Point of no return

I søndags besluttede jeg mig for, at det bedste jeg kunne gøre for mig selv, var at holde en pause fra Instagram (Og Facebook, men det kunne jeg ikke, fordi min telefon døde). Så nu hvor jeg ikke kan snakke løs på InstaStory, så må jeg tage mig tid til at skrive lidt på bloggen. For jeg har brug for at fortælle noget.

Vi kører nu på 6. uge med “projekt børnehaveindkøring”, og det går mildest talt ikke godt. Valde er glad i løbet af dagen derhenne, men afleveringerne er et helvede. Han har grædt hver gang, på nær 2-3 gange. Værst er det for mig. Jeg har det dårligt når jeg går derfra. Og når jeg går derhen og når jeg henter ham igen. Nok var jeg vant til at aflevere mit barn til andre, men der er virkelig en verden til forskel på en dagpleje og en børnehave. Det vidste jeg godt at der ville være, men alligevel kom det bag på mig, hvor utryg jeg føler mig ved at aflevere ham i børnehaven. Det har ikke som sådan noget med den specifikke børnehave at gøre, jeg har bare altid fået myrekryb af institutioner, ligesom jeg også får det af hospitaler.

Det handler ikke om at jeg ikke vil sende mit barn i pasning, for dagplejen kunne jeg stå 100% inde for. Selvom jeg godt nok savnede Valde ekstremt meget indtil han var to år. Jeg har været tæt på at melde ham ud. Har “booket” en samtale med pædagogen, hvor jeg ville have sagt det, men missede det. Jeg har ringet derned og tænkt “nu siger jeg det”, men kunne ikke få fat i den rigtige, og da de ringede tilbage, tog jeg den ikke, fordi jeg vidste at jeg ikke kunne tale om det uden at indvie dem i mit følelsesliv (jeg kan bare ikke skjule noget – det skal man vist kunne som rigtig voksen). Efter mange dages frustrationer, hvor jeg til sidst var på vanviddets rand, aftalte jeg med Lassefar at vi ville give det en chance indtil efterårsferien, som starter i morgen. For man skal jo lige give det en chance, alle børn er jo kede af det i starten, ikke?

Jeg kan ikke mere.

Jeg har virkelig givet det en chance. Holdt så få fridage som muligt, sendt ham afsted på dage, hvor jeg hellere ville have ham hjemme, gået fra et grædende barn, har prøvet både hurtige og langsomme afskedsseancer. Jeg har virkelig forsøgt at leve “et rigtigt barselsliv”: gået lange ture med barnevognen, været på café med en veninde, gået i mødregruppe(r), legestue, til babysalmesang, shoppet, set serier – men alt føles bare tomt uden ham. Det er så underligt at gå hjemme med kun det ene af sine børn. For mig er det bare dybt naturstridigt.

Jeg kan ikke mere.

En ny følelse er blevet vakt i mig – eller skulle man hellere sige, at følelsen er blevet vakt på ny? Den følelse vil jeg kalde “mit moderinstinkt”. Det er en intuition, men stærkere end det, en mavefornemmelse så dyb, at den overtager hele min krop. Den råber mig i hovedet, selvom jeg forsøger at overhøre den. Vi har den allesammen, tror jeg. Men vi er opdraget til at fortrænge den, for vi skal jo “videre med vores liv”. Det skal jeg også. Jeg har et studie der venter. Det skal jeg skynde mig at afslutte, så jeg kan komme ud at rejse, så jeg kan flytte til Jylland før Valde skal starte i skole. 2020-planen, du ved.

Hver dag forsøger jeg at fortrænge den følelse, fordi den er upraktisk, men det kan jeg ikke. Jeg har forsøgt at lytte til fornuftens stemme, men den er for svag. Den stemme tilhører mit tidligere jeg. Jeg har fortalt mig selv, at det er synd at hive ham væk fra hans venner. At jeg har brug for alenetid. At jeg ikke kan stole på mig selv. Når følelsen kommer op i mig, fortæller jeg mig selv: “Jaja, den er reel nok, men vent lige lidt, om 1 år og 9 måneder kan du følge din mavefornemmelse”.

Hvor absurd er det lige?! Til den tid er børnene jo kæmpestore. Det er nu de har brug for mig.

Forleden dag så jeg programmet “Bertelsen på Shikoku 88”, hvor man følger Mikael Bertelsen på en pilgrimsvandring i Japan. Her møder han en dansk pilgrim, som han snakker med. Bertelsen fortælle, at han gerne ville finde mere tid til stilhed og at gå ture i hverdagen, for han synes det er godt, men at han ikke kan finde tid til det. Som han siger: “Jeg siger altid til mig selv, at det der er der bare ikke tid til”: Bertelsen kommer direkte fra civilisationens travle liv, mens den anden mand netop har gået på ruten i 7 uger, og derfor ser det hele fra en anden vinkel. Bertelsen siger, at det gør ham til en bedre version af sig selv, når han får gået, og manden siger: “Du har simpelthen ikke tid til at blive en bedre version af dig selv?” – fra det sted, hvor manden er, lyder det jo helt absurd. Og det gør det også i mine ører.

Om man skal blive en bedre version af sig selv eller ej, ved jeg ikke. Det er måske ikke de rette ord at bruge om den oplevelse, man kan få, når man tager sig tid til stilhed og til at være i naturen, eller hvad end det nu er, der gør en glad og giver ro. Det der giver mig ro indeni lige nu, er at være sammen med mine børn. Men spørgsmålet er:

Har jeg tid til at være sammen med mine børn?

Svaret er, at jeg fortæller mig selv, at jeg ikke har tid til det. Fordi jeg er et produkt af et samfund, hvor man ikke tager sig tid til det, og det skal jeg ikke skamme mig over. Men når man først har set det absurde i, at vi ikke har tid til vores børn, så er det svært at gå tilbage.

Kan jeg vælge at tage mig tid til det?

Kan jeg lade være?

380 thoughts on “Point of no return”

 1. This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

  XEvil 4.0 is a revolutionary application that can solve any anti-botnet CAPTCHA’s.
  Captcha Bypass Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
  Yandex, VKontakte, Captcha Com – and over 8.4 million other types!

  You read this – it means it works! 😉
  Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

  Check YouTube video “XEvil ReCaptcha2”

 2. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 3. Excellent weblog here! Additionally your web site quite a bit up fast! What web host are you using? Can I get your associate link for your host? I want my website loaded up as fast as yours lol

 4. I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are incredible! Thanks!

 5. I simply want to tell you that I’m beginner to blogs and honestly loved you’re web site. Almost certainly I’m likely to bookmark your website . You amazingly have terrific article content. Thanks for sharing with us your website page.

 6. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 7. you’re really a good webmaster. The website loading velocity is incredible. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterpiece. you’ve performed a excellent activity in this subject!

 8. I must express thanks to this writer for rescuing me from this type of issue. After surfing through the online world and coming across concepts that were not beneficial, I believed my life was over. Being alive devoid of the solutions to the problems you’ve fixed by means of your entire guideline is a critical case, and the ones that would have adversely damaged my career if I had not discovered the website. Your good competence and kindness in touching all things was very useful. I don’t know what I would have done if I hadn’t encountered such a solution like this. It’s possible to at this point look forward to my future. Thanks for your time very much for the impressive and amazing guide. I won’t be reluctant to suggest your blog to any person who wants and needs guidance about this situation.

 9. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 10. I simply wanted to construct a brief note so as to thank you for all of the marvelous ways you are writing at this site. My time-consuming internet research has finally been rewarded with beneficial strategies to talk about with my classmates and friends. I ‘d admit that many of us readers are extremely endowed to exist in a great place with so many special people with insightful ideas. I feel pretty privileged to have seen your entire webpages and look forward to tons of more pleasurable moments reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 11. You actually make it appear really easy with your presentation however I in finding this topic to be really one thing that I feel I would by no means understand. It kind of feels too complicated and extremely huge for me. I’m having a look ahead on your next submit, I will attempt to get the dangle of it!

 12. I can never think just how much on this I probably did not even recognize. Thank you for offering this content. I am certain to return right here to get if you have any great new content.

 13. I’ve been browsing on-line greater than three hours lately, yet I by no means discovered any interesting article like yours. It¡¦s beautiful price sufficient for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made excellent content as you probably did, the web might be a lot more useful than ever before.

 14. My husband and i have been very cheerful when John could finish up his web research using the precious recommendations he received from your own web site. It is now and again perplexing just to continually be giving out guidance which often some people could have been trying to sell. And now we figure out we’ve got the writer to appreciate for this. All of the explanations you made, the straightforward website menu, the relationships you can make it easier to engender – it’s got all remarkable, and it is assisting our son and the family imagine that the subject is fun, which is incredibly vital. Many thanks for all the pieces!

 15. I’ve been browsing online greater than three hours these days, yet I by no means found any fascinating article like yours. It is lovely price enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made excellent content material as you did, the web shall be much more helpful than ever before.

 16. certainly like your web site but you have to test the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to inform the truth however I’ll definitely come back again.

 17. I simply had to thank you so much yet again. I’m not certain the things that I would have used without the entire information contributed by you directly on such a topic. This was a very depressing difficulty in my opinion, but being able to view a professional mode you treated it made me to weep over joy. I am just happier for your assistance and even hope you are aware of an amazing job you happen to be providing educating most people using your website. Most probably you have never got to know all of us.

 18. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

 19. I keep listening to the news update speak about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you tell me please, where could i find some?

 20. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours these days, yet I never discovered any fascinating article like yours. It is lovely price enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made excellent content material as you did, the web can be much more helpful than ever before.

 21. Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 22. Just wish to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply great and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 23. excellent put up, very informative. I ponder why the other experts of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

 24. Merely a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding pattern. “The price one pays for pursuing a profession, or calling, is an intimate knowledge of its ugly side.” by James Arthur Baldwin.

 25. I have to express thanks to you just for rescuing me from this particular crisis. Just after searching through the world wide web and seeing ideas which were not productive, I figured my entire life was done. Existing without the presence of answers to the problems you’ve sorted out as a result of your main write-up is a crucial case, and ones which might have adversely affected my entire career if I hadn’t come across your web site. Your own natural talent and kindness in controlling every aspect was helpful. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t come across such a stuff like this. I am able to now relish my future. Thanks so much for your skilled and sensible guide. I will not hesitate to recommend your web site to anyone who should get counselling about this subject.

 26. I’ve been browsing online greater than three hours today, yet I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you probably did, the web will likely be a lot more useful than ever before. “It’s all right to have butterflies in your stomach. Just get them to fly in formation.” by Dr. Rob Gilbert.

 27. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 28. I haven’t checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 29. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 30. I genuinely enjoy looking at on this site, it has superb content. “Don’t put too fine a point to your wit for fear it should get blunted.” by Miguel de Cervantes.

 31. fantastic points altogether, you just received a new reader. What could you recommend about your submit that you simply made some days ago? Any certain?

 32. Thank you for sharing excellent informations. Your site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great web site.

 33. I really wanted to write a small remark so as to say thanks to you for some of the magnificent advice you are writing here. My time consuming internet investigation has at the end been paid with reliable details to exchange with my great friends. I ‘d express that most of us site visitors actually are undeniably blessed to be in a very good network with many wonderful individuals with very beneficial solutions. I feel somewhat lucky to have used your site and look forward to many more awesome times reading here. Thanks once more for all the details.

 34. I’ve read some excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you set to create the sort of fantastic informative site.

 35. You are my aspiration , I own few blogs and occasionally run out from to brand.I think this website holds some rattling excellent information for everyone. “As we grow oldthe beauty steals inward.” by Ralph Waldo Emerson.

 36. Merely a smiling visitor here to share the love (:, btw great layout. “Individuals may form communities, but it is institutions alone that can create a nation.” by Benjamin Disraeli.

 37. I have learn several good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you put to create this type of great informative web site.

 38. I recently found your web two or three days ago and I have already been browsing it all often. you have big vary of beneficial information on the positioning and I also moreover really enjoy the exact form of the place at the same time. keep up the good work!

 39. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thanks , I will try and check back more often. How frequently you update your web site?

 40. I think this is one of the most vital information for me. And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The web site style is perfect, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 41. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 42. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this web site. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

 43. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is wonderful blog. An excellent read. I will definitely be back.

 44. Thanks for another informative site. The place else may I am getting that type of info written in such an ideal manner? I’ve a project that I’m simply now running on, and I’ve been at the look out for such info.

 45. Wonderful website. Plenty of helpful info here. I am sending it to several pals ans additionally sharing in delicious. And certainly, thank you on your sweat!

 46. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 47. I was just searching for this information for some time. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative websites in top of the list. Normally the top websites are full of garbage.

 48. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 49. Simply desire to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply excellent and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 50. I simply wanted to compose a small word in order to say thanks to you for the awesome strategies you are writing at this website. My time consuming internet lookup has at the end been recognized with excellent knowledge to write about with my co-workers. I would believe that most of us readers are very much blessed to live in a remarkable place with many wonderful people with very beneficial tips. I feel really lucky to have come across your entire weblog and look forward to tons of more cool times reading here. Thanks a lot once again for all the details.

 51. I¡¦ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Studying this info So i am satisfied to express that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I so much definitely will make certain to do not forget this web site and give it a glance regularly.

 52. Hello, Neat post. There’s a problem together with your web site in internet explorer, could check this… IE still is the marketplace leader and a large element of people will leave out your excellent writing due to this problem.

 53. You really make it appear so easy with your presentation but I in finding this matter to be actually something that I feel I would never understand. It kind of feels too complicated and very huge for me. I’m taking a look forward for your subsequent post, I¡¦ll try to get the cling of it!

 54. You can certainly see your enthusiasm within the work you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. At all times follow your heart.

 55. I¡¦ll immediately snatch your rss as I can’t find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me understand in order that I may just subscribe. Thanks.

 56. Hi there, I found your blog by way of Google at the same time as searching for a similar topic, your web site got here up, it seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 57. Very efficiently written story. It will be supportive to anyone who utilizes it, as well as me. Keep up the good work – i will definitely read more posts.

 58. Hello, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring… I miss your tremendous writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 59. Simply a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding pattern. “Treat the other man’s faith gently it is all he has to believe with.” by Athenus.

 60. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 61. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?

 62. Merely wanna comment on few general things, The website pattern is perfect, the written content is real excellent. “In business school classrooms they construct wonderful models of a nonworld.” by Peter Drucker.

 63. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 64. It¡¦s actually a nice and helpful piece of information. I am satisfied that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 65. Great tremendous things here. I am very satisfied to see your article. Thanks a lot and i’m having a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

 66. you’re really a good webmaster. The site loading velocity is incredible. It seems that you are doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterwork. you have done a fantastic process on this topic!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *