Livet til søs

I dag tog jeg Valde med på en spontan cykeltur. Vi tog stien mod Klampenborg og endte ved Rungsted Havn. I går hang vi ud med en af de lokale imamer i Kokkedal downtown, og spiste falafel fra Halal-slagteren i aftensolen. I dag spiste vi is side om side med overklassen i Rungsted. Bare kald mig multikulturel!

havnen

Valde var vild med at kigge på sejlbåde, og det er jeg også. Faktisk har jeg altid drømt om at få en båd engang. Jeg var på min første sejltur som ca. 2-årig i min farmor og farfars Spækhugger, “Søline”. De havde havneplads i Kolding, så turene gik ofte til Middelfart eller Skærbæk (den Skærbæk lige ved siden af Kolding). Min allerførste sejltur har nok været rimelig kort. Men min fætter og jeg var ikke ret gamle, før vi fik lov til at drage på 3 ugers sommerferie med Søline. Senere kom vores yngre søskende til, og en lang årrække havde vores farmor og farfar 4 unger og en hund med på en lillebitte båd hver eneste sommer. At de havde overskuddet til det, beundrer jeg nu, efter jeg selv er blevet mor. De tog os da også bare lige med under armen på en uges skiferie i Norge hvert år.

Dette er et lånt billede. Jeg mener Søline var samme model som den her.
Dette er et lånt billede. Jeg mener Søline var samme størrelse som den her.

Jeg lyver ikke, når jeg siger, at jeg nok har haft nogle af mit livs bedste oplevelser på de ferier, og hvis det ikke var for Søline, havde jeg nok ikke fået set så stor en del af det danske øhav, som jeg har. Bare hele stemningen; duften af hav, “det hemmelige rum” med øl bag roret,  farmors uudtømmelige slikdåse, krabbefiskeri, havnefestivaler, cykelture, softice, ture i gummibåden, galleribesøg, at sove oppe i “spidsen”, omrejsende tivolier, nye legekammerater, petroleumslugten i næsen om morgenen, farfars koncentrerede blik når han læste søkort, duften af våd hund, farmors evigt gode humør, og hofretten: dåsebøf med pulverkartoffelmos og ristede løg!

hakkebøf

Hold. nu. op. hvor vil jeg gerne give mine børn bare en brøkdel af alle de (natur)oplevelser, vores farmor og farfar har givet os. Med eller uden båd! Nogle gange kan jeg sidde og blive lidt bitter over, at jeg føler mig destineret til at være en fattigrøv for evigt, og aldrig komme til at eje hverken hus, bil eller båd. Ikke at det er vigtigt at eje det i sig selv. Det er de muligheder, der følger med, jeg gerne vil have. Jeg har altid selv været den, der har sagt, at man ikke bliver lykkelig af at have penge, og at det kun gør en mere ufri. Jo, man kan sagtens være ligeså lykkelig med få penge, det kommer ikke an på det – men du skal ikke prøve at bilde mig ind, at “rig” og “fattig” har lige mange muligheder, for det har de altså ikke. Ikke engang i Danmark.

Men alligevel er det ved at gå op for mig, at bare fordi man ikke har midlerne, kan man måske stadig godt få (nogle af) mulighederne. Se mig, jeg ser mulighederne frem for begrænsningerne, for en gangs skyld! Man kan jo sagtens komme på sejltur uden at have en båd selv, man skal bare finde nogen der har, så det vil jeg gøre! Det har været en drøm for mig i mange år, og jeg fatter ikke hvorfor jeg ikke har gjort noget aktivt for at det skulle ske endnu. Men sådan er jeg åbenbart bare. Jeg har jo så mange drømme, og de kan ikke alle gå i opfyldelse, så jeg må hellere droppe dem. Sådan tænker jeg seriøst for det meste. Men det samme gælder på det mentale plan: man kan godt hægte sig på nogen, der bare har en tand mere overskud. Nogle der er et skridt foran. Nej, jeg gider ikke tænke på, at jeg måske trækker dem ned. Det gør jeg ikke, for de er stærke nok til at stå fast på sig selv. Engang hadede jeg nærmest “glade” mennesker. Men ikke mere. Nu er det tid til at tage imod alt det, livet vil give mig.

202 thoughts on “Livet til søs”

 1. I just want to mention I’m new to blogging and site-building and definitely enjoyed you’re web site. Likely I’m likely to bookmark your site . You really come with very good writings. Many thanks for sharing with us your webpage.

 2. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays..

 3. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 4. I carry on listening to the newscast speak about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 5. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 6. I’m still learning from you, as I’m making my way to the top as well. I certainly enjoy reading all that is written on your website.Keep the information coming. I enjoyed it!

 7. Thank you a lot for giving everyone an extraordinarily spectacular chance to read from this blog. It is often very enjoyable and as well , full of a lot of fun for me personally and my office mates to search your website minimum thrice in one week to see the latest guidance you will have. And definitely, we are usually happy concerning the outstanding ideas you give. Selected 2 points in this posting are honestly the most efficient I have ever had.

 8. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 9. Hello, Neat post. There is an issue along with your web site in web explorer, could check this… IE nonetheless is the market chief and a large section of people will omit your fantastic writing due to this problem.

 10. Thank you so much for providing individuals with such a spectacular possiblity to discover important secrets from this site. It can be so pleasant and full of a great time for me and my office acquaintances to visit your blog at the very least 3 times a week to read through the latest items you will have. And definitely, I’m so actually astounded with the sensational hints served by you. Some 1 ideas in this post are particularly the most efficient I have had.

 11. I’ll right away clutch your rss as I can’t in finding your e-mail subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me recognise in order that I may subscribe. Thanks.

 12. Someone necessarily lend a hand to make severely posts I’d state. That is the first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the analysis you made to make this particular submit amazing. Fantastic task!

 13. You are my aspiration , I possess few blogs and infrequently run out from to post .I conceive this site has got some real superb info for everyone. “I have learned to use the word ‘impossible’ with the greatest caution.” by Wernher von Braun.

 14. I¡¦ll right away snatch your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me realize in order that I could subscribe. Thanks.

 15. you’re in point of fact a good webmaster. The website loading velocity is amazing. It seems that you are doing any distinctive trick. Also, The contents are masterpiece. you have performed a fantastic activity in this topic!

 16. hey there and thank you for your info – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise a few technical points using this site, since I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon..

 17. Generally I don’t read post on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to take a look at and do it! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite nice article.

 18. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 19. Thank you, I have recently been searching for information about this topic for a long time and yours is the best I’ve discovered so far. But, what about the conclusion? Are you sure in regards to the source?

 20. Hey, you used to write wonderful, but the last few posts have been kinda boring… I miss your great writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 21. I have read a few excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you put to make the sort of magnificent informative web site.

 22. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

 23. Very interesting topic , appreciate it for posting . “There are several good protections against temptations, but the surest is cowardice.” by Mark Twain.

 24. Hi, i think that i saw you visited my weblog so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 25. I really like your writing style, good information, thanks for posting :D. “In every affair consider what precedes and what follows, and then undertake it.” by Epictetus.

 26. I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 27. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :).

 28. Very interesting information!Perfect just what I was searching for! “Music is a higher revelation than philosophy.” by Ludwig van Beethoven.

 29. I simply couldn’t leave your site prior to suggesting that I actually loved the standard info an individual provide to your visitors? Is gonna be back ceaselessly in order to check out new posts

 30. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I¡¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your website?

 31. Thanks for sharing excellent informations. Your web site is so cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and just could not come across. What a perfect site.

 32. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossips and web and this is really irritating. A good website with interesting content, this is what I need. Thank you for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 33. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 34. I haven’t checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 35. I want to point out my admiration for your generosity in support of those people that absolutely need assistance with this one subject matter. Your special commitment to passing the solution across has been extraordinarily invaluable and has usually allowed individuals like me to attain their endeavors. Your new warm and friendly guide indicates a whole lot to me and still more to my mates. Many thanks; from all of us.

 36. I genuinely enjoy looking through on this site, it has got wonderful articles . “The longing to produce great inspirations didn’t produce anything but more longing.” by Sophie Kerr.

 37. It’s in point of fact a nice and useful piece of information. I’m happy that you just shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 38. Hello, Neat post. There’s a problem with your website in web explorer, would check this… IE still is the marketplace leader and a good part of other folks will miss your excellent writing because of this problem.

 39. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thanks , I¡¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your site?

 40. Hi, Neat post. There is an issue with your site in internet explorer, may test this¡K IE still is the marketplace chief and a good element of other folks will pass over your wonderful writing because of this problem.

 41. Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very useful info specially the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this certain info for a long time. Thank you and best of luck.

 42. Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 43. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or advice. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 44. I enjoy you because of all your labor on this web site. Gloria enjoys managing investigations and it is simple to grasp why. We hear all about the powerful form you produce very helpful thoughts by means of your blog and encourage participation from the others on the point plus my child is really studying a great deal. Enjoy the remaining portion of the year. You’re carrying out a wonderful job.

 45. I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 46. Terrific paintings! That is the kind of information that should be shared around the net. Disgrace on Google for not positioning this post upper! Come on over and talk over with my web site . Thank you =)

 47. I’ll immediately take hold of your rss feed as I can’t find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please allow me understand so that I may just subscribe. Thanks.

 48. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 49. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thanks , I¡¦ll try and check back more often. How frequently you update your website?

 50. Keep up the fantastic piece of work, I read few posts on this internet site and I believe that your weblog is really interesting and contains sets of superb information.

 51. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :).

 52. Great – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

 53. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such excellent info being shared freely out there.

 54. I cling on to listening to the news broadcast talk about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

 55. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely great. I really like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can not wait to read far more from you. This is really a great web site.

 56. I just wanted to develop a brief note in order to appreciate you for these splendid hints you are showing on this site. My particularly long internet investigation has at the end of the day been recognized with good suggestions to share with my good friends. I ‘d claim that we visitors actually are very much fortunate to live in a good network with so many awesome professionals with very helpful ideas. I feel extremely blessed to have used your entire website and look forward to some more amazing times reading here. Thank you once again for everything.

 57. Just desire to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just excellent and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 58. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 59. Helpful info. Fortunate me I discovered your site unintentionally, and I am stunned why this twist of fate did not happened in advance! I bookmarked it.

 60. A person necessarily lend a hand to make severely articles I’d state. That is the first time I frequented your website page and to this point? I amazed with the research you made to make this actual put up incredible. Great job!

 61. I got what you intend, regards for posting .Woh I am glad to find this website through google. “Don’t be afraid of opposition. Remember, a kite rises against not with the wind.” by Hamilton Mabie.

 62. I have been surfing on-line more than three hours nowadays, yet I by no means discovered any fascinating article like yours. It’s lovely value enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made just right content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before. “A winner never whines.” by Paul Brown.

 63. I’ve learn some just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you place to make any such magnificent informative site.

 64. I’m not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this info for my mission.

 65. Hi, Neat post. There is a problem with your web site in internet explorer, may check this… IE nonetheless is the marketplace leader and a good part of other people will pass over your wonderful writing because of this problem.

 66. I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I’m quite certain I’ll learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

 67. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 68. I got what you mean , thankyou for posting .Woh I am glad to find this website through google. “You must pray that the way be long, full of adventures and experiences.” by Constantine Peter Cavafy.

 69. You really make it appear so easy together with your presentation however I to find this topic to be actually something that I feel I’d never understand. It kind of feels too complicated and extremely huge for me. I am looking forward on your next put up, I will attempt to get the cling of it!

 70. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 71. What i do not realize is if truth be told how you’re no longer actually much more well-favored than you might be now. You are very intelligent. You understand therefore significantly in terms of this matter, produced me individually imagine it from a lot of numerous angles. Its like men and women don’t seem to be interested except it is something to do with Lady gaga! Your own stuffs great. Always deal with it up!

 72. Very interesting details you have observed , regards for posting . “Great is the art of beginning, but greater is the art of ending.” by Henry Wadsworth Longfellow.

 73. I like this web site very much, Its a rattling nice place to read and get info . “Perpetual optimism is a force multiplier.” by Colin Powell.

 74. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 75. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 76. I must get across my appreciation for your kind-heartedness in support of men who must have help on this idea. Your personal commitment to passing the message up and down has been definitely productive and has truly enabled those like me to achieve their pursuits. Your personal useful publication implies so much a person like me and especially to my fellow workers. Thanks a ton; from each one of us.

 77. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 78. My wife and i got excited Michael could do his researching with the ideas he obtained out of your weblog. It is now and again perplexing to simply be freely giving points that a number of people could have been trying to sell. And now we discover we need you to give thanks to for this. The specific illustrations you made, the simple site menu, the friendships your site help to promote – it’s got all amazing, and it’s really facilitating our son in addition to our family know that that issue is thrilling, and that is pretty serious. Many thanks for everything!

 79. I simply wanted to post a remark to be able to say thanks to you for some of the unique suggestions you are posting here. My long internet search has at the end of the day been paid with incredibly good insight to talk about with my companions. I would admit that most of us visitors are truly fortunate to live in a good website with so many perfect individuals with valuable techniques. I feel quite lucky to have come across your site and look forward to tons of more amazing times reading here. Thanks once again for everything.

 80. Thank you, I have just been searching for information approximately this topic for a while and yours is the best I have found out till now. However, what concerning the conclusion? Are you positive about the supply?

 81. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 82. I really like your writing style, fantastic information, appreciate it for putting up :D. “Much unhappiness has come into the world because of bewilderment and things left unsaid.” by Feodor Mikhailovich Dostoyevsky.

 83. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

 84. Hello my friend! I want to say that this post is awesome, nice written and include almost all significant infos. I¡¦d like to see more posts like this .

 85. Thanks a bunch for sharing this with all folks you really understand what you are talking about! Bookmarked. Please additionally seek advice from my website =). We could have a hyperlink trade arrangement between us!

 86. I like this post, enjoyed this one regards for putting up. “It is well to give when asked but it is better to give unasked, through understanding.” by Kahlil Gibran.

 87. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 88. I would like to point out my admiration for your kind-heartedness in support of those individuals that actually need help with your matter. Your special commitment to getting the message across came to be extraordinarily useful and has enabled guys and women much like me to get to their endeavors. The helpful tutorial entails a great deal a person like me and even more to my office workers. Thank you; from all of us.

 89. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossips and net and this is actually annoying. A good web site with exciting content, this is what I need. Thank you for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 90. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely wonderful. I actually like what you have acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can’t wait to read much more from you. This is really a terrific site.

 91. I simply needed to thank you so much once more. I do not know what I could possibly have worked on in the absence of those aspects shown by you on this problem. It became a horrifying situation for me, nevertheless discovering a new well-written style you solved the issue took me to jump for happiness. I am just happier for your help and thus wish you are aware of a powerful job you happen to be carrying out teaching other individuals by way of a web site. I’m certain you haven’t got to know all of us.

 92. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 93. I truly wanted to write a brief note in order to express gratitude to you for the splendid suggestions you are giving out at this site. My prolonged internet investigation has at the end of the day been recognized with pleasant information to talk about with my two friends. I ‘d tell you that most of us readers are unquestionably blessed to be in a superb network with many awesome professionals with insightful tips. I feel extremely privileged to have seen your entire web page and look forward to many more exciting moments reading here. Thanks once more for a lot of things.

 94. I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite sure I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 95. obviously like your web-site but you need to take a look at the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the reality nevertheless I¡¦ll surely come back again.

 96. Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great website.

 97. Enjoyed looking at this, very good stuff, thanks . “A man does not die of love or his liver or even of old age he dies of being a man.” by Percival Arland Ussher.

 98. What i don’t understood is in fact how you are not actually a lot more well-liked than you may be now. You are so intelligent. You recognize thus significantly with regards to this topic, produced me in my opinion imagine it from numerous various angles. Its like women and men are not interested until it is something to do with Lady gaga! Your personal stuffs nice. All the time maintain it up!

 99. I have been browsing on-line greater than three hours today, but I never discovered any fascinating article like yours. It¡¦s beautiful price enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the web will be much more helpful than ever before.

 100. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is wonderful blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 101. I am writing to make you be aware of of the nice experience my wife’s daughter experienced reading your blog. She came to understand so many pieces, including what it is like to have an incredible helping mood to have the others just know just exactly various hard to do subject matter. You really did more than my expected results. Thank you for offering the priceless, safe, informative and unique thoughts on that topic to Tanya.

 102. I like this website so much, saved to favorites. “Respect for the fragility and importance of an individual life is still the mark of an educated man.” by Norman Cousins.

 103. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite sure I’ll learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

 104. I’m not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this information for my mission.

 105. Thank you so much for giving everyone an exceptionally marvellous opportunity to read from this website. It’s always so cool and also full of a lot of fun for me and my office fellow workers to visit your web site at a minimum three times per week to see the latest guides you have got. And indeed, we’re always fulfilled with all the effective hints you serve. Some 3 ideas on this page are really the simplest we have had.

 106. Generally I do not learn post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite nice article.

 107. I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You’re amazing! Thanks!

 108. Nice blog here! Also your website loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 109. I carry on listening to the news speak about receiving free online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you tell me please, where could i get some?

 110. I have not checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 111. Just wish to say your article is as astounding. The clarity in your post is just cool and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 112. I do believe all the ideas you’ve presented in your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for starters. May just you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 113. Good web site! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS which must do the trick! Have a nice day!

 114. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 115. Thank you, I’ve just been searching for info approximately this subject for ages and yours is the best I’ve came upon so far. But, what about the bottom line? Are you positive about the source?

 116. I¡¦m no longer sure the place you are getting your information, however good topic. I needs to spend some time finding out much more or understanding more. Thank you for magnificent information I used to be in search of this info for my mission.

 117. Hello, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 118. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is really frustrating. A good web site with exciting content, that is what I need. Thank you for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 119. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *