(Anti)fordybelsesuger

Jeg er helt smadret i min hjerne idag. Ikke på grund af alt det jeg har lavet, men alt det jeg ikke har fået lavet. Det er det der skaber mest rod, ikke? Og det er sådan mange stress-tilfælde starter. Ikke nødvendigvis fordi man har travlt. Jeg har kun haft stress-stress en gang i mit liv tilbage i 2012. Men siden da har jeg da haft såkaldte stressende perioder ligesom alle andre, selvom jeg ved, at man ikke skal misbruge ordet. I de perioder er det ikke altid den ydre travlhed, der er roden, men den indre dvælen ved fortiden og alt det, man ikke nåede – kombineret med alt for høje krav og forventninger og for lidt tid.

Da jeg var en ung håbefuld musiker, var jeg konstant plaget af dårlig samvittighed over alle de timer, jeg ikke havde øvet. Det er en klassiker, og stort set alle mine venner havde det på samme måde. Man kunne altid blive bedre, altid gøre en bedre indsats. Det er jo rigtigt nok. Men derfor betyder det ikke, at man ikke godt kunne gøre det godt nok. Måske gjorde jeg det godt nok, det bedste jeg kunne. Jeg kunne bare ikke selv se det. Jeg gav aldrig mig selv den mindste smule anerkendelse, ligesom jeg heller aldrig tillod mig selv at slappe af eller nyde en succesoplevelse, eller endnu sværere: nyde processen.

Hele den tankegang slap jeg, da jeg efter både terapi, 12-trins-kursus og et personligt møde med Jesus, begyndte at tale pænt til mig selv. For første gang nogensinde!

Den lillebitte ændring gjorde en kæmpe forskel.

Jeg skriver dette nu, fordi jeg har brug for at minde mig selv om, at tale pænt til mig selv, og ikke dvæle for meget ved alt det, der ikke gik.

På 3K har vi her i uge 7 og 8 det vi kalder “fordybelsesuger”. Det er kort sagt to uger, 3 ECTS-point, 80 arbejdstimer, man kan disponere, som man vil (indenfor modulets tema, hvilket kan tolkes meget bredt). Den sidste fredag skal “projektet” fremlægges for klassen. Undervejs skal der laves et produkt i en eller anden afskygning og en refleksionsrapport over hvad man har gjort, hvordan og hvorfor.

Lyder det ikke bare mega fedt? To uger til at fordybe sig i lige det, man vil!

Jo, hvis vi skal tage ja-hatten på, og det skal vi. Da vores underviser fortalte os om forløbet, lurede “hvordan-kan-jeg-springe-over-hvor-gærdet-er-lavest-tankegangen” lige rundt om hjørnet. Og der gik ikke lang tid, før den første elev stillede et spørgsmål i stil med, hvor lidt kan man lave og alligevel bestå?

Men vores skønne, dejlige underviser fremlagde en langt mere positiv vinkel på det: i stedet for at tænke det som noget surt, man med nød og næppe skal igennem, så se det som en mulighed for at lave noget, du virkelig gerne vil.

Så langt, så godt. Jeg hoppede med på ja-hatten, og har virkelig prøvet at forholde mig optimistisk til projektet. Indtil det begyndte sidste mandag. Tanken om at få lov til for en gangs skyld at fordybe sig i et selvvalgt emne er fantastisk. Men man må jo også tage højde for “forstyrrende elementer” – som fx et barn, som skal indkøres i dagpleje. Lige præcis i fordybelsesugerne.

Det er perfekt timet, at jeg har to ugers skemafri til indkøring, således at jeg ikke får fravær pga. det. Men det har godt nok været noget af en mental udfordring, at holde hovedet koldt og nyde tiden sammen med sit barn, samtidigt med at der ligger et præs om, at jeg burde sidde og fordybe mig i noget 40 timer om ugen. For det er så godt som umuligt. Med mindre jeg tager natten i brug, hvilket jeg alligevel ikke ville få noget ud af, da jeg er udpræget a-menneske. Jeg er mildt sagt frustreret.

Nå, nok whining! Hvordan kommer jeg videre herfra?

Sket er sket, en uge er gået, og jeg kan ikke ændre på, hvordan den gik. Nu er en ny startet – er det ikke fantastisk, at solen altid står op på ny? At vi altid får en ny chance efter en dårlig dag, en dårlig uge – med mindre man dør, altså! (happy kliché destroyed).

Jeg havde en ambition om, at jeg gerne ville bruge tiden på at lære lidt grundlæggende html- og CSS-kodning, som jeg kan bruge i wordpress. Det vil jeg gerne, fordi det er relevant for fremtiden. I december søgte Kirkens Korshær en studentermedhjælper, hvor et af kravene var, at man havde erfaring med CMS-kodning, så det er jo kun en fordel at kunne i forhold til fremtidig jobsøgning. Samtidigt kan jeg bruge det her på min egen blog! Jeg har et standard wordpress-tema nu. Det er lidt for kedeligt, men jeg gider virkelig ikke betale penge for et andet. Så vil jeg hellere lære at lave et selv. Det havde jeg også sat hele sidste uge af til.

Nu er tiden gået, og jeg har ikke nået ret meget. Det er svært at nå at fordybe sig, når man kun har en time her og der. Lørdag og søndag havde jeg hele dagen. “Så må du bare være effektiv”, sagde min mand.

Øh.. nej! For mig er ordet fordybelse netop det modsatte af at være effektiv. Samtidigt er hele det her projekt ret uhåndgribeligt. Det handler ikke bare om at skrive en opgave, der er lang nok eller læse en bog. Det handler om at lære noget, som jeg ikke kan i forvejen. Det tager tid og ikke mindst tålmodighed.

Jeg havde glædet mig. Men nu er glæden desværre blevet slået ned af frustration og tidspres. Det irriterer mig, for det er livet søreme for kort til!

Derfor må jeg prøve at finde tilbage på sporet. Hvad var det der motiverede mig til at starte med? Hvis jeg ikke kan nå det, jeg oprindeligt ville, hvordan kan jeg så rette min plan, så den bliver realistisk?

Mit dilemma er nu – skal jeg holde fast på, at jeg vil lære at kode noget, og så komme med en hjemmeside nærmest uden indhold – eller skal jeg tage den nemme vej og lave en idiotsikret side med indhold?

Hvis jeg laver en side ad den nemme vej, så kommer der måske et flot produkt, men jeg har ikke lært det, jeg ville. Og det er jo det vigtigste – eller hvad? Der skal jo også nogle resultater på bordet, sådan er det hele desværre skruet sammen.

Jeg synes bare den fremlæggelse og produktet er meget udefinerbart. Jeg ved ikke præcis hvad der forventes af mig, og det gør mig usikker.

Hele det her projekt – vellykket eller ej – er en super øvelse i at styre sin egen tid, og tilrettelægge et læringsforløb i meget frie rammer. Det er voldsomt frustrerende, ja, men ofte er frustration den første kim til læring.

Nu har jeg lige brugt halvanden time på at blogge. Men ifølge mig selv skal man få udryddet overspringshandlingerne først. Så nu er der ingen undskyldninger.

 

 

 

 

 

22 thoughts on “(Anti)fordybelsesuger”

 1. A lot of thanks for each of your labor on this web page. Betty takes pleasure in engaging in internet research and it is obvious why. A number of us hear all about the compelling medium you provide worthwhile secrets by means of the web site and in addition boost participation from website visitors on this topic so our own daughter is now understanding so much. Take advantage of the remaining portion of the year. You are always doing a tremendous job.

 2. I am also writing to let you know of the awesome discovery our child enjoyed going through your blog. She mastered numerous issues, which included how it is like to possess a very effective giving spirit to make the others really easily have an understanding of several advanced matters. You undoubtedly did more than our own desires. Thanks for providing the valuable, healthy, explanatory and even easy tips on that topic to Tanya.

 3. My husband and i felt absolutely happy that Jordan could do his survey because of the precious recommendations he made from your web pages. It is now and again perplexing to just always be giving out information which usually some people may have been making money from. Therefore we realize we need the blog owner to thank because of that. Most of the explanations you have made, the simple web site menu, the friendships your site help to instill – it is mostly sensational, and it is helping our son and us know that the theme is enjoyable, and that’s seriously important. Thank you for all the pieces!

 4. I intended to write you a very little remark in order to say thanks yet again on the fantastic techniques you’ve featured above. It was really pretty generous of you to grant unreservedly exactly what numerous people would’ve marketed as an e book to generate some dough for themselves, most notably considering that you could have done it if you desired. These inspiring ideas additionally served to become a great way to be aware that other people have the same interest the same as my very own to figure out good deal more related to this issue. I know there are many more pleasurable periods in the future for many who go through your website.

 5. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you Nevertheless I am experiencing situation with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting equivalent rss drawback? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 6. I wish to show my thanks to you just for bailing me out of such a trouble. As a result of looking through the online world and obtaining solutions that were not beneficial, I figured my life was gone. Existing minus the answers to the problems you’ve resolved as a result of your main article is a critical case, and ones that could have in a negative way damaged my entire career if I had not come across the website. That expertise and kindness in taking care of the whole thing was tremendous. I don’t know what I would have done if I had not discovered such a step like this. I can at this time look forward to my future. Thank you so much for your impressive and effective guide. I will not be reluctant to propose the website to anybody who should have care on this topic.

 7. I have to show some appreciation to the writer just for bailing me out of this type of trouble. Right after looking out throughout the world wide web and seeing tricks that were not helpful, I was thinking my entire life was over. Existing without the presence of strategies to the difficulties you’ve sorted out through your entire write-up is a critical case, and those that could have negatively affected my career if I hadn’t come across your web blog. Your own expertise and kindness in dealing with almost everything was valuable. I am not sure what I would have done if I had not encountered such a point like this. I can at this moment look ahead to my future. Thanks very much for this skilled and effective help. I will not be reluctant to refer your site to anyone who would like guidelines on this situation.

 8. I intended to create you a bit of observation in order to thank you very much once again for your personal superb secrets you have discussed above. It is so open-handed with you to convey easily just what a number of people could have offered for sale as an e book to end up making some money for their own end, particularly considering that you might well have done it in case you considered necessary. These tips also served to be a easy way to comprehend someone else have the identical fervor much like my own to find out more and more with reference to this problem. I am certain there are many more enjoyable moments ahead for many who look into your site.

 9. I precisely had to appreciate you all over again. I do not know the things I would have implemented without the entire suggestions shared by you regarding this area of interest. Certainly was a real traumatic issue in my circumstances, but discovering the well-written way you processed the issue made me to weep for joy. I will be grateful for your support and as well , trust you really know what a powerful job you’re providing instructing many others thru your webpage. Most probably you have never got to know all of us.

 10. Thanks so much for providing individuals with an exceptionally wonderful opportunity to read critical reviews from this web site. It is always so kind and as well , jam-packed with fun for me personally and my office peers to visit your blog a minimum of 3 times per week to study the new guides you have got. And of course, I am also usually motivated for the outstanding creative concepts you give. Selected 4 facts on this page are unquestionably the most effective we have had.

 11. I wish to show my appreciation to the writer just for bailing me out of this situation. Because of scouting throughout the the net and finding solutions that were not powerful, I figured my entire life was over. Existing without the presence of solutions to the difficulties you have solved all through your main report is a crucial case, and the kind which might have adversely affected my career if I hadn’t noticed your web page. Your personal competence and kindness in maneuvering almost everything was precious. I don’t know what I would have done if I had not discovered such a stuff like this. I can at this point look ahead to my future. Thanks a lot very much for the specialized and result oriented guide. I will not be reluctant to endorse your site to any individual who needs and wants tips on this topic.

 12. I simply had to thank you so much yet again. I’m not certain the things that I would have taken care of without the entire hints contributed by you directly on this field. Previously it was an absolute frightful scenario in my view, nevertheless understanding a well-written way you processed it made me to cry over happiness. I will be thankful for this assistance and in addition sincerely hope you comprehend what a great job that you are getting into instructing people today with the aid of a web site. Most likely you have never come across any of us.

 13. I wish to express my affection for your generosity in support of people that should have help with this important area of interest. Your real dedication to getting the solution around appeared to be certainly beneficial and has regularly encouraged ladies like me to reach their desired goals. This warm and helpful guide signifies a great deal a person like me and further more to my peers. Thank you; from each one of us.

 14. I simply wanted to write a quick comment to say thanks to you for some of the wonderful tricks you are giving on this website. My long internet search has at the end of the day been paid with reasonable facts and techniques to talk about with my pals. I ‘d assume that many of us site visitors are really lucky to live in a perfect network with so many awesome professionals with insightful guidelines. I feel very lucky to have seen the site and look forward to so many more fun times reading here. Thanks once again for all the details.

 15. My wife and i have been contented that Ervin managed to do his investigation from your precious recommendations he made out of the web page. It’s not at all simplistic to just choose to be freely giving strategies which often some people could have been trying to sell. Therefore we keep in mind we have the blog owner to be grateful to because of that. All the illustrations you have made, the straightforward website navigation, the relationships you can make it possible to instill – it’s everything extraordinary, and it’s making our son in addition to the family do think the subject matter is pleasurable, which is certainly highly pressing. Thank you for the whole lot!

 16. I happen to be commenting to make you be aware of what a cool encounter my cousin’s princess developed reading through yuor web blog. She even learned numerous details, not to mention what it is like to possess an excellent helping spirit to let certain people clearly know precisely specified very confusing issues. You really did more than people’s desires. Thank you for offering these great, dependable, explanatory and even fun guidance on your topic to Janet.

 17. My wife and i got now delighted Raymond managed to round up his research through the precious recommendations he grabbed out of the web pages. It is now and again perplexing to just possibly be making a gift of secrets and techniques which usually some people may have been selling. And we do understand we now have the blog owner to give thanks to for this. These explanations you have made, the straightforward website navigation, the relationships you help engender – it is most excellent, and it’s really aiding our son and our family believe that that content is awesome, which is unbelievably pressing. Many thanks for the whole lot!

 18. I wish to express my appreciation to the writer for bailing me out of this type of crisis. As a result of researching throughout the the net and getting tips which are not powerful, I was thinking my life was over. Being alive devoid of the approaches to the problems you’ve resolved by means of your entire posting is a serious case, and those which could have negatively damaged my entire career if I hadn’t noticed your site. Your competence and kindness in touching all areas was useful. I’m not sure what I would have done if I had not discovered such a point like this. I can now look forward to my future. Thanks a lot so much for the specialized and sensible help. I won’t think twice to endorse your blog post to anyone who should receive guide on this subject matter.

 19. Thank you so much for giving everyone remarkably terrific possiblity to discover important secrets from this site. It is usually so beneficial and as well , packed with fun for me and my office acquaintances to visit your site particularly thrice every week to read the newest secrets you have got. And of course, I’m just certainly happy considering the incredible opinions you serve. Some 1 points in this article are essentially the most effective we have all ever had.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *