At kende sine begrænsninger

Glædelig søndag!

Der er stille i Skovhuset (vores lejlighed) lige nu. Begge børn sover og Lassefar ser zombie-serie i soveværelset. Jeg har mange gode idéer til indlæg, jeg vil skrive, men har brugt den sidste time på at scrolle rundt på facebook og andre ligegyldige ting. Jeg er gået helt amok på Instastory, og tænkte, at jeg hellere må vende tilbage til bloggen. Her er der mulighed for at uddybe tingene lidt mere, og så forsvinder indlæggene ikke, som en Instastory gør (hvilket gør at jeg slet ikke kan styre mig).

I dag har hele familien Skov været i kirke for første gang i meget lang tid. Efter Eva ankom og sporarbejdet på Øresundsbanen begyndte, valgte jeg at holde en pause fra vores kirke i København. Det er simpelthen ikke det værd, at tage den lange og besværlige rejse for alligevel ikke at kunne høre prædiken eller få noget ud af det. I stedet havde jeg sat mig for at udforske en frikirke i Humlebæk, jeg har fået anbefalet, men eftersom der også er sporarbejde i den retning, valgte vi den lokale folkekirke i dag. Der kan man gå op på 15-20 minutter, så det er meget overskueligt.

Heldigvis var præsten ham, som altid laver nogle gode prædikener. Han har en god stemme og virker meget vis. Og så laver han en god opbygning af prædikenen, som i dag sluttede af med en opsummering:

“Vi skal være som Gud,  men kende vores begrænsninger.

Det er ikke en byrde – det er frihed!”

Dagens tekst:

“Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Jesus sagde: »Vær barmhjertige, som jeres fader er barmhjertig. Døm ikke, så skal I ikke selv dømmes; fordøm ikke, så skal I ikke fordømmes. Tilgiv, så skal I få tilgivelse. Giv, så skal der gives jer. Et godt, presset, rystet, topfyldt mål skal man give jer i favnen. For det mål, I måler med, skal I selv få tilmålt med.« Han fortalte dem også en lignelse: »Kan en blind lede en blind? Vil de ikke begge falde i grøften? En discipel står ikke over sin mester; men enhver, der er udlært, skal være som sin mester. Hvorfor ser du splinten i din broders øje, men lægger ikke mærke til bjælken i dit eget øje? Hvordan kan du sige til din broder: Broder, lad mig tage den splint ud, som er i dit øje! når du ikke ser bjælken i dit eget øje? Hykler, tag først bjælken ud af dit eget øje; så kan du se klart nok til at tage den splint ud, som er i din broders øje.«

Luk 6,36-42

(eller sagt på almindeligt dansk: vær mod andre, som du gerne selv vil behandles. Nogle ville kalde det karma, men i dag holder vi os til den kristne kontekst).

præsten startede med at sige, at vi skal være som Gud – dvs. barmhjertige og tilgivende – overfor vores næste. Dernæst sagde han, at “vi skal have et modent forhold til vores egne ressourcer” – klogt, ikke?

Og hvad vil det så sige – et modent forhold? For mig ligger der tre ting i det.

Begrænsninger

For det første at lære at blive bevidst om ens egne begrænsninger, som præsten sagde: man kan ikke hjælpe alle mennesker, og hvis man forsøger, kan man hurtigt selv blive en af dem, der skal hjælpes. Det er der naturligvis ikke noget galt i – at have brug for hjælp – men jeg tror de fleste gerne vil undgå at blive udbrændt. Nogle gange kan kristne, som er engageret i kirkeligt arbejde, fremstå som supermennesker, men også i disse miljøer eksisterer der udbrændthed, selvom der for det meste er et meget stort overskud både af ressourcer og energi.

Jeg har selv kæmpet meget med at lære mine egne ressourcer og begrænsninger at kende, da jeg altid har været sådan en, der gerne ville redde hele verden. Men som den kloge præst sagde: det kan jeg ikke. For mig har det at erkende mine begrænsninger, givet mig mere frihed. Før blev jeg ofte apatisk og handlingslammet, for hvis jeg ikke kunne redde hele verden, kunne jeg ligeså godt give op, (men så kom jeg på 12-trins-kursus og blev frelst!) – ej, men efter jeg begyndte at tænke i mindre målestok, og tænke “hvis bare jeg kan gøre en forskel for et menneske, så har jeg gjort noget meningsfuldt”, så er jeg blevet mere optimistisk og har lyst til at gøre mere. Nogle gange kan jeg selvfølgelig godt tænke at det ikke nytter noget, men så minder jeg mig selv om at fokusere på det enkelte menneske og på det nære. Som præsten sagde: folk skal vide, at hos de kristne, kan de finde godhed. Det handler meget om, hvilket menneskesyn, man møder folk med.

For mig handler det kristne menneskesyn først og fremmest om et møde mellem mennesker, et møde hvor den kristne ser den anden person med Guds øjne. Hvor personen føler sig mødt, virkelig mødt, lige der, hvor han/hun er. Det er noget, jeg tror mange mennesker i vores samfund længes efter: at blive mødt med nærvær, åbenhed og blive set og lyttet til.

Muligheder

Lige så vigtigt som at kende sine begrænsninger, er det at se muligheder! Det er noget jeg har arbejdet endnu hårdere på. Ofte ser jeg mange begrænsninger, men ingen muligheder. Det her med at kende sine begrænsninger skal ikke blive en sovepude. Der findes mange ordsprog: “man skal elske sig selv før man kan elske andre”, “man kan ikke hælde fra en tom kop” – og det er der nok også meget visdom i. Men betyder det at man selv skal være helbredt før man kan hjælpe andre? Nej, ikke nødvendigvis. Det er noget jeg har tænkt meget over, da min egen indgangsvinkel til troen netop var at være syg og blive helbredt af Gud.

Da jeg kom til tro var jeg lige blevet helbredt, men var stadig dysfunktionel på nogle områder. Ting tager jo tid. Samtidigt havde jeg en meget stærk følelse af at jeg havde lyst til at gøre noget: tjene Gud. Jeg følte også en pligt til det efter alt hvad han havde gjort for mig. Ikke fordi jeg tror det er “noget for noget”, men som Luther siger, vokser der ofte en trang frem til at gøre noget for andre, når man selv har mødt Gud. Og det er jo netop det, dagens evangelietekst lægger op til, nemlig at give kærligheden videre. Men hvordan? Jeg var helt besat af at finde ud af hvordan, men synes opskriften lod vente på sig.

Ja, der står i bibelen at man skal elske sin næste, men hvordan gør man det i praksis, og hvor begynder man, når man gerne vil redde hele verden? Jeg vidste ikke hvor jeg skulle tage fat, derfor endte jeg med at gøre ingenting, og så alligevel ikke. Jeg startede med at opsøge en kirke (valgmenighed), og ved at deltage i et mindre fællesskab (basisgruppe), opdagede jeg, hvad jeg kunne gøre. Jeg fandt ud af at jeg var god til at snakke med folk om tro, noget mange mennesker har brug for. Og jeg lærte at bede for folk, hvilket jeg ofte gjorde, helt spontant. Måske blev de ikke reddet eller helbredt, men de fik et glimt af Gud, et øjebliks ægte nærvær, og nogle gange er det nok til at komme igennem endnu en dag.

Som med så meget andet var jeg meget ambivalent omkring det at skulle hjælpe andre, for jeg kunne jo ikke engang hjælpe mig selv? Jo, det havde jeg jo gjort, da jeg et halvt år forinden havde lagt mit liv i Guds hænder ved at tage i kloster, men hvordan skulle jeg kunne være noget for andre, når jeg selv stadig var broken på nogle punkter? Her kom jeg frem til troen på, at alle har noget at give. Det er også det, vi læser i bibelen, når Gud gang på gang vælger de fattige og svage som forbilleder. Jeg har også sidenhen mødt det i forskellige kristne (evt. socioøkonomiske) initiativer, fx caféer for udsatte mennesker, hvor “brugeren” også er frivillig. Det afspejler det kristne menneskesyn, hvor man ser det enkelte menneske, og måske ser nogle ressourcer, som resten af samfundet overser, eller i hvert fald giver personen lov til at bruge dem. på den måde får personen lov til at være medmenneske frem for klient eller patient, og det styrker troen på dem selv. Så ja, man kan godt give noget til andre, selvom man selv har det svært. Det kræver bare at der er nogen til at få øje på det. Dog er der også grænser, eksempelvis bør en psykisk syg måske ikke lege psykolog, og er ens eget liv præget af dysfunktionelle relationer bør man måske ikke være parterapeut (selvom der sikkert findes eksempler på det).

Det jeg selv har erkendt er, at jeg ikke kan redde hele verden (men forsøger alligevel nogle gange). Derimod kan jeg gøre mig umage i mødet med min næste, og forsøge at møde ham/hende med nærvær og kærlighed. Måske kan jeg inspirere og hjælpe nogle mennesker bare ved at fortælle mit vidnesbyrd, hvilket også er en af grundstenene i 12-trins-filosofien: du kan kun beholde det, du har fået, hvis du giver det videre. Så giv. Uden at forvente at få noget igen. Hvordan kan det være frihed? Det kan jeg ikke forklare, det må du selv erfare!

Det tredje punkt hedder “egenomsorg”, men jeg vil stoppe her, da dette indlæg allerede har taget mig to dage at skrive (man arbejder langsomt med baby, og ja, jeg har snydt med datoen). Men glæd jer til et indlæg med overskriften: “Man skal nyde før man kan yde”!

God søndag derude!

 

24 thoughts on “At kende sine begrænsninger”

 1. Thank you a lot for giving everyone a very brilliant possiblity to read in detail from this website. It’s always so superb plus jam-packed with fun for me personally and my office friends to search your blog on the least three times in 7 days to read through the new items you have got. And definitely, I am just usually amazed with the mind-boggling suggestions you give. Selected two points in this article are honestly the most effective I have ever had.

 2. I’m just commenting to let you know of the great encounter my friend’s child enjoyed reading your webblog. She noticed a good number of issues, most notably what it is like to have a great giving nature to let many more easily gain knowledge of several hard to do issues. You truly exceeded people’s expected results. I appreciate you for distributing the effective, trusted, informative and fun thoughts on your topic to Jane.

 3. The subsequent time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I do know it was my option to learn, but I truly thought youd have one thing fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about something that you possibly can repair for those who werent too busy looking for attention.

 4. I would like to show thanks to the writer for bailing me out of this particular predicament. Just after searching throughout the world-wide-web and seeing things which were not helpful, I thought my entire life was gone. Existing devoid of the approaches to the problems you’ve sorted out all through this article content is a critical case, as well as the ones which could have in a negative way damaged my career if I had not noticed your blog. Your actual expertise and kindness in taking care of every aspect was precious. I don’t know what I would have done if I had not discovered such a solution like this. I can at this moment relish my future. Thanks for your time so much for this expert and result oriented help. I won’t hesitate to suggest your web page to any person who needs and wants support about this area.

 5. My husband and i have been so delighted that Louis could finish up his basic research with the ideas he made using your web site. It is now and again perplexing to simply always be offering things the others could have been trying to sell. We discover we’ve got the writer to appreciate for that. All of the illustrations you have made, the simple website navigation, the relationships you make it possible to engender – it’s got all unbelievable, and it is helping our son and us believe that that subject matter is entertaining, which is certainly especially indispensable. Thank you for all the pieces!

 6. That is the best weblog for anybody who desires to find out about this topic. You realize so much its almost exhausting to argue with you (not that I actually would want匟aHa). You undoubtedly put a new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, just great!

 7. I wanted to draft you the little note to say thanks a lot once again on your great techniques you’ve contributed on this website. This is quite particularly generous of people like you to present easily what many of us would have advertised for an e book to make some profit for themselves, specifically seeing that you could have tried it if you ever desired. The things as well served like a good way to realize that the rest have the same fervor the same as my very own to know more and more pertaining to this matter. I am sure there are thousands of more fun occasions up front for individuals that discover your blog post.

 8. I wish to show appreciation to you for rescuing me from this setting. Because of surfing around through the online world and seeing opinions which were not productive, I assumed my entire life was done. Living devoid of the approaches to the difficulties you have fixed through the website is a serious case, as well as those which could have badly damaged my career if I had not noticed your web page. That know-how and kindness in playing with all areas was vital. I don’t know what I would have done if I hadn’t come upon such a step like this. It’s possible to at this point relish my future. Thanks a lot so much for the specialized and result oriented help. I won’t hesitate to refer your web site to any individual who would like care on this subject.

 9. Thanks so much for providing individuals with remarkably pleasant possiblity to read from this website. It’s always very nice plus packed with amusement for me and my office peers to search your site at a minimum 3 times a week to learn the new secrets you will have. And indeed, I am just certainly fulfilled concerning the incredible inspiring ideas you give. Some 3 facts in this posting are without a doubt the simplest I’ve had.

 10. I wish to express some thanks to the writer for rescuing me from such a problem. After browsing through the online world and getting views which were not helpful, I assumed my entire life was done. Existing devoid of the strategies to the problems you’ve sorted out through your good website is a critical case, and the ones that could have in a wrong way affected my career if I hadn’t noticed your blog. Your own personal knowledge and kindness in handling the whole thing was crucial. I am not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a thing like this. I’m able to now relish my future. Thank you so much for this skilled and results-oriented help. I won’t be reluctant to suggest your web page to anyone who needs counselling about this subject matter.

 11. I together with my guys were found to be following the nice procedures found on your web site while all of a sudden I had a horrible feeling I had not expressed respect to the website owner for those secrets. These guys happened to be certainly stimulated to study them and already have certainly been making the most of them. Many thanks for turning out to be considerably kind and also for deciding on some beneficial ideas most people are really wanting to learn about. Our sincere apologies for not expressing appreciation to sooner.

 12. My wife and i were quite satisfied that Jordan managed to conclude his web research out of the precious recommendations he grabbed while using the weblog. It is now and again perplexing to simply continually be giving for free ideas other people might have been trying to sell. And we also know we have got the blog owner to thank because of that. The main illustrations you made, the easy site menu, the friendships your site assist to foster – it’s got everything overwhelming, and it’s really assisting our son in addition to us believe that that issue is excellent, and that is very indispensable. Thank you for all the pieces!

 13. I really wanted to make a small comment so as to thank you for the marvelous tips you are sharing on this site. My long internet search has now been honored with beneficial tips to talk about with my colleagues. I would assert that most of us visitors are truly blessed to dwell in a really good place with very many awesome individuals with useful ideas. I feel very much grateful to have discovered your site and look forward to really more pleasurable moments reading here. Thanks once more for a lot of things.

 14. Thanks a lot for giving everyone an extraordinarily memorable possiblity to discover important secrets from here. It is usually so pleasant and full of amusement for me personally and my office mates to visit your blog at the very least thrice in a week to learn the fresh guidance you will have. Not to mention, I’m just certainly happy with all the mind-boggling ideas you give. Some 2 tips on this page are unquestionably the very best we’ve had.

 15. I wish to voice my admiration for your kindness supporting those individuals that actually need help with this one area of interest. Your special dedication to getting the solution up and down came to be extraordinarily advantageous and have continually allowed ladies like me to attain their targets. This useful guideline can mean this much a person like me and even more to my mates. Warm regards; from each one of us.

 16. I together with my pals appeared to be examining the good thoughts found on your website while then I had an awful suspicion I had not thanked the site owner for those secrets. All of the women are already consequently passionate to study all of them and now have clearly been making the most of those things. Many thanks for being really helpful and for making a decision on some remarkable information millions of individuals are really eager to understand about. My very own honest regret for not saying thanks to sooner.

 17. I am only writing to let you be aware of of the beneficial discovery my child found browsing yuor web blog. She figured out a wide variety of things, which included how it is like to possess an incredible giving character to make many more really easily know precisely chosen multifaceted things. You undoubtedly exceeded visitors’ desires. I appreciate you for distributing these necessary, trusted, edifying and even fun thoughts on this topic to Ethel.

 18. I simply had to appreciate you again. I am not sure what I would’ve undertaken without those tricks contributed by you regarding this subject. Certainly was the hard crisis in my position, nevertheless discovering a new well-written avenue you solved that took me to jump with contentment. Extremely happier for the help as well as hope that you really know what a powerful job you are accomplishing instructing many people through your blog post. I know that you have never met any of us.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *