At skrive eller ikke at skrive

Jeg sidder i vores sofa med Valdes juniordyne (yndlings-puttedyne!) og en kop kaffe ved min side. Døren ud til terrassen er åben, og jeg kan nærmest høre og dufte foråret. Årstiderne påvirker mig altid meget, især foråret. Det er ikke bare sindets krummelurer, det er fysisk. Ja, faktisk har vibrationerne fra naturen før i tiden været så stærke, især i forbindelse med en teenageforelskelse, at jeg har følt mig lettere vanvittig. Men det er godt. Det er i hvert fald bedre at have en intens livsenergi, om end den kan være svær at rumme, end slet ingen. Dog har denne type forår ikke været til stede siden jeg blev mor. Hvilket får mig til at konkludere, at det må have været forplantningsinstinktet, der har været på spil. Sidste år havde jeg af naturlige årsager ikke den samme energi, men nu er forårsglæden så småt begyndt at spire.

I dag er første gang i lang tid, jeg har haft tid og overskud til at sætte mig ned for at pleje bloggen lidt (barnet har sovet i 3 timer og gør det stadig). Eller, det er løgn. Tid har jeg haft. For meget tid til at tænke, faktisk. Men jeg har altid for meget tid på en måde, for hver gang der er et lille pusterum, er der bare mere plads til at tankerne kan slå sig løs. Jeg troede, at jeg var blevet sådan en dejlig harmonisk person, som havde lært at holde mine tanker i snor og disciplinere dem som et kæledyr. Men her på det sidste har de fået lov til at udfolde sig ligeså kreativt, de ville. Og det er ok. Gud har styr på mig.

(Jeg har haft et billede i hovedet af at Gud sidder på en båd i havet. Jeg har en sikker plads ved siden af ham, men bliver ved med at have et behov for at svømme væk. Forskellen på nu og dengang (før min genfødsel) er bare, at jeg nu ikke svømmer længere væk, end at han lige nemt kan trække mig hjem igen)

Værre er det nok for min mand, mine venner og klassekammerater, som har skullet lægge øre til alverdens lommefilosofiske tanker og eksistentielle overvejelser. Puberteten om igen.

Nå, men jeg havde altså en undskyldning! Det har jo lige været fastetid, og fasten er traditionelt set en bodstid. En tid til at ransage sig selv og sit forhold til Gud og mennesker. Det er det, jeg har brugt det sidste stykke tid på, selvom det slet ikke var planlagt. Jeg har virkelig taget tilløb til at skrive om det mange gange. Med mulige overskrifter som “tankeskrald”, “hvad fasten bød på”, “hvilken type kristen er jeg” osv. Jeg har forsøgt at samle trådene, men indtil videre uden held.

Det har bragt mig til at tænke over, hvad jeg vil med bloggen, om jeg overhovedet vil den. Vil jeg bruge bloggen som et sted jeg kan få afløb – for tanker, følelser, refleksioner, frustrationer? Vil jeg skrive hudløst ærligt om min personlige rejse? Vil jeg inspirere andre eller bare glæde mig selv?

Jeg kunne hurtigt nævne ti ting, min blog ikke skal være. Det skal ikke være en dagbog, for det er simpelthen for uinteressant. Ej heller skal det være en losseplads for tankeskrald, det bliver for uorganiseret, og hjælper ikke engang mig selv. Nogle tanker skal bare ikke bygges videre på. For nogle hjælper det at få afløb ved at skrive dem ned, for mig er det ofte lige modsat, hvis jeg er på vej ud af en (destruktiv) tangent, skal jeg netop ikke begynde at skrive om det.

Når det er sagt, så har jeg nogle ønsker. En af de ting, jeg gerne vil med mit liv og med bloggen, er at øve mig i at skelne mellem privatlivet og det personlige. Jeg deler hjertens gerne ud af personlige tanker og erfaringer, hvis det på nogen måde kan hjælpe, opmuntre eller inspirere nogen. Men de meget private ting må gerne blive i privaten, også for min egen skyld (og resten af familien). Der er bare lige det, at det ligger til visse medlemmer af familien (min søster og jeg), at være meget ærlige. Hos os betyder ærlighed, at man siger hvad man umiddelbart tænker, og at alle sandheder, både om os selv og andre, hurtigt kommer på bordet. Jeg ved ærlighed ofte bliver omtalt som en dyd, men denne type ærlighed, kan godt tage overhånd, og måske nærmest være belastende (om end meget komisk). Så bloggen må gerne være et sted, hvor jeg fortæller en personlig historie, men jeg behøver ikke være en åben bog. Derfor er jeg også glad for, at jeg har holdt lidt igen med at dele mine tanker indtil videre.

En anden ting, jeg ønsker mig, er at lære at fokusere på det jeg gerne vil, i stedet for det jeg ikke vil. Jeg ved ikke om det er noget new-age-pjat, eller om det virkelig er en universel lov, “law of attraction”, men nu prøver vi det. “Hjernen kan ikke ikke”, har jeg tit hørt folk sige, og det er så rigtigt, i hvert fald for mit vedkommende. Jeg har en lang historie med at have et lettere anstrengt forhold til at skulle sætte regler op for mig selv. Og hver eneste gang jeg fortæller mig selv, at der er noget jeg ikke må, så får jeg endnu mere lyst til det. Sådan tror jeg bare nogle mennesker er indrettet. Hele den tankegang om alt det, man ikke vil, bygger den ikke et eller andet sted på frygt? Tanken om, at når jeg får børn, så vil jeg i hvert fald ikke.. (indsæt alt det, dine forældre gjorde). Eller når min mand og jeg for alt i verden vil undgå at blive skilt, for så blev vi jo bare som vores forældre!

Men hvorfor ikke fortælle universet, hvad man gerne vil have? Måske fordi jeg er langt mere sikker på, hvad jeg ikke vil have. Så giv mig lige lidt tid til at tænke over, hvad jeg gerne vil. Jeg vender tilbage.

Yggdrasil i forårssol
Yggdrasil i forårssol

 

32 thoughts on “At skrive eller ikke at skrive”

 1. I together with my guys appeared to be digesting the nice thoughts found on your web page while quickly got a terrible suspicion I never thanked the blog owner for those tips. All the young boys had been stimulated to study them and have now very much been having fun with these things. Thank you for simply being well thoughtful and then for picking out variety of helpful issues most people are really desperate to know about. Our own sincere regret for not expressing appreciation to earlier.

 2. There are definitely a number of particulars like that to take into consideration. That may be a nice point to deliver up. I offer the thoughts above as basic inspiration however clearly there are questions like the one you carry up where crucial thing might be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged around things like that, but I’m certain that your job is clearly recognized as a fair game. Both boys and girls really feel the impact of only a moment抯 pleasure, for the rest of their lives.

 3. I simply desired to thank you so much all over again. I’m not certain the things that I would have handled in the absence of the actual secrets provided by you over my area. It was the frightful condition for me personally, nevertheless encountering a new well-written style you treated it made me to weep with happiness. I’m just thankful for this guidance and as well , trust you recognize what a great job you are undertaking instructing people today through a site. Probably you’ve never got to know all of us.

 4. I as well as my buddies have been analyzing the good recommendations found on your web blog and then suddenly I got a terrible suspicion I had not thanked the site owner for those tips. All the men appeared to be absolutely glad to read through all of them and have in truth been enjoying these things. We appreciate you turning out to be quite accommodating and also for making a decision on this kind of superior useful guides millions of individuals are really eager to be informed on. My very own sincere apologies for not expressing appreciation to sooner.

 5. After I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Is there any manner you’ll be able to remove me from that service? Thanks!

 6. I and my guys were actually viewing the good hints from the blog while suddenly I had a terrible suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for those tips. My young men happened to be for this reason glad to learn them and have certainly been enjoying those things. Appreciation for simply being considerably thoughtful and for pick out varieties of brilliant guides most people are really needing to learn about. My very own sincere apologies for not expressing appreciation to you earlier.

 7. I enjoy you because of your own effort on this site. My mother delights in engaging in investigation and it’s obvious why. Many of us learn all concerning the lively form you make very helpful suggestions through this web site and as well boost contribution from other ones about this subject while our favorite daughter is in fact discovering a great deal. Take pleasure in the rest of the new year. You are carrying out a great job.

 8. I am usually to running a blog and i really respect your content. The article has really peaks my interest. I’m going to bookmark your website and hold checking for brand spanking new information.

 9. I definitely wanted to send a message to be able to express gratitude to you for those remarkable suggestions you are writing here. My particularly long internet investigation has at the end been recognized with awesome facts and strategies to talk about with my family and friends. I would believe that we readers are really lucky to dwell in a remarkable place with very many brilliant individuals with useful advice. I feel very much lucky to have encountered your entire web page and look forward to plenty of more brilliant minutes reading here. Thanks once more for everything.

 10. I wanted to create you this little remark just to give many thanks again relating to the splendid secrets you’ve shown in this article. It is simply seriously generous of people like you to provide openly what exactly most people could have offered for sale as an e book to help make some bucks for their own end, chiefly given that you could have tried it if you ever decided. Those pointers additionally acted as the good way to recognize that many people have the identical eagerness similar to my very own to learn great deal more on the topic of this issue. I am certain there are a lot more pleasurable times up front for individuals who looked at your blog.

 11. I together with my pals came taking note of the excellent helpful hints from the website while then came up with a horrible suspicion I never thanked the blog owner for those strategies. All the women became so passionate to study all of them and have now in truth been taking advantage of them. Appreciation for being indeed kind and also for utilizing some fantastic topics millions of individuals are really needing to understand about. My personal sincere regret for not expressing appreciation to earlier.

 12. I as well as my friends appeared to be taking note of the good thoughts on your web blog and so all of a sudden developed a horrible feeling I never expressed respect to the web site owner for those techniques. My young men became totally joyful to read through them and now have in actuality been making the most of them. I appreciate you for truly being very helpful and for obtaining these kinds of useful themes millions of individuals are really desirous to understand about. My sincere apologies for not expressing appreciation to you earlier.

 13. I would like to express my respect for your generosity in support of those people who actually need guidance on that theme. Your real dedication to getting the solution throughout had been surprisingly advantageous and have in most cases made girls like me to arrive at their dreams. Your own valuable tutorial means a lot to me and a whole lot more to my mates. Thanks a ton; from everyone of us.

 14. My wife and i ended up being so comfortable Edward managed to carry out his studies out of the precious recommendations he acquired out of your web pages. It is now and again perplexing to simply choose to be offering helpful hints that people today may have been selling. We really keep in mind we need you to be grateful to because of that. The specific illustrations you’ve made, the easy blog navigation, the relationships you can help create – it is most fabulous, and it’s really aiding our son and us reckon that that subject matter is enjoyable, which is certainly really vital. Thank you for everything!

 15. I am commenting to let you understand of the nice experience my child enjoyed reading through the blog. She came to find many pieces, which included what it’s like to have a great giving spirit to have most people very easily completely grasp specified specialized matters. You truly surpassed visitors’ expected results. Thanks for distributing the precious, dependable, revealing and in addition cool thoughts on that topic to Lizeth.

 16. Thanks so much for giving everyone an extremely special opportunity to read critical reviews from this blog. It is often so amazing and full of a lot of fun for me and my office acquaintances to visit your blog more than three times in 7 days to find out the fresh guidance you have got. Of course, I am also certainly astounded with the spectacular advice you serve. Certain 3 points in this post are essentially the most suitable we have had.

 17. A lot of thanks for each of your effort on this web site. Gloria really likes conducting internet research and it’s really easy to understand why. I learn all of the compelling means you produce effective guides through the blog and encourage participation from people on this subject matter plus my daughter is without a doubt studying a lot. Have fun with the rest of the year. Your carrying out a pretty cool job.

 18. I and also my guys came checking out the best secrets from your web site and unexpectedly got a terrible feeling I had not expressed respect to the website owner for those strategies. Those people are actually consequently stimulated to study all of them and have now in reality been loving them. Thanks for actually being quite thoughtful and also for deciding upon variety of amazing useful guides most people are really desperate to understand about. My personal sincere regret for not saying thanks to you earlier.

 19. I simply had to thank you very much all over again. I’m not certain what I might have worked on in the absence of the actual tips provided by you on my problem. It seemed to be an absolute frightful crisis for me personally, nevertheless encountering your skilled technique you dealt with the issue took me to jump for joy. I will be thankful for the information and in addition pray you find out what a powerful job you have been carrying out teaching the mediocre ones via a site. Most likely you’ve never met any of us.

 20. My husband and i were so fortunate Ervin could finish off his reports out of the ideas he got out of the site. It is now and again perplexing to simply choose to be releasing information that the rest could have been selling. And now we realize we need you to appreciate for that. The main explanations you’ve made, the straightforward blog navigation, the friendships you assist to foster – it’s got everything impressive, and it’s really facilitating our son in addition to our family understand this idea is brilliant, which is certainly truly indispensable. Thanks for all the pieces!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *