Julekalender: Stilhed

Min julekalender gik næsten i vasken, men jeg giver ikke op!

Selvfølgelig kan jeg komme på 24 ting, Gud har gjort for mig. Jeg har bare ikke fundet tiden til at skrive dem med.

Vi har holdt juleferie siden i torsdags, og har næsten allerede været Danmark rundt. Først et lille visit i Esbjerg hos min mor og hendes mand, julefrokost hos min onkel, og cafètur med min far, hvor Lasse fik verdens stærkeste gløgg. Seriøst, han blev fuld af et glas!

Søndag nåede vi ikke i kirke. I stedet gik turen til Sydfyn, hvor vi besøgte vores gamle hønisse, Anitha (Ja, hun boede altså på høloftet i kolle), og hendes søde kæreste. Og hendes kæmpe mave, indeholdende baby-Birkeline, ej at forglemme! Vi hyggede på med at tegne og spise god mad. Og Valde sov igennem om natten! (Fra 22-05)

Nu er vi på Fur hos bonusfamilien, og julefreden har næsten sænket sig. Det er en dejlig ø med historisk natur og mange kreative sjæle. Langs vejene står der store, flade engle, som er kreeret af forskellige af øens beboere. Om sommeren er det fisk, der pryder vejkanten. På øen er der også et par gallerier og nogle butikker med kunsthåndværk.

Engel kreeret af min bonusbedste
Engel kreeret af min bonusbedste

I går gik jeg tur med en meget træt Valde efter den lange togtur. Turen gik til Brugsen efter Familien Skovs overlevelsespakke: en plade chokolade, to poser chips, en Hancock juleøl, en babysmoothie, en pose frossen øko-broccoli og engangsvaskeklude. Så kan man klare sig et par dage!

Undervejs kom jeg til at tænke på, hvad stilhed betyder for mig. Der er jo ofte ret stille på sådan en ø, og det er fantastisk! At lære at elske stilhed, er en af de vigtige ting, Gud har gjort for mig. Ok, elske og elske, jeg kan stadig have det svært med stilhed (for så er der kun mig og mine tanker – og Gud, heldigvis).

Alter i Taizé-kirken
Alter i Taizé-kirken

I Taizé blev jeg introduceret til stilhed under mit første besøg der i januar 2012. Ikke bare stilhed, men stilhed i en kontekst, en særlig type stilhed. Broderfællesskabet har deres egen rytme dagen, ugen og året igennem. Tre gange om dagen mødes de og alle de besøgende til tidebøn i det store kirkerum. Bønnerne, som egentligt er andagter, har en anden form end de gudstjenester, vi kender fra folkekirken her i Danmark. Man starter med at sidde i stilhed indtil klokkerne er færdige med at ringe. Så synger vi den første sang, en broder synger for, og vi andre stemmer i. Akkompagneret af en sælsom guitarlyd fra et lille keyboard. I kirken er der dæmpet lys, og den eneste udsmykning er nogle karakteristiske orange lysestager, samt nogle ikoner, som stammer fra den ortodokse tradition, og afspejler Taizè-kirkens økumeni. Mellem sangene læses små bibelvers eller bønner højt på forskellige sprog. En gang om dagen læses der op af evangeliet. Men teksten udlægges ikke i en prædiken, som vi er vant til.

Hver morgen er der nadver. Tre forskellige slags: protestantisk, katolsk og velsignet brød. Den protestantiske er indstiftet, som vi plejer at gøre det. Den katolske er forvandlet ved en messe tidligt om morgenen, det velsignede brød er til dem, som ikke vil modtage nogle af de to andre. Normalt er det kun katolikker, som må modtage den katolske nadver. Men i Taizé er alle velkomne til at være med efter pavens tilladelse.

Men nu til det vigtigste! Omkring midtvejs i bønnen har vi stilheden. Stilhed i en kontekst. Stilhed med forudgående bøn og lovsang, og det samme efterfølgende. Jeg havde faktisk tidligere oplevet noget lignende i min tid som kirkesanger i Esbjerg. En af præsterne sagde altid i forlængelse af kirkebønnen: “lad os bede stille et øjeblik”. Jeg husker det som meget specielt og dejligt. Men det var virkelig også kun et øjeblik. I Taizé er stilheden ca. 7 minutter. Det lyder måske ikke af meget, men det føles altså som lang tid, når man bare sidder helt stille på gulvet sammen med en masse andre mennesker i et rum. Man kan jo ikke bare gå eller begynde at lave noget andet. Stilheden bliver dog lidt nemmere at “udholde” med tiden.

Taizé tilbyder også stilleretræte i form af en uge eller en weekend i stilhed. Man bor i et hus sammen med en gruppe andre af samme køn, lever og spiser sammen i stilhed. Tre gange om dagen deltager man i fællesbønnerne (man må gerne synge), og to gange om dagen skal man selv trække sig tilbage for at bede eller være i stilhed. Mere om det end anden gang..

Da jeg var i stilhed første gang
Da jeg var i stilhed første gang

Stilhed – skulle det nu være noget nyt?

Selvfølgelig havde jeg oplevet stilhed før jeg kom til Taizé. Stilhed findes jo alle steder, og alligevel meget få steder. Jeg havde bare ikke oplevet stilhed på den måde før. Hvis jeg bare satte mig ned alene og forsøgte at være stille, ville mine tanker gå helt i selvsving. Faktisk var det ikke muligt at “tænke klart”, altså styre tankerne i en retning, der ville være bare lidt gavnlig.
Da jeg så kom til Taizé og oplevede stilhed efter at have brugt noget tid på at “tune” mig ind på Guds frekvens med sange, var det en helt ny oplevelse. For første gang i mange år var der stille i mit sind. Stille som i fred og ro. Det måtte enten være løgn eller ren magi! Gud viste mig noget, jeg ikke havde set før. Måske havde jeg set det før, som barn, dengang jeg stadig troede verden var god, og havde en nogenlunde mental sundhed.

Wauw! Jeg var forundret og glad. Her fik jeg virkelig smag på at finde ud af mere om Gud og den der berømte fred.

I dag, tre år efter, hersker der ikke altid fred i mit sind. Det er klart, jeg er kun et menneske. Kaos, angst og forvildede tanker er livsvilkår. Og med alle vores gadgets og konstante informationsstrømme, kan stilhed være en mangelvare. Men jeg ved, den er der et sted.

Jeg har fået lov at smage en flig af himlen – Guds fred. Det er noget af det bedste i hele verden. Jeg ved jeg kan få den, hvis bare jeg beder om det. Det er ikke altid min første tanke – ofte søger jeg lindring ad alle mulige andre veje først – men søg, så skal du finde. Gud vil altid give dig fred. Jeg bruger heller ikke ligeså meget tid på kontemplation, som i klosterlivet, men bare det at jeg kender stilhedens kraft og ved at fred er mulig – det giver mig håb.

Jeg troede alt var rent kaos og mørke i al evighed, men jeg blev overrasket – jeg så lyset, mærkede roen. Måske kun for en kort stund – jeg vender indimellem tilbage til mit sinds mørke – men freden, lyset, kærligheden, Jesus, nåden er der altid!

Gud har aldrig forladt os, det er os der forlader ham. Heldigvis er det aldrig for sent at vende om.

Julefreden findes – vi skal bare “tune” os ind på den. Må du få lov at mærke ægte fred og ro i dit hjerte i aften og de næste par dage.

Glædelig jul

 

22 thoughts on “Julekalender: Stilhed”

 1. I not to mention my guys appeared to be checking the good information and facts found on your website and so quickly I got a terrible suspicion I had not expressed respect to the blog owner for those secrets. All the women are already as a consequence excited to see them and already have certainly been having fun with them. Thank you for really being considerably thoughtful and for figuring out this kind of quality subject areas most people are really needing to be aware of. My very own honest apologies for not saying thanks to sooner.

 2. An attention-grabbing dialogue is worth comment. I feel that you should write more on this topic, it may not be a taboo subject but generally people are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

 3. I simply desired to say thanks all over again. I do not know what I might have achieved without those points provided by you directly on that area of interest. Entirely was a very intimidating scenario in my position, but being able to see this skilled manner you treated that forced me to weep over joy. Extremely happier for the assistance as well as hope you find out what an amazing job you happen to be providing educating people through the use of your web blog. I am certain you haven’t got to know all of us.

 4. Can I just say what a aid to seek out somebody who actually is aware of what theyre talking about on the internet. You positively know easy methods to carry an issue to light and make it important. More people must read this and perceive this aspect of the story. I cant imagine youre not more common since you undoubtedly have the gift.

 5. I and my guys ended up checking the great hints from your website while all of a sudden came up with a terrible suspicion I had not expressed respect to the site owner for those strategies. All the boys happened to be for that reason thrilled to read them and have now pretty much been using these things. We appreciate you getting quite accommodating and also for getting these kinds of impressive themes most people are really desperate to be informed on. My personal sincere regret for not expressing gratitude to you earlier.

 6. My spouse and i have been so cheerful when Peter managed to carry out his research while using the ideas he was given when using the web site. It is now and again perplexing just to happen to be offering tactics that many many people could have been trying to sell. And we also acknowledge we need the writer to give thanks to for this. These explanations you have made, the straightforward website menu, the friendships you will help to promote – it’s everything terrific, and it’s really making our son and our family imagine that this situation is exciting, and that is unbelievably pressing. Thanks for all the pieces!

 7. Can I simply say what a aid to seek out someone who actually knows what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know how one can convey an issue to mild and make it important. More people must read this and understand this facet of the story. I cant believe youre no more well-liked since you definitely have the gift.

 8. I and my buddies were found to be taking note of the excellent guidelines from your web page while quickly got an awful feeling I never thanked the web site owner for those techniques. All of the guys were absolutely joyful to read through all of them and have now actually been tapping into these things. We appreciate you indeed being considerably helpful and then for pick out this kind of fantastic useful guides most people are really desperate to learn about. My very own honest apologies for not expressing gratitude to you earlier.

 9. A lot of thanks for all your valuable effort on this web site. My mom enjoys doing research and it’s simple to grasp why. We know all regarding the compelling mode you create rewarding suggestions by means of this web blog and even attract participation from some others on the matter so our own princess is undoubtedly starting to learn so much. Take pleasure in the rest of the year. Your conducting a pretty cool job.

 10. I and also my pals were found to be digesting the best suggestions from your website and the sudden I got an awful feeling I had not thanked the website owner for those secrets. These women are already as a result very interested to see them and have in fact been enjoying them. Many thanks for being quite kind and for figuring out this kind of remarkable subjects most people are really desperate to be informed on. Our honest apologies for not expressing gratitude to you sooner.

 11. I in addition to my friends were reading through the excellent items from your site and so at once developed a horrible feeling I never thanked the site owner for them. Most of the people had been as a consequence very interested to learn them and now have clearly been loving them. Appreciation for turning out to be simply accommodating and also for settling on such fabulous areas millions of individuals are really eager to be aware of. My very own honest regret for not saying thanks to earlier.

 12. My wife and i were peaceful that Emmanuel could round up his survey using the precious recommendations he made while using the web pages. It’s not at all simplistic to simply choose to be giving freely methods which often other people have been trying to sell. And now we remember we have you to give thanks to because of that. The entire explanations you have made, the simple web site menu, the friendships you will give support to foster – it is many fantastic, and it’s really letting our son in addition to our family understand that subject matter is exciting, and that’s wonderfully vital. Thank you for all!

 13. I simply wished to thank you so much once more. I’m not certain the things I might have tried in the absence of those hints documented by you on such a topic. It had become a difficult problem for me, but taking note of a expert manner you resolved that forced me to cry with contentment. Now i am grateful for this advice and then wish you find out what a great job you are getting into educating men and women by way of a site. I’m certain you haven’t met all of us.

 14. I wish to point out my admiration for your generosity giving support to visitors who really want guidance on the theme. Your very own dedication to passing the solution along had been extremely advantageous and have in most cases helped men and women much like me to reach their aims. Your own important guide signifies this much a person like me and a whole lot more to my colleagues. Warm regards; from all of us.

 15. I happen to be commenting to make you be aware of what a outstanding encounter our princess went through going through the blog. She realized numerous issues, with the inclusion of what it’s like to have a wonderful giving style to get the others completely know precisely a number of multifaceted things. You actually did more than people’s expectations. Thank you for giving those important, trusted, edifying and as well as unique tips on this topic to Mary.

 16. Thank you for all your work on this site. My daughter really loves getting into research and it’s really easy to understand why. Most of us know all regarding the lively means you give powerful ideas by means of your web blog and as well welcome contribution from visitors on that point plus our daughter is certainly being taught a whole lot. Take advantage of the rest of the new year. You’re the one conducting a stunning job.

 17. I must show thanks to the writer for rescuing me from this particular predicament. As a result of surfing around through the world-wide-web and getting advice which are not pleasant, I thought my entire life was done. Being alive minus the solutions to the problems you have solved through this report is a serious case, and those which could have in a wrong way damaged my entire career if I hadn’t discovered your website. That know-how and kindness in handling every item was vital. I don’t know what I would have done if I had not encountered such a step like this. I can also at this time look ahead to my future. Thanks so much for your professional and amazing help. I will not be reluctant to suggest your web site to any person who should have guide on this subject.

 18. I am only commenting to let you be aware of what a extraordinary encounter my princess went through viewing yuor web blog. She figured out such a lot of pieces, which included what it’s like to possess an amazing teaching character to get a number of people really easily know precisely selected advanced things. You actually did more than visitors’ expectations. I appreciate you for distributing these valuable, safe, educational as well as fun thoughts on your topic to Tanya.

 19. Thank you for all of the hard work on this blog. Betty take interest in going through investigations and it’s really easy to see why. Most of us know all of the compelling manner you convey precious steps on the web site and welcome participation from other ones about this article then our own girl is without a doubt starting to learn a great deal. Have fun with the remaining portion of the year. You are always doing a very good job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *