Om at træffe beslutninger

Jeg er ret dårligt til at tage beslutninger. Nej, jeg er faktisk lidt for god til at træffe dem. Men ekstremt dårlig til at holde fast i en beslutning længere tid ad gangen. Desværre (eller heldigvis for min læringskurve) indbærer “voksenlivet” en del seriøse beslutninger. Tålmodighed!!

Torsdag var min sidste dag på barsel (Ååh, mors store baby, tiden går så hurtigt, kliché kliché). Eller det vil sige, jeg skal stadig gå hjemme et par uger endnu, men bare ikke sammen med Valdemar. Han er nemlig startet i dagpleje. Jeg har bare ikke nået at skrive om det (hvordan får andre mødre tid til at blogge?!). Situationen pt. er, at barnet ofte kun sover 1/2-1 time om dagen, og først sover kl. 20-21 om aftenen (jeg begriber ikke hvordan han kan holde sig kørende). Min mand kommer hjem kl. 18.30 hver dag, så ofte spiser vi også sent, så om aftenen når vi faktisk ikke andet end oprydning, at putte barn og tale lidt sammen. Selvom der er mange ting jeg gerne ville, fx spille orgel og gå til yoga faith. Men det er jo nok en prioriteringssag, og jeg er ikke vant til at prioritere en blog, så mon ikke det kommer hen ad vejen..

Nu kan jeg ikke rigtigt huske hvad vi lavede i på vores sidste barselsdag sammen, men det var i hvert fald noget med at ligge i ske og sove lur sammen, og græde en hel del (kun mig), for det var altså lidt trist. Både det at jeg nu skal aflevere ham et andet sted hver dag, og at han ikke bare kan amme mange gange om dagen når han lige har lyst. Men også fordi jeg indså, at det bare aldrig bliver nemt at være mor. Og med det mener jeg ikke at det absolut er hårdt. Men efter man er blevet mor, er der så mange valg der skal træffes hele tiden, både på egne vegne og barnets. Derudover er der altid tusindvis af bekymringer og ambivalente følelser, det er i hvert fald min erfaring.

Indtil nu har jeg bekymret mig overraskende lidt, og jeg er slet ikke typen der tænker i skrækscenarier omkring mulige ulykker og den store stygge verden.. Min bekymring går mere på om jeg nu kommer til at gøre noget, som vil traumatisere ham, give ham ar på sjælen og psyken, noget som han skal leve med og lide under som voksen. Den frygt er langsomt vokset i takt med at han bliver mere bevidst om verden omkring sig, og får et mere nuanceret følelsesliv. Ærligt talt ved jeg ikke meget om hvad der foregår i hovedet på sådan en lille en, og hvad man skal gøre for ikke at fucke dem op. Jeg vil så gerne give ham et godt selvværd, eller i hvert fald bare nogenlunde. Noget mine forældre ikke formåede, og det har virkelig haft store konsekvenser for mig senere i livet, for et nogenlunde selvværd er essentielt for så mange ting, fx relationsdannelse, egenomsorg, sætte grænser osv. Noget jeg erfarede gennem mit 12-trins-forløb, som jeg vil skrive meget mere om en anden gang.

Hvor om alting er (den danske version af anyways)… jeg oplevede en stor ambivalens, for på den ene side var jeg ved at kede mig ihjel, og glædede mig så meget til at få et afbræk fra hverdagen på barsel, men samtidigt græd jeg over hvor meget jeg ville komme til at savne ham. Alt imens jeg hvert andet øjeblik skiftede mening mellem at ville blive hjemmegående mor og sende ham i dagpleje, men nu er beslutningen truffet, og så vil jeg øve mig i at holde fast i den. For en gangs skyld.

Næsten et år siden
Næsten et år siden

21 thoughts on “Om at træffe beslutninger”

 1. Thanks so much for giving everyone an extremely brilliant possiblity to read from this blog. It is always very nice plus jam-packed with a good time for me and my office mates to visit your site the equivalent of three times every week to see the new things you have got. And definitely, I am certainly satisfied with all the sensational inspiring ideas served by you. Certain 1 points in this posting are clearly the most beneficial we’ve had.

 2. This is the correct blog for anybody who wants to find out about this topic. You realize so much its virtually exhausting to argue with you (not that I really would want匟aHa). You positively put a new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, just nice!

 3. I am also commenting to let you know what a really good experience our daughter undergone studying your webblog. She picked up numerous details, most notably how it is like to possess a great helping nature to get many others easily learn a number of extremely tough subject areas. You really exceeded her expected results. Thanks for providing such valuable, trustworthy, informative and also fun thoughts on your topic to Julie.

 4. I simply wanted to thank you so much once again. I am not sure the things that I could possibly have handled in the absence of these methods discussed by you directly on my subject matter. It truly was a troublesome circumstance for me, however , finding out a professional technique you dealt with it forced me to leap over happiness. I’m just happier for your advice and then wish you recognize what a powerful job you were undertaking instructing other individuals through the use of your web page. Most likely you have never got to know any of us.

 5. My spouse and i have been really satisfied Michael could finish off his web research from your precious recommendations he received when using the web site. It is now and again perplexing to just possibly be freely giving ideas which some others might have been making money from. We really see we have got the blog owner to be grateful to for that. Those explanations you’ve made, the simple blog navigation, the relationships you can help foster – it’s got all awesome, and it is facilitating our son in addition to our family do think the subject is exciting, and that’s especially mandatory. Thank you for everything!

 6. Thank you so much for providing individuals with an extraordinarily splendid opportunity to read articles and blog posts from this site. It’s usually so pleasurable and as well , full of a good time for me and my office acquaintances to visit your web site at the least 3 times in a week to read the newest issues you will have. And of course, we’re certainly satisfied with the brilliant principles served by you. Certain 2 areas in this article are basically the most effective we have had.

 7. I have to express some appreciation to this writer for rescuing me from this type of trouble. Right after checking throughout the world wide web and meeting recommendations that were not helpful, I assumed my life was gone. Being alive without the presence of approaches to the difficulties you have solved all through the site is a serious case, as well as the kind that would have adversely affected my entire career if I had not encountered the blog. Your good capability and kindness in maneuvering a lot of things was crucial. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t come upon such a thing like this. I’m able to at this time relish my future. Thanks for your time so much for this impressive and sensible help. I will not think twice to endorse your blog to anyone who requires support on this topic.

 8. I wanted to compose a word in order to express gratitude to you for all the great recommendations you are posting at this website. My long internet lookup has now been compensated with brilliant information to write about with my guests. I ‘d suppose that most of us readers are very much endowed to exist in a wonderful community with very many wonderful individuals with helpful techniques. I feel very happy to have seen your site and look forward to tons of more entertaining moments reading here. Thanks once again for everything.

 9. I and also my buddies happened to be reading the great hints on your web site and then all of the sudden developed a terrible suspicion I had not expressed respect to the site owner for those tips. All of the women are already as a result very interested to study all of them and have now absolutely been taking advantage of those things. Thanks for truly being very accommodating and for getting varieties of superb things millions of individuals are really eager to know about. My personal honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

 10. Needed to compose you a little note to help thank you very much again regarding the amazing things you’ve provided in this case. This has been so wonderfully generous of people like you to give easily exactly what many of us would have advertised for an e book to make some money for themselves, even more so considering that you might well have done it if you desired. The strategies additionally served to be a easy way to understand that someone else have the same eagerness much like my very own to see more and more with reference to this condition. Certainly there are some more pleasurable occasions in the future for those who start reading your blog post.

 11. Thanks a lot for giving everyone an extremely special chance to read critical reviews from this website. It’s usually so useful and as well , jam-packed with fun for me and my office mates to visit your site nearly 3 times weekly to study the newest tips you will have. Of course, I am at all times happy with your mind-blowing suggestions you serve. Certain two points on this page are completely the most suitable I’ve ever had.

 12. Thanks a lot for providing individuals with remarkably memorable chance to read critical reviews from this website. It is usually so superb and as well , stuffed with fun for me and my office mates to visit your website really thrice every week to find out the new secrets you have got. And lastly, I am just actually amazed with all the good creative concepts you serve. Some 1 tips in this post are unquestionably the most suitable we have ever had.

 13. My husband and i ended up being really delighted when Jordan managed to do his basic research through the precious recommendations he gained from your very own site. It’s not at all simplistic just to always be handing out steps which often other folks have been making money from. And we also take into account we need the website owner to give thanks to for that. All the explanations you made, the straightforward site menu, the friendships you can help to engender – it’s most exceptional, and it’s helping our son in addition to us reckon that that issue is cool, and that is extremely serious. Thank you for all the pieces!

 14. My wife and i have been very excited that Raymond could finish up his survey by way of the ideas he came across out of your web page. It is now and again perplexing to simply choose to be giving freely techniques which often people today have been making money from. And now we fully grasp we have got you to give thanks to because of that. All the illustrations you’ve made, the simple website navigation, the friendships your site make it possible to promote – it’s most extraordinary, and it is aiding our son in addition to us do think that topic is pleasurable, and that is seriously serious. Thank you for the whole thing!

 15. I must show thanks to this writer for bailing me out of this type of incident. Because of researching through the search engines and obtaining methods that were not powerful, I thought my entire life was over. Living devoid of the strategies to the difficulties you have resolved all through your article content is a critical case, and ones that could have in a negative way affected my entire career if I hadn’t encountered your website. Your own personal skills and kindness in controlling a lot of stuff was precious. I am not sure what I would have done if I had not come across such a stuff like this. I am able to at this point look forward to my future. Thanks a lot very much for this impressive and result oriented help. I won’t hesitate to propose your site to any individual who needs guidance about this issue.

 16. I’m just commenting to let you be aware of what a excellent discovery my wife’s daughter gained viewing yuor web blog. She mastered numerous pieces, which included how it is like to possess a marvelous teaching character to have other people just master some impossible subject areas. You really did more than visitors’ expectations. I appreciate you for displaying these beneficial, healthy, educational not to mention unique tips on this topic to Janet.

 17. I wanted to send you this tiny word just to give many thanks again relating to the striking pointers you have shown on this site. It was really wonderfully generous with you to offer unreservedly what many people could possibly have sold for an ebook to generate some money for themselves, precisely now that you could possibly have tried it if you decided. Those strategies likewise acted to be a good way to understand that many people have a similar desire just like my very own to grasp a lot more when it comes to this matter. I’m certain there are many more enjoyable periods in the future for people who read your website.

 18. I precisely desired to thank you so much all over again. I’m not certain what I would have followed in the absence of the techniques provided by you regarding such a subject. It was an absolute terrifying matter in my position, however , encountering the very specialized form you managed that took me to weep for gladness. Now i am thankful for this help and have high hopes you realize what a great job you happen to be putting in training most people all through your site. Probably you have never got to know all of us.

 19. I wanted to compose you this very little word to help say thanks a lot yet again with the awesome methods you have documented in this case. It has been quite shockingly generous with people like you giving unreservedly just what many of us could have advertised for an e-book to help make some profit for themselves, most importantly given that you might well have done it in the event you considered necessary. These suggestions likewise served to provide a easy way to comprehend someone else have the identical interest like mine to see great deal more on the topic of this problem. I believe there are several more enjoyable sessions up front for those who view your blog post.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *