Saunagus og kolde gys på Vestegnen

I dag vendte sneen tilbage til hovedstaden. Det glæder jeg mig over. Men jeg kan jo sagtens, eftersom jeg hverken skulle skynde mig eller aflevere barn i morges. S-togene kørte efter planen, bussen derimod, opgav jeg, og konkluderede at det måtte være hurtigere at gå fra Valby til Frederiksberg. Jeg fik ret. Det var en dejlig tur. Sneen lyser verden op, gudskelov!

Jeg må indrømme, at jeg har været lidt vinter-depri her på det sidste. Men i stedet for at svælge i det her på bloggen, vil jeg forsøge at skrive om nogle dejlige ting. Man må jo prøve noget nyt engang imellem!

I søndags prøvede Lassefar og jeg noget nyt. Vi var i kurbad! Det var så tiltrængt. Jeg var simpelthen blevet så sur og vintertræt. Der skulle ske noget, men hvad? Vi havde aftalt med svigermor, at hun skulle passe Valde, så vi kunne komme på date. Oprindeligt ville vi have været i biografen, da vi har et gavekort, men jeg ville hellere vente til der kommer en film vi gerne vil se (“Kollektivet”!). Kurbad i Frederiksberg Svømmehal var også på tale, men mon ikke der er for mange mennesker i weekenden, og nu kan vi ikke nå det – undskyldning på undskyldning. Jeg havde allermest bare lyst til at blive derhjemme og se film, men vi trængte altså til at komme ud.

Lassefar er som bekendt født og opvokset på Vestegnen, og jeg selv har brugt en del af mine studieår “herude”. Først to år på kollegie i Hvidovre, senere klosterfællesskab i Høje Taastrup, og nu Hvidovre igen. Vi har nok cyklet forbi skiltet, som fører til Vestbadet hundredevis af gange, men hvem skulle tro, der var et skønt kurbad derinde?

Vi starter med saunagus. Alle mand strømmer ind i saunaen, hvor en gusmester starter med at fortælle, at han forventer absolut ro under gusen. Herefter smider han noget vand på stenene, og bruger forskellige æteriske olier. Med et håndklæde spreder han varmen og duften ud til os ved at smælde med det i luften på en speciel måde. Det er en dejlig følelse, når varmebølgen rammer kroppen, lige der hvor jeg sidder. Som en meget varm sommerdag. Til sidst skruer han helt op for varmen som afslutning. Det var første gang jeg prøvede saunagus, og jeg er hooked!

Gusmesteren startede ud med at sige, at man kunne gå ud og få sig en kølig dukkert bagefter. Ud? Ja, ud i friluftsbadet! Det måtte være en joke, tænkte jeg.

Men da seancen var slut, gik ALLE ud mod friluftsbassinet. “Det her skal jeg se”, tænkte jeg, så jeg fulgte efter. Jeg havde regnet med at folk ville være nogle tøsedrenge og kun få ville hoppe i, men hver og en uden undtagelse gik ned og dyppede sig. Så uden nærmere eftertanke, gjorde jeg det samme. Lemming-effekt!

WOW! Det var vildt. For det første var mine fødder ved at fryse til is på vejen derud, da man skal gå af hvad der føles som en ret lang sti. Jeg havde lyst til at løbe, men de andre gik bare stille og roligt, som var de hærdede vikinger.

At komme under det iskolde vand.. der var jo is på kanten af bassinet. Det var.. dejligt, fantastisk, koldt, sindssygt, dumt, som en genfødsel, og i øvrigt moderne!

Hvorfor havde jeg aldrig prøvet det før?!

Her har man hele sit liv gået og hørt på tosser proklamere, hvor fantastisk vinterbadning er. Ja Ja, tænkte jeg, det er sikkert meget sundt, men nok også ubehageligt, og jeg tør ikke.

Mit råd til dig: Prøv det!

Det er det nærmeste jeg er kommet frelse (lige efter Jesus Kristus og nougat).

Før jeg nedsteg i det iskolde himmerige, var jeg sur, træt, trist, bitter, godt og grundigt skandinavisk vintermelankolsk og følte mig død indeni.

Efterfølgende var jeg stadig den samme, men mere i live. Hvis alt håb er ude, kan man i det mindste stadig leve for de kropslige oplevelser og fysisk tilfredsstillelse.

Hvis jeg en dag giver op, køber jeg en lille hytte i Finland, og så vil jeg bruge resten af mine dage på at sidde i sauna, rulle mig i sne og bade i isnende skovsøer. Måske med en lille en on The side.

Amen!

Foto: Vestbadet.dk
Foto: Vestbadet.dk

 

 

P.S.

Prisen er den samme som på Frederiksberg. Til gengæld tror jeg Vestbadets kurbad er mindre besøgt, og man derfor har lidt mere “space”. Ud fra Frederiksberg Svømmehals hjemmeside at bedømme, er de ofte nødt til at lukke for flere gæster i weekenden, når de runder de 60 personer. Her i Rødovre (eller Hvidovre?!) var vi ca. 30 personer, lige nok til at fylde saunaen.

Vestbadet er unikt med sit friluftsbad, som sikrer et virkeligt koldt gys. Og så får man en lækker lille frugtsalat med i prisen.

Så kom herud på Vestegnen, hvis I tør! Vi er ikke så farlige.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *