Advent og klimamarch

Igår var en dejlig dag. Om aftenen var jeg helt igennem glad. Så meget, at svigermor spurgte om jeg havde taget noget. Nej, det havde jeg ikke. Jeg havde bare fået den helt rette dosis solskin, motion, godt selskab, gudstjeneste, politik, kaffe, kærlighed og kikærter (falafel). Og sukker, pommes og risengrød!

Første søndag i advent blev en begivenhedsrig dag for Familien Skov. Egentligt havde vi tænkt vi bare skulle være hjemme og julehygge med svigermor (og hendes 10 kg julepynt), men da vintervejret om morgenen viste sig fra sin bedste side, besluttede vi os for at tage til klimamarch og nyde solskinnet. Men først slog Valde og jeg et smut forbi vores kirke, Byens Valgmenighed, som holder til i Kristuskirken. Der var desværre ikke en rigtig adventskrans, men til gengæld et topmoderne genbrugs-juletræ i pap. Der var liv og glade dage med masser af børn, god kaffe og brunkager. I prædiken havde præsten valgt at tale om det at være åben for forandring. Det overordnede budskab var, at hvis man kun ser det man forventer, så ser man måske ikke alt det, Gud vil gøre. Altså det han vil forvandle hos dig selv og andre mennesker, og så er det sværere at tage imod det nye, og nemmest at blive i de vante rammer. Sådan opfattede jeg det, og jeg synes det var et virkeligt godt tema. Det handler jo egentligt meget om at være bevidst eller ubevidst. Noget jeg kan genkende i mit eget liv, men det vil jeg skrive mere om i et andet indlæg.

Efter kirke mødtes vi med far og efter at have fortæret verdens bedste (næsten) durum, tog vi ind på Den Røde Plads og mødtes med Onkel Morfar. Klimamarchen gik til Christiansborg Slotsplads, og tidsplanen blev overholdt med stor præcision. Noget jeg sjældent har oplevet ved de demonstrationer, jeg tidligere har deltaget i. København viste sig fra sin bedste side med både solskin og julelys.

Efter at have sovet under hele gudstjenesten, var Valdemar i hopla, og han klarede det flot. Med klimamarchen kom Valdes demo-regnskab op på 2 i løbet af et år! Det er da ret flot. Hvis man altså synes det er sejt. Han har i hvert fald allerede været med til flere gudstjenester og demoer end mange voksne nogensinde har. Men hvorfor? Fordi det er det, hans forældre gør. Så er det jo også meget naturligt, at han deltager i det. Når han bliver større, kan han selv vælge til og fra, men indtil da bliver han “slæbt” med. Det er ikke fordi jeg ønsker at give ham en særlig kristen opdragelse. Selvom han nok får det alligevel! Fordi jeg er kristen, går meget i kirke, og synger (salmer) hele tiden, også ubevidst. Fint med kirke, men hvorfor demo?

Er vi da særligt politisk anlagte? Både-og. Vi har begge været politisk aktive da vi var yngre. Lasse har været det i forbindelse med veganisme og aktivisme ad den vej. For mig har det mere været ungdomspolitisk arbejde, og så en masse demoer i forbindelse med det gamle ungdomshus. Som jeg aldrig har sat mine ben i. Men da det blev revet ned, tændte det noget i mig. Hvor om alting er.. i 2011 “droppede” jeg politik. Forstået på den måde, at jeg havde fået nok. Og det er sjældent jeg gider gå ind i en politisk diskussion, altså om politik i sig selv. Men jeg er nok også en af dem, som tror på at “alt er politik”. Og klimaet står jo højt på den politiske dagsorden. Vi brænder meget for at få fokus på klimaet, og forsøger at leve “klimavenligt” i hverdagen, herunder spise vegansk, og det er ikke noget, vi går og råber højt om. Men nogle gange er det altså dejligt at komme ud på gaden og lufte sin holdning! Især når man kan stå sammen med andre. Så uanset holdning, synes jeg det er vigtigt, at lære mit barn at bruge sine demokratiske rettigheder til at udtrykke sine holdninger, og forhåbentligt få politikerne i tale, og dermed ændre noget. Man kunne også gå uden om systemet og bruge mere alternative, revolutionære metoder. Men det har han ikke fra mig!

Klimamarchen er et opråb til politikerne i forbindelse med klimatopmødet COP21. Marchen er arrangeret af Climate Action Denmark i samarbejde med ca. 25 andre organisationer. Søndag d 29/11 var global klima-aktionsdag, så der blev demonstreret i mange lande verden over.

 

IMG_0925IMG_7409IMG_7311

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *