Nytårs-blues

Kender I det?

Ja, jeg elsker tilsyneladende ordet “blues”. Det er nok fordi det er let og alvorligt på samme tid. Det tillader en at gå rundt og være lidt melankolsk, men stadig på en cool og jazzet måde. Meget bedre end emo, depri, sur eller bitter!

Dagen i dag har vi bare brugt på at købe ind til nytår, det er ret trættende. Valdemar har sovet siden kl.12 (nu er den 16.30), og jeg ved ikke helt, hvad jeg skal gøre af mig selv. Jeg burde virkelig lave noget fornuftigt, men burde også slappe af. Indtil videre har jeg set lidt serie, spist kartofler med sovs, skrevet mit juleindlæg færdigt, sendt et brev med vaskeægte sneglepost.

Nå, den berømte blues.. Jeg får den altid her op til nytår, og især i starten af januar. Måske er det bare en forlænget jule-blues.. der kommer altid en “downer” efter al den optur, ikke?

Den 24. december var en god dag, især fordi jeg fik lov til at være helt alene hjemme i to timer. Det var virkelig guld værd, at få lov til at lade op før intenst socialt samvær. Det burde være en tradition. Overskuddet varede faktisk helt frem til den 27. Dagen efter juleaften var jeg nærmest helt høj. Nok også fordi vi alle tre fik grineflip på vej hjem i toget, og der er bare ikke noget bedre, end at høre Valde grine. Jeg var ualmindeligt glad, lykkelig, faktisk. Man burde grine noget mere, det sætter altså gang i noget.

Dagene mellem jul og nytår kan være noget grå i det, synes jeg. Jeg tror ikke jeg er alene om at have lidt en øv-følelse. Spændingen er udløst, maden er spist, der er kun dårlige film i fjernsynet. Måske er der en masse rester af juleslik, men kroppen kan virkelig ikke rumme mere sukker eller kanel. Hele ens organisme skriger efter friske grøntsager, men man magter ikke at rejse sig fra sofaen for at forberede dem…

Godt nytår
Nytår 2014

Så nærmer vi os nytårsaften! Der er nok mange, som har et lidt anstrengt forhold til nytår, jeg er en af dem. Der er så mange forventninger om at det skal blive en god aften, næsten flere end juleaften. Ofte ender det i skuffelse.

I år skal vi fejre nytår hjemme hos os selv (dvs. i svigermors lejlighed) med et lille selskab, bestående af to af vores gode venner. Vi skal have lækker vegansk mad, og selvfølgelig masser af snacks. Det er næsten det bedste.

Stemningsbillede fra vores sidste nytårsfest
Stemningsbillede fra vores sidste nytårsfest kl. 00.01

I min familie har vi altid haft meget faste nytårs-traditioner. For det første var der uendelige mængder snacks – et af succeskriterierne for en god fest. Og der skal være saltstænger! Da vi var børn, elskede vi nytår, for så måtte vi vælge lige hvad vi ville blandt “de dyre mærker”, dvs. Kims chips og Carte D’or-is. Hjemme hos os fik sjældent mærkevarer som Kellog’s og Coca-Cola, det var discount, der stod på menuen. Så nytårsaften var noget helt særligt. Menuen i det mørke Vestjylland, på grænsen til Sønderjylland, var nok noget anderledes end her i hovedstaden, har jeg senere erfaret. Vi fik altid kogt hamburgerryg med stuvet grønlangkål (“stuvet græsplæne”), evt. med mosede hvide kartofler i på ægte sønderjysk manér. Dertil hørte sig selvfølgelig brunede kartofler. I dag er min mor begyndt at spise kålpølser og sønderjysk hvidkål, men ellers er alt ved det gamle.

Jeg husker det som om vi stort set altid har været vågne til efter 12. Til gengæld skulle vi altid forsøge at tage en middagslur nytårsdag. Til daglig fik vi en fast opdragelse, men til nytår var der ret frie tøjler. Vi fik lov til at være med og se de voksne fulde, og ret tidligt fik vi også lov til selv at smage alkohol. Mine forældre har altid haft et ret afslappet forhold til alkohol, og har gjort meget ud af, at det ikke skulle være noget forbudt (for så vidste de nok, at det kun ville friste os endnu mere). Så vi har sådan set “lært at drikke hjemmefra”. Jeg husker at jeg som 11-12 årig fik lov til at drikke en øl, og smage min fars cigar (han skulle altid have en nytårscigar, selvom han normalt ikke røg, det var bare en tradition). Puha, sikke en smag, cigar har jeg ikke smagt siden da.

Hvert år fejrede jeg nytår sammen med mine forældre, indtil jeg blev 13-14 år, og de blev skilt. Derefter spiste min søster og jeg hos enten min mor eller far, hvorefter vi drog videre til hver vores fest. Jeg må indrømme, at de fleste af disse fester, var mere eller mindre mislykkede – altså dem i teenageårene. Enten fordi jeg blev for fuld – ok, mest derfor – eller fordi de var kedelige.

Dengang jeg var ung og festlig
Dengang jeg var ung og festlig i 2.g

Ak ja, den nostalgi.. barndommen var lykkelig, ungdommen forfærdelig, og nu bilder jeg mig selv ind, at jeg er voksen. Men selvfølgelig var der både gode og dårlige ting ved begge perioder.

Selvom jeg nu næsten er gået all-in på at være småbørnsfamilie-kedelig, ligger der stadig en forventning om, at det skal være en særlig aften, en festlig aften.

Mon jeg bliver skuffet i år?

Valde og jeg på nytårsaften 2014
Valde og jeg på nytårsaften 2014

 

 

20 thoughts on “Nytårs-blues”

 1. I am only writing to let you understand of the useful experience our child found browsing the blog. She realized so many details, which include what it is like to possess an ideal giving mindset to have others without hassle learn about specified hard to do issues. You undoubtedly exceeded her expectations. Many thanks for distributing the effective, trustworthy, explanatory and even unique thoughts on the topic to Kate.

 2. I抦 impressed, I have to say. Really hardly ever do I encounter a weblog that抯 both educative and entertaining, and let me inform you, you’ve gotten hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the problem is something that not enough people are talking intelligently about. I’m very pleased that I stumbled throughout this in my seek for something regarding this.

 3. I and my pals were analyzing the excellent secrets and techniques from the website and then the sudden got a horrible suspicion I had not expressed respect to the site owner for them. Those ladies were so stimulated to see all of them and have in effect in fact been tapping into them. I appreciate you for turning out to be very accommodating as well as for pick out this kind of very good ideas most people are really eager to be informed on. Our honest apologies for not expressing appreciation to earlier.

 4. I wanted to compose you this little bit of note to thank you so much yet again with your pleasing tactics you’ve shared here. This has been certainly generous with people like you to deliver unreservedly exactly what a number of us might have advertised as an e-book to earn some cash on their own, and in particular considering that you might well have done it if you decided. These strategies additionally worked to become fantastic way to recognize that many people have similar keenness much like my own to see a little more around this problem. I believe there are many more pleasant situations in the future for individuals that start reading your site.

 5. Can I simply say what a aid to seek out somebody who actually is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know find out how to bring a difficulty to mild and make it important. Extra individuals have to learn this and understand this facet of the story. I cant consider youre no more widespread since you undoubtedly have the gift.

 6. I enjoy you because of all of the effort on this web page. Gloria take interest in setting aside time for research and it’s obvious why. All of us learn all about the lively means you provide very important things by means of the web site and as well boost participation from other individuals on that content and our child is always starting to learn a great deal. Have fun with the rest of the new year. You have been conducting a remarkable job.

 7. My spouse and i ended up being really relieved that Jordan could round up his inquiry from your ideas he had from your web pages. It is now and again perplexing to just happen to be releasing secrets and techniques which usually many people might have been selling. And now we do understand we now have you to give thanks to because of that. The illustrations you made, the straightforward website menu, the relationships your site give support to engender – it’s most excellent, and it’s really making our son in addition to us do think the article is awesome, and that’s seriously pressing. Thank you for the whole lot!

 8. Thanks a lot for providing individuals with an extraordinarily breathtaking chance to check tips from this blog. It is often so awesome and as well , packed with amusement for me and my office friends to search the blog more than 3 times every week to read the latest secrets you will have. And lastly, we are actually pleased with your impressive information you give. Selected two ideas in this article are clearly the very best I’ve ever had.

 9. I would like to show my love for your generosity in support of visitors who really want help on this important issue. Your very own commitment to passing the message all-around had been certainly invaluable and have constantly permitted individuals just like me to realize their ambitions. This interesting guideline indicates so much to me and further more to my office colleagues. Best wishes; from each one of us.

 10. I wish to show some appreciation to this writer just for rescuing me from this particular situation. Because of scouting throughout the the net and seeing principles which are not helpful, I assumed my entire life was done. Living without the strategies to the difficulties you’ve fixed through the guide is a crucial case, as well as the kind that might have adversely affected my entire career if I had not come across your web blog. Your understanding and kindness in maneuvering the whole thing was priceless. I am not sure what I would have done if I had not encountered such a point like this. I am able to at this time relish my future. Thanks for your time very much for the specialized and results-oriented help. I won’t think twice to propose your blog to anybody who will need assistance on this subject matter.

 11. Thank you a lot for providing individuals with such a marvellous possiblity to read from this blog. It is always very superb and also full of fun for me and my office acquaintances to search your site at the least three times in one week to read through the newest stuff you have got. And definitely, I’m also usually contented with your superb advice you give. Some 3 facts in this article are truly the finest we’ve ever had.

 12. I simply wished to say thanks again. I do not know the things I would have achieved in the absence of the entire recommendations documented by you relating to such a concern. Certainly was a real alarming matter for me, however , finding out your specialized tactic you resolved it took me to jump for gladness. I’m happier for this help and as well , believe you find out what a great job you’re getting into instructing many people all through your webpage. Probably you’ve never met any of us.

 13. My wife and i got glad when Edward could conclude his homework through your precious recommendations he gained in your blog. It is now and again perplexing to just possibly be handing out solutions that many many people have been trying to sell. And now we remember we have the website owner to give thanks to for this. The type of illustrations you have made, the straightforward website navigation, the relationships your site aid to instill – it is all awesome, and it is facilitating our son in addition to the family imagine that this theme is awesome, and that’s seriously essential. Thanks for the whole thing!

 14. I must express my appreciation to you just for bailing me out of this type of circumstance. After searching through the the net and getting recommendations which are not powerful, I figured my life was well over. Being alive minus the approaches to the difficulties you’ve fixed through your entire posting is a crucial case, as well as the kind that might have in a wrong way damaged my entire career if I had not noticed your blog post. Your ability and kindness in controlling a lot of things was important. I’m not sure what I would’ve done if I had not discovered such a thing like this. I’m able to at this point relish my future. Thank you very much for your impressive and results-oriented guide. I won’t think twice to recommend your web site to anybody who should receive direction on this topic.

 15. I actually wanted to make a brief word so as to express gratitude to you for some of the great solutions you are placing on this website. My time-consuming internet research has at the end of the day been recognized with brilliant know-how to go over with my friends and family. I ‘d repeat that many of us visitors actually are quite fortunate to exist in a useful site with many perfect professionals with helpful strategies. I feel rather fortunate to have encountered your entire website and look forward to some more brilliant moments reading here. Thanks a lot once more for all the details.

 16. I must express thanks to this writer for rescuing me from such a crisis. Right after scouting throughout the world-wide-web and getting strategies which are not helpful, I assumed my entire life was done. Existing without the presence of solutions to the issues you’ve fixed as a result of the guideline is a critical case, and those which might have adversely affected my entire career if I had not encountered the blog. Your main competence and kindness in taking care of every part was invaluable. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t encountered such a stuff like this. I can at this time relish my future. Thanks a lot so much for the expert and effective guide. I won’t think twice to suggest the sites to anybody who will need guide about this issue.

 17. Thanks so much for providing individuals with an exceptionally spectacular chance to check tips from this web site. It’s always very great and packed with a good time for me personally and my office friends to search your website minimum three times a week to find out the new things you have. And lastly, I am just at all times pleased with your magnificent inspiring ideas served by you. Selected 3 tips in this posting are basically the finest I’ve ever had.

 18. I enjoy you because of all of the labor on this website. My mum really likes working on investigation and it’s simple to grasp why. Almost all know all relating to the dynamic medium you offer very useful ideas by means of this blog and strongly encourage contribution from people on that issue so our favorite princess is without a doubt studying a lot. Have fun with the rest of the year. Your conducting a wonderful job.

 19. I must point out my admiration for your generosity for women who should have help on the idea. Your personal dedication to passing the solution up and down appeared to be surprisingly productive and has consistently helped regular people just like me to reach their pursuits. Your own informative recommendations denotes so much a person like me and somewhat more to my peers. Regards; from each one of us.

 20. I am also writing to make you be aware of what a fine experience my princess developed visiting the blog. She noticed numerous things, with the inclusion of how it is like to possess an awesome helping nature to let many more quite simply know specific grueling topics. You truly did more than my expectations. I appreciate you for delivering the valuable, healthy, explanatory and as well as easy guidance on this topic to Janet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *