I be taught one thing more difficult on totally different blogs everyday. It will at all times be stimulating to read content from other writers and observe a little bit something from their store. I抎 prefer to use some with the content on my blog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l give you a hyperlink on your web blog. Thanks for sharing.

 4. I am also commenting to make you know of the excellent experience my wife’s daughter obtained reading the blog. She learned numerous things, not to mention what it’s like to have an excellent coaching character to make the rest without hassle master various multifaceted subject areas. You truly surpassed visitors’ desires. Many thanks for offering these essential, healthy, informative and as well as fun guidance on that topic to Gloria.

 5. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Is there any manner you’ll be able to remove me from that service? Thanks!

 6. I’m writing to make you know of the exceptional encounter my friend’s daughter obtained using the blog. She figured out some details, most notably how it is like to possess an amazing helping mindset to get many more with ease master various grueling things. You undoubtedly did more than my desires. I appreciate you for coming up with these warm and helpful, trustworthy, explanatory and fun guidance on that topic to Mary.

 7. I happen to be writing to let you know of the fantastic discovery my friend’s daughter enjoyed going through your site. She discovered lots of details, which include how it is like to have a very effective coaching heart to have the mediocre ones completely learn about specific complex topics. You truly surpassed people’s expected results. I appreciate you for producing those helpful, dependable, edifying and unique guidance on your topic to Ethel.

 8. I am commenting to let you understand what a helpful encounter my friend’s girl developed using your webblog. She even learned some issues, most notably how it is like to possess an incredible teaching mindset to have many others easily know just exactly certain advanced things. You actually exceeded people’s expected results. Many thanks for distributing the beneficial, dependable, informative and as well as fun tips on your topic to Evelyn.

 9. I wish to show some appreciation to this writer for rescuing me from such a problem. After looking out throughout the internet and obtaining techniques which are not productive, I figured my life was over. Existing devoid of the solutions to the issues you’ve solved through your entire site is a serious case, as well as the ones which might have negatively damaged my career if I hadn’t noticed your web blog. Your personal skills and kindness in taking care of every item was crucial. I don’t know what I would have done if I hadn’t discovered such a step like this. I am able to now look forward to my future. Thanks so much for your impressive and effective guide. I will not hesitate to refer your blog to anyone who should get recommendations about this matter.

 10. I must express my affection for your generosity for those individuals that actually need guidance on in this concept. Your real commitment to passing the solution across had been exceptionally helpful and have really empowered individuals just like me to achieve their endeavors. Your entire warm and friendly guideline can mean a lot a person like me and much more to my colleagues. Thanks a ton; from each one of us.

 11. I together with my pals came viewing the excellent suggestions found on the website while the sudden came up with a horrible feeling I had not thanked the site owner for those techniques. These ladies ended up totally excited to read through all of them and have in effect simply been using those things. We appreciate you genuinely quite thoughtful and also for figuring out this sort of superb resources millions of individuals are really eager to learn about. My very own honest regret for not saying thanks to you earlier.

 12. I truly wanted to type a remark so as to express gratitude to you for all the amazing tricks you are placing at this site. My long internet investigation has at the end been compensated with incredibly good know-how to go over with my friends. I ‘d assert that we website visitors are very much blessed to dwell in a fantastic network with very many awesome individuals with beneficial things. I feel very much lucky to have used your site and look forward to so many more brilliant times reading here. Thanks a lot once more for all the details.

 13. I needed to compose you this tiny remark in order to thank you again with your breathtaking tricks you’ve shown here. It has been simply seriously generous with you to make without restraint all many of us would have sold as an e book to make some profit for their own end, and in particular since you might have done it if you considered necessary. The guidelines as well worked to be a great way to comprehend most people have a similar zeal like my very own to grasp great deal more on the subject of this problem. Certainly there are lots of more pleasant instances ahead for folks who check out your site.

 14. I needed to create you this very small word so as to thank you so much as before for the lovely methods you have featured in this case. This has been certainly unbelievably generous of you to convey without restraint all a few individuals would’ve made available as an e book to generate some bucks on their own, even more so given that you might well have done it if you desired. Those techniques in addition served to be a great way to be sure that other people online have the same passion much like mine to find out somewhat more when considering this problem. I’m certain there are thousands of more enjoyable opportunities in the future for individuals who read your site.

 15. I needed to post you that bit of observation to be able to say thank you over again for your personal pretty principles you have contributed in this article. It has been certainly surprisingly generous with you in giving openly all that most of us could possibly have offered for sale for an electronic book to generate some cash for themselves, notably considering that you might well have tried it if you considered necessary. Those suggestions additionally acted to be the easy way to recognize that some people have a similar passion just like my personal own to learn more on the topic of this matter. I am certain there are some more pleasant periods up front for those who browse through your site.

 16. My spouse and i felt really thankful Ervin could conclude his investigation through the entire ideas he received when using the web page. It’s not at all simplistic just to continually be handing out instructions which other folks have been selling. So we take into account we need the blog owner to thank for this. These explanations you have made, the straightforward web site menu, the relationships your site give support to promote – it’s got all awesome, and it’s really facilitating our son in addition to us believe that the issue is enjoyable, which is certainly tremendously mandatory. Many thanks for the whole thing!

 17. Thanks a lot for giving everyone a very memorable possiblity to check tips from here. It’s usually so cool and full of a good time for me and my office fellow workers to search your website really three times in 7 days to find out the fresh secrets you will have. And of course, I’m at all times motivated concerning the effective pointers served by you. Certain 3 areas in this post are ultimately the most efficient we’ve had.

 18. I wanted to draft you one very little observation to finally give many thanks once again for your extraordinary tactics you’ve provided above. It has been really extremely generous with people like you giving unhampered all many people might have supplied as an e book to get some money on their own, principally since you might have tried it if you ever considered necessary. The points in addition worked as the fantastic way to be sure that most people have a similar dream really like my own to grasp more and more pertaining to this issue. I’m certain there are some more fun periods ahead for individuals who discover your blog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *