Fru Skov i opgave-mode

I januar sad jeg en hel uge og skrev opgave. Det gik virkeligt nemt og smertefrit i forhold til hvad det plejer. Jeg havde planer om at skrive ned hvad jeg gjorde, som en huskeliste til mig selv, men fik aldrig tid til det, da vi skulle flytte lige efter opgaven var afleveret. Nu sidder jeg her igen, og har svært ved at komme igang, så her kommer lidt inspiration.

Før i tiden var det at skrive opgave ofte en dårlig oplevelse for mig. Jeg kunne bruge en hel uge på at lave overspringshandlinger og gå mere og mere i panik, samtidigt med at jeg blev utroligt sur på mig selv over alt det, jeg ikke fik lavet. Hvorefter jeg brugte en enkelt aften/nat på at skrive opgaven dagen før den skulle afleveres. Meget klassisk. For det meste blev det faktisk en ret god opgave.

Der var dog dengang, hvor min overspringshandling bestod i at se samtlige afsnit af Desperate Housewives – en beskæftigelse, der kræver en ihærdig indsats – opgaven blev noget kortfattet, og gik ind til et rent 2-tal.

Sådan var det i mine to år på uni og på 3K – før barn. Mange (med børn, selvfølgelig) havde forsikret mig om, at jeg ville udnytte tiden langt mere effektiv når jeg selv fik barn. Måske fik de ret…

Da jeg i januar skulle skrive min første opgave efter 1 års barsel med alt hvad det indebærer (heftig ammehjerne – og jeg ammer endda endnu), gik det over al forventning! Aldrig har jeg oplevet mig selv være så rolig og fattet og ikke mindst effektiv.

Hvad skete der lige? Jeg kan umuligt være blevet klogere (hjernen er stadig ikke på toppen). Måske har jeg bare fundet nøglen til min måde at arbejde på? Måske var “tidspresset” en virkelig gavnlig faktor for mig?

Jeg har lavet en liste over de ting, jeg gjorde godt. For at huske dem. Det er mest ment som gode råd til mig selv, men det er da kun godt, hvis andre også kan få glæde af dem. Husk, vi lærer alle på hver vores måde, og det handler om, at knække koden til din personlige måde.

 • Lav en plan. For mig fungerer det godt at lave en plan for en dag af gangen. På en liste skriver jeg præcis hvilke tidsrum, jeg vil arbejde i, og hvornår der er pause. Jeg deler arbejdet ind i læse og skrive, og skriver evt. hvad der skal læses og skrives om.
 • Start med overspringshandlingerne. Jeg ved, at nogle vil være uenige med mig her. For nogen fungerer det nok bedre bare at komme igang med det samme, for så er man ligesom igang. Men jeg har erfaret, at hvis jeg giver mig selv lov til at bruge 10-15 min. på overspringshandlinger først, så er de ikke så spændende længere. Og når man først har trawlet diverse sociale medier igennem, er der jo ikke så meget mere at komme efter. Især ikke om formiddagen.
 • Start med at skrive. Næste skridt er at komme igang med at skrive. Hvis jeg har svært ved at komme igang, laver jeg et dokument for hvert emne/afsnit i opgaven, og siger til mig selv “prøv at skriv alt, du ved om dette emne”. Det handler om ikke at være kræsen eller perfektionistisk. Først og fremmest skal man bare have skrevet noget, og så kan man altid sortere i det bagefter.
 • Tag notater i hånden. Når jeg sidder og læser i en bog, hjælper det mig virkelig meget, at tage notater i hånden. Jeg sidder simpelthen med et godt gammeldags kladdehæfte ved siden af. Grunden til det virker er, at jeg ved at lægge computeren væk, både gør noget nyt, men også afskærer mig fra alle de overspringshandlinger, internettet rummer.
 • Skær ned på kaffe. Hælder du spandevis af kaffe ned når der er dømt opgaveskrivning? Det gjorde jeg selv på uni. Jeg troede det ville gøre mig mere frisk, men det er sjældent tilfældet, når man har vænnet kroppen til store mængder koffein. Det gør mig faktisk mere nervøs og stresset, hvilket gør, at jeg arbejder meget dårligere. I min sidste opgaveperiode drak jeg et par kopper hjemmefra, og tog så hen på skolen eller biblioteket, hvor der ikke på samme måde er kaffe tilgængeligt. Ok, det er der på skolen. Men jeg valgte at lade være med hele tiden at gå ud i køkkenet. Jeg oplevede at være meget mere rolig i min krop, og ikke gå i panik, som før i tiden. Desuden giver store mængder koffein forringet søvn, så man kan ende med at være endnu mere udkørt den næste dag.
 • Hav en “gulerod” senere på dagen. Apropos kaffe. Jeg kan godt lide at have noget at se frem til. Det er fedt når det hele bare virker surt. Fx planlægger jeg nogle gange at gå på café over frokost eller hen på eftermiddagen, købe en kop kaffe, og så nyde den. Altså virkelig nyde, som i at man ikke laver andet end det. Det kan også være en is eller whatever. Det er bare fedt at have en “belønning” eller noget, som kan få energiniveauet op, hvis man ønsker at fortsætte arbejdet bagefter.
 • Arbejd udenfor hjemmet. Det her er noget jeg ikke praktiserer lige nu, men jeg havde gode erfaringer med det i januar. Det er rimeligt simpelt: derhjemme er der alverdens rod og fristende afledningsmanøvrer, for slet ikke at tale om køleskabet, som opfordrer til kedsomheds-spisning. Tag hen på studiet, en læseplads eller biblioteket. Hvis du er typen, der kan koncentrere dig på en café, er det også hyggeligt. Personligt foretrækker jeg et sted med total stilhed, og helst et sted, hvor der ikke er andre.
 • 22-minutters-reglen. Et personligt gennembrud for mig! Jeg har altid haft koncentrationsbesvær. Jeg kan huske, at jeg i alle de år jeg spillede klassisk musik, havde meget svært ved at øve mig. I hvert fald i en time ad gangen. For nogle år siden forsøgte jeg mig med kun at øve 20 minutter ad gangen, og det virkede faktisk! Jeg glemte det, men kom så i tanker om det, da jeg skulle skrive opgave i januar. Jeg har den holdning, at hvis jeg ikke kan arbejde effektivt, så kan jeg ligeså godt lade være. Og 22 minutters effektiv læsning er bedre end 1 time, hvor man egentligt havde hovedet et helt andet sted. Derfor bygger jeg min tidsplan op således, at jeg læser eller skriver i 22 minutter og derefter holder 3 minutters pause. Når jeg sidder og læser/skriver er min telefon på flytilstand. Og i pausen holder jeg pause. Det vil sige, at jeg laver noget helt andet. På den måde er jeg mere “frisk” når jeg vender tilbage til arbejdet.
 • Gå en tur. Det siger sig selv. Frisk luft og solskin er godt for hjernen og for kroppen. Der er grænser for hvor længe man kan sidde stille og stadig koncentrere sig.

kaffeee

God arbejdslyst!

16 thoughts on “Fru Skov i opgave-mode”

 1. I want to show my admiration for your generosity for men and women that have the need for assistance with this subject matter. Your very own dedication to passing the solution up and down ended up being exceedingly functional and have frequently encouraged those just like me to get to their pursuits. Your new invaluable advice can mean this much to me and much more to my office workers. Regards; from each one of us.

 2. I am typically to running a blog and i actually recognize your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and hold checking for brand new information.

 3. My spouse and i got very joyful that Jordan managed to carry out his investigation out of the ideas he came across out of the weblog. It’s not at all simplistic just to be making a gift of tips that many other people have been making money from. And now we acknowledge we have the website owner to give thanks to for this. Those illustrations you made, the straightforward blog navigation, the relationships you help to promote – it’s got many unbelievable, and it’s letting our son in addition to the family reckon that the concept is fun, and that is especially important. Many thanks for the whole lot!

 4. I definitely wanted to compose a simple remark so as to thank you for all the fantastic advice you are posting on this site. My prolonged internet research has at the end of the day been compensated with brilliant facts and strategies to share with my company. I would state that that we site visitors are really blessed to live in a fantastic site with so many awesome individuals with valuable plans. I feel very much grateful to have used the site and look forward to really more fun moments reading here. Thank you again for a lot of things.

 5. I really wanted to make a brief note to express gratitude to you for those remarkable ideas you are giving out at this site. My long internet research has at the end of the day been recognized with sensible facts and techniques to talk about with my friends. I would state that that we visitors actually are really blessed to be in a magnificent place with very many awesome people with valuable advice. I feel very much fortunate to have encountered your entire webpages and look forward to many more amazing minutes reading here. Thanks once again for all the details.

 6. I truly wanted to develop a brief word so as to express gratitude to you for the remarkable ways you are sharing at this website. My considerable internet look up has finally been honored with excellent points to share with my great friends. I ‘d declare that many of us website visitors are very much blessed to dwell in a fabulous website with so many brilliant individuals with very helpful opinions. I feel quite privileged to have used your webpage and look forward to tons of more exciting minutes reading here. Thanks once more for all the details.

 7. My husband and i were peaceful that Peter managed to do his research using the precious recommendations he obtained from your own web page. It is now and again perplexing to simply always be freely giving hints which people may have been trying to sell. And we do know we need you to appreciate for that. The specific explanations you made, the easy website navigation, the friendships your site assist to engender – it is all incredible, and it is letting our son in addition to our family recognize that that concept is interesting, and that’s especially essential. Thank you for all the pieces!

 8. I actually wanted to write a simple message so as to thank you for the magnificent instructions you are placing at this website. My considerable internet lookup has at the end of the day been rewarded with high-quality points to write about with my company. I ‘d state that that many of us site visitors actually are unquestionably fortunate to live in a notable place with very many wonderful individuals with valuable points. I feel somewhat happy to have used your webpage and look forward to some more excellent moments reading here. Thanks a lot once again for all the details.

 9. I happen to be commenting to let you be aware of of the amazing experience my daughter enjoyed using your blog. She learned plenty of pieces, not to mention what it’s like to possess a very effective giving style to let other individuals completely have an understanding of a number of very confusing subject areas. You really did more than our own desires. Thank you for churning out such interesting, trusted, revealing and in addition easy tips on that topic to Tanya.

 10. I simply desired to thank you very much again. I am not sure the things that I would’ve implemented in the absence of the entire smart ideas shown by you concerning that concern. It has been a real frustrating circumstance in my opinion, but finding out the expert approach you processed the issue forced me to cry with gladness. I am just happier for the support and as well , wish you are aware of an amazing job you’re providing teaching the rest by way of your site. Most likely you haven’t come across all of us.

 11. I together with my pals came going through the excellent hints found on your web site then all of the sudden got a horrible suspicion I never thanked the blog owner for those secrets. Those boys came consequently warmed to read through them and now have unquestionably been using these things. Appreciation for turning out to be really considerate and for getting variety of nice subjects millions of individuals are really wanting to learn about. My honest apologies for not saying thanks to earlier.

 12. I precisely had to say thanks once again. I’m not certain the things that I would have carried out without the actual opinions shared by you regarding my industry. It previously was an absolute hard situation for me personally, but seeing your expert avenue you processed that took me to cry with gladness. I am happy for your information and even expect you really know what a great job you are getting into educating many others through the use of your web blog. Probably you have never met all of us.

 13. I would like to show my love for your generosity in support of men and women who should have guidance on the issue. Your real commitment to passing the solution all over has been unbelievably insightful and have truly encouraged individuals much like me to realize their dreams. Your own warm and helpful tutorial implies a lot a person like me and additionally to my colleagues. Regards; from all of us.

 14. I would like to point out my affection for your kindness giving support to people who really need guidance on the area of interest. Your very own commitment to getting the message all over turned out to be amazingly interesting and have in every case enabled associates like me to reach their goals. This insightful suggestions indicates so much to me and further more to my colleagues. Warm regards; from everyone of us.

 15. I in addition to my buddies have already been digesting the good information on your web site and then then got a horrible suspicion I never expressed respect to the web blog owner for those secrets. All of the men were definitely absolutely stimulated to learn them and have in effect simply been enjoying them. Thanks for indeed being quite kind and also for settling on these kinds of great guides millions of individuals are really eager to learn about. My honest regret for not expressing gratitude to you sooner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *