#4 + 5 Julekalender: Nyt liv

Gud har givet mig nyt liv, halleluja!

Og så behøver jeg egentligt ikke skrive mere.. eller hvad? Hvor mange ikke-troende ville forstå, hvad jeg mente?

Mig på toppen af Galdhøpiggen i Norge

Hvad vil det sige at blive genfødt – i dette liv?

Mange af mine ikke-kristne bekendtskaber har en du-har-kun-ét-liv-så-du-skal-leve-det-fuldt-ud-for-når-du-er-død-er-det-slut-holdning til hele spørgsmålet om liv og død. Ja, undskyld, det er ikke for at forsimple det. Min far er et godt eksempel på hele den der hedonistiske lev-mens-du-gør-det-bølge. Fred være med det, men det er bare så langt fra min opfattelse af liv og død, som noget kunne være. Er min holdning ikke bare den samme som alle andre kristnes? Joooo, men med et østligt islæt. Før jeg kom til tro var jeg meget inspireret af hinduisme og buddhisme. Jeg er nok på mange punkter, hvad jeg selv vil kalde en “uortodoks kristen”. Og hvorfor er jeg det? Fordi mit møde med Jesus var meget personligt og meget praktisk – virkeligt. Jeg oplevede det virkelig som en fysisk erfaring, jeg døde og blev genfødt. Min krop døde selvfølgelig ikke, en mit væsen gjorde. Al livskraft havde forladt mig. Men det er fortid nu, så jeg har ikke lyst til at dvæle ved det, og det er netop det, dagens dagbogsuddrag handler om. Jeg nåede desværre ikke at blogge igår, så idag får I bare et uddrag af min dagbog fra Taizé som den fjerde låge i julekalenderen. Jeg kan mærke, at det her projekt med at tænke over hvad Gud har gjort for mig, har rodet op nogle gamle ting inden i mig. Følelser fra fortiden. Det har mindet mig om, hvordan mit liv var engang. På grund af det, står det kun stærkere for mig, hvor meget Gud har gjort for mig. Men det er også lidt hårdt, og jeg skal helst ikke tænke for meget over det. Det er nok en af grundene til, at jeg har holdt en lang pause med at skrive. Og at jeg efterhånden har fået rigtigt svært ved at fortælle om, hvordan Jesus har forvandlet mit liv. For det kræver at jeg fortæller om alt det, der lå forud for min “frelse”, og det orker jeg ofte ikke at beskæftige mig mere med. Så nu siger jeg det en gang for alle: før jeg mødte Jesus var jeg død indeni. Jeg har brugt godt 8 af mine teenageår på ikke at leve. Det havde intet med de ydre omstændigheder at gøre (bortset fra at mine forældre blev skilt). Mit liv var normalt, jeg gjorde normale ting, spillede musik, havde venner, blev student og gik på uni. Men indeni var der konstant kaos og der foregik bare så meget. Det lyder helt sindssygt, men det er egentligt ret normalt for en teenager, tror jeg. Selvom det i mit tilfælde nok var lige til den gode side. Det kan være ret stressende at være i, og en dag fik jeg bare nok og besluttede mig for at begynde mit liv helt forfra. Det kan man selvfølgelig ikke, man vil altid have sin bagage med sig, men lad mig nu bare blive i illusionen. Ud med alt det velkendte og ind med klosterlivet. Her begyndte min rejse…

Måske har jeg en tendens til gerne at ville lade fortiden ligge. Jeg tror det er fordi, jeg i mange år havde svært ved at give slip på den – alt det jeg ikke havde nået, alt det jeg ikke lykkedes med, fortrydelse og bitterhed. Men da jeg endelig gav slip på det hele (med hjælp ovenfra, selvfølgelig), ville jeg helst undgå nogensinde at skulle tænke tilbage på det. Dog er verden sjældent så sort-hvid. Jeg har erkendt, at hver gang jeg deler historien om min genfødsel, er døden og smerten altid med, for det var jo den der var hele forudsætningen for overhovedet at kunne blive genfødt. For at leve, må man først dø. Det fortæller bibelen også. Mit perspektiv på liv og død er, at vi dør lidt og bliver genfødt mange gange i løbet af et liv – ja, endda mange gange i løbet af en dag. I overført betydning – men alligevel meget virkeligt.

Dagbog fra Taizé 30.11.12 – “Begravelsen”

Paulus skriver:
Rom 6, 3-11

Eller ved I ikke, at alle vi, som er blevet døbt til Kristus Jesus, er døbt til hans død? Vi blev altså begravet sammen med ham ved dåben til døden, for at også vi, sådan som Kristus blev oprejst fra de døde ved Faderens herlighed, skal leve et nyt liv. For er vi vokset sammen med ham ved en død, der ligner hans, skal vi også være det ved en opstandelse, der ligner hans. Vi ved, at vort gamle menneske er blevet korsfæstet sammen med ham, for at det legeme, som ligger under for synden, skulle tilintetgøres, så vi ikke mere er trælle for synden; den, der er død, er jo frigjort fra synden. Men er vi døde med Kristus, tror vi, at vi også skal leve med ham. Og vi ved, at Kristus er opstået fra de døde og ikke mere dør; døden er ikke herre over ham mere. For den død, han døde, døde han fra synden én gang for alle. Det liv, han lever, lever han for Gud. Sådan skal også I se på jer selv: I er døde for synden, men levende for Gud i Kristus Jesus.

Jeg vil begrave emo. Mit gamle liv er allerede dødt i kraft af det nye liv, jeg er blevet givet. Ikke gennem dåben, men ved at finde tilbage til min dåb, til Jesus, gennem Taizé. Jeg er denne gang hverken blevet døbt, tatoveret eller medlem af en kirke, men det er ikke vigtigt. Min tro er skrevet på mit hjerte.

Min gamle identitet, sindstilstand, tankemønstre, lidelse, fortiden er død. I kraft af nuets kraft, der er kun nu. Men der er stadig en historie at fortælle. En historie om en emo, mig, den lidende, den fortabte. En klagesang af dimensioner. Og den historie må begraves sammen med emo, en gang for alle. Ikke som i fornægtelse og fortrængning, men som i ganske enkelt ikke at give den mere opmærksomhed. Der er ingen grund til at jamre mere over min fortid. Det får min nutid til at stå i et bedre lys, ja, men det skal ikke være det der gør det.

En død og en fødsel.

Man kan kun se fremad. Derfor vil jeg begrave emo før jeg rejser herfra, ved at fortælle dens historie en sidste gang.
Dette er ikke enden, dette er begyndelsen.

 

 

21 thoughts on “#4 + 5 Julekalender: Nyt liv”

 1. Thank you so much for providing individuals with an extremely nice possiblity to read in detail from this website. It’s usually very superb and as well , jam-packed with a lot of fun for me personally and my office mates to visit your web site at the very least 3 times in one week to read through the newest stuff you have. Of course, I am actually fascinated for the unbelievable things served by you. Selected 1 areas in this posting are certainly the most efficient I have ever had.

 2. I would like to express thanks to the writer for bailing me out of this type of issue. Just after scouting through the the net and finding concepts that were not pleasant, I assumed my life was done. Being alive without the presence of approaches to the difficulties you have fixed by way of the guide is a crucial case, as well as those that might have adversely affected my entire career if I hadn’t discovered your web blog. Your personal capability and kindness in maneuvering all the things was vital. I don’t know what I would’ve done if I had not encountered such a thing like this. I can at this moment relish my future. Thanks a lot very much for this reliable and result oriented help. I won’t be reluctant to recommend the sites to anybody who wants and needs recommendations about this subject.

 3. Thank you for your entire work on this blog. My niece delights in setting aside time for investigations and it is simple to grasp why. All of us know all of the lively way you present great tips via this web site and even increase participation from the others on the matter and our favorite child is without question studying a great deal. Have fun with the rest of the new year. Your doing a great job.

 4. I am usually to running a blog and i actually recognize your content. The article has really peaks my interest. I’m going to bookmark your site and hold checking for brand spanking new information.

 5. I want to express some thanks to you just for rescuing me from this type of condition. After looking out through the online world and getting proposals which were not powerful, I figured my life was gone. Existing devoid of the solutions to the issues you have solved by way of your entire post is a critical case, as well as the ones which could have in a wrong way damaged my entire career if I hadn’t discovered your blog. Your mastery and kindness in touching the whole lot was invaluable. I don’t know what I would have done if I had not discovered such a step like this. I’m able to at this moment look ahead to my future. Thank you very much for the expert and sensible guide. I won’t be reluctant to suggest the sites to anybody who should receive recommendations about this topic.

 6. I am only commenting to let you be aware of what a perfect discovery my wife’s girl undergone reading your web site. She picked up so many issues, with the inclusion of what it is like to possess an excellent teaching style to let men and women clearly thoroughly grasp specified specialized matters. You undoubtedly exceeded my expectations. Thanks for displaying such practical, dependable, explanatory and also unique guidance on the topic to Sandra.

 7. I as well as my buddies happened to be reviewing the good items on your web site and unexpectedly came up with a horrible suspicion I had not thanked you for those techniques. My boys are already as a result joyful to see all of them and have now absolutely been making the most of them. We appreciate you truly being so accommodating as well as for getting this sort of fine resources millions of individuals are really needing to be aware of. My personal honest regret for not saying thanks to sooner.

 8. I would like to point out my admiration for your kind-heartedness supporting people that require guidance on this important question. Your very own dedication to passing the solution throughout was remarkably powerful and has continuously made ladies just like me to get to their ambitions. Your amazing warm and friendly tutorial denotes this much a person like me and a whole lot more to my office colleagues. Thank you; from everyone of us.

 9. Thanks for all of your work on this site. Betty loves managing internet research and it is obvious why. All of us know all concerning the powerful mode you create advantageous tips and tricks through your web site and therefore inspire contribution from others on that point and my princess is without a doubt learning so much. Have fun with the remaining portion of the new year. Your doing a fantastic job.

 10. I would like to convey my affection for your generosity for people who really want assistance with in this area. Your special commitment to getting the message throughout ended up being rather invaluable and have regularly empowered men and women like me to reach their dreams. Your new useful advice means this much to me and further more to my fellow workers. Thank you; from everyone of us.

 11. Thank you so much for giving everyone an extremely splendid possiblity to check tips from here. It is always very great and also stuffed with amusement for me personally and my office acquaintances to visit your site at the least thrice a week to see the new tips you have got. And indeed, we are certainly fulfilled with the perfect techniques you give. Selected 3 tips in this post are basically the very best we have all had.

 12. I definitely wanted to post a small remark to be able to thank you for all of the unique facts you are giving out here. My long internet lookup has at the end been rewarded with good strategies to exchange with my partners. I ‘d state that that most of us website visitors actually are unequivocally lucky to live in a perfect site with very many lovely professionals with good advice. I feel quite grateful to have encountered the web page and look forward to plenty of more exciting moments reading here. Thanks once more for everything.

 13. My spouse and i felt peaceful when John managed to do his research through your precious recommendations he made in your site. It’s not at all simplistic to just possibly be offering key points which often the others have been selling. So we remember we need the writer to give thanks to because of that. All the illustrations you made, the easy web site menu, the relationships you can make it possible to instill – it’s got many terrific, and it’s really aiding our son in addition to us reckon that this topic is amusing, and that’s rather fundamental. Thank you for all!

 14. I must show appreciation to you just for bailing me out of this particular crisis. After exploring through the search engines and coming across recommendations that were not beneficial, I believed my life was gone. Being alive minus the answers to the problems you have sorted out by way of your good blog post is a serious case, as well as the ones which may have in a wrong way affected my career if I hadn’t noticed your web site. Your main knowledge and kindness in playing with a lot of things was precious. I don’t know what I would have done if I had not discovered such a step like this. I am able to at this point look ahead to my future. Thank you so much for this professional and sensible guide. I won’t hesitate to refer the blog to anyone who desires guidance about this subject matter.

 15. I precisely had to thank you very much yet again. I do not know what I could possibly have done without these strategies revealed by you directly on such a area. This has been a real distressing matter in my position, nevertheless being able to view the well-written manner you solved it made me to leap over joy. I’m just grateful for your support and then pray you comprehend what an amazing job that you are doing instructing the rest via your web page. I know that you’ve never got to know any of us.

 16. My husband and i felt fulfilled when Louis could finish up his web research because of the ideas he grabbed through your web pages. It’s not at all simplistic to just continually be offering information which usually others might have been selling. So we consider we have you to thank for this. The main illustrations you have made, the easy site navigation, the friendships your site aid to instill – it’s mostly extraordinary, and it’s facilitating our son in addition to us understand that subject matter is fun, and that is seriously mandatory. Many thanks for the whole thing!

 17. I am writing to let you understand of the terrific experience our girl went through viewing your web site. She picked up plenty of pieces, including how it is like to have a very effective giving nature to get many others quite simply know just exactly some extremely tough subject matter. You really did more than my expected results. Many thanks for giving these practical, trustworthy, revealing and as well as unique thoughts on the topic to Evelyn.

 18. I enjoy you because of all of the effort on this web page. My aunt really loves making time for research and it is easy to understand why. All of us notice all about the powerful ways you produce worthwhile secrets through this website and as well invigorate contribution from visitors on the concept then our simple princess is undoubtedly starting to learn a lot of things. Take advantage of the remaining portion of the year. You are always conducting a pretty cool job.

 19. I have to point out my affection for your generosity giving support to those people who should have guidance on in this topic. Your special commitment to getting the message up and down appears to be pretty significant and have continuously enabled employees like me to achieve their objectives. Your new invaluable suggestions can mean a whole lot a person like me and even further to my office colleagues. Thank you; from all of us.

 20. Thank you a lot for giving everyone a very wonderful possiblity to read in detail from this site. It can be very enjoyable and as well , stuffed with amusement for me and my office co-workers to visit your site no less than thrice in a week to see the latest items you have. Not to mention, I’m also usually satisfied with all the superb concepts you serve. Some 3 ideas in this post are ultimately the most beneficial I’ve ever had.

 21. I simply needed to thank you very much once again. I’m not certain what I might have sorted out without the actual pointers contributed by you directly on such a theme. It has been the frustrating concern in my position, however , being able to see the very well-written fashion you solved that made me to leap for fulfillment. I’m just happier for this service as well as believe you comprehend what a powerful job you’re accomplishing instructing the rest using your webpage. I am sure you have never met all of us.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *