Retræte

I dag drager jeg på stille-retræte sammen med en gruppe andre kristne og åndeligt søgende, heriblandt min lære svigermor. Det foregår ved Vor Frue Kloster heroppe i det skønne Nordsjælland, nærmere bestemt Birkerød. Der er en hel fantastisk skov, hvor mountainbikerne kører meget hurtigt, så man skal huske at være opmærksom.

Vi bor sammen, spiser sammen og beder sammen, men uden at tale sammen. I aften indleder vi stilheden, og bryder den ikke før søndag middag.

Jeg er jo som bekendt ret vild med stilhed, selvom man ikke skulle tro det, så meget som jeg kan snakke. Det var i stilheden jeg mødte Gud for første gang – eller i hvert fald Guds fred. At være i den fred er tilstand jeg tit glemmer, men nu er jeg så heldig at have muligheden for at søge tilbage til den.

En retræte er en lillebitte forsmag på den måde, ørkenfædrene levede på. Som moderne menneske er det virkelig guld værd at kunne trække sig tilbage i stilhed. Man kan vælge at gå i stilhed med et personligt spørgsmål til Gud, for at gå i forbøn for nogen, eller fordybe sig i en bibeltekst. Der er dog ikke noget krav om at have en agenda, og nogle gange kan det faktisk være dejligt slet ikke at have nogen. Forventninger har man selvfølgelig altid, men man kan forsøge at skrue ned for dem. Som så mange andre håber jeg da på, at høre noget fra Gud i løbet af stilheden, men der er ingen garanti for det. Man kan ganske enkelt også betragte retræten som en del af ens dyrebare tid, man giver til Gud. Og så må han gøre med den, hvad han vil. Mit eneste personlige mål for denne weekend er at komme i kontakt med Guds kærlighed og nyde naturen.

I disse Ramadan-tider får jeg lyst til at sammenligne retræte med det at faste. Fælles for de to praksisser er, at man skærer nogle ydre forstyrrelser væk for at fokusere på det indre og på Gud. Men her stopper sammenligningen også. Jeg har nemlig sjældent mødt en protestant, som havde lyst til at undvære et måltid eller et godt glas vin for den sags skyld (men man behøver ikke drikke sig stangbacardibare fordi alkohol er tilladt). Det her med at nægte sig selv opfyldelsen af helt basale behov som fx behovet for mad, kan der helt sikkert ligge en stor åndelig læring i. Visse spirituelle retninger har jo til alle tider praktiseret askese. Jeg tror bare det er de færreste der er i stand til at håndtere det eller overhovedet klar til det. Samtidigt opererer vi ikke rigtigt med ting, man skal gøre. Man skal ikke bede eller praktisere stilhed, men bibelen fortæller os, at det er en god idé at gøre. Fordi Jesus selv gjorde det. Flere gange trækker han sig tilbage i stilhed, fx i ørkenen og i Gethsemane Have.

Skærmbillede 2016-06-10 kl. 13.48.18
hjemmelavet alter fra vores retræte i oktober 2014

Sidste gang jeg var på retræte, er halvandet år siden, fire uger før Valdemar kom til verden. Nu er det en anden tid. Ligeså meget som jeg glæder mig til at skulle afsted, frygter jeg at skulle undvære Valde en hel weekend. Men han er jo i kyndige hænder hos sin far, så det skal nok gå.

En lille del af mig frygter stilheden. Hvor absurd er det lige?!
Det er jo ikke bare fryd og gammen (eller grus og hammen, ifølge autocorrect). Når alt er skrællet væk, står du tilbage med dine egne tanker og synder. Men heldigvis er du aldrig alene. Gud er med os.

Wish me luck!

268 thoughts on “Retræte”

 1. I precisely had to say thanks all over again. I’m not certain the things I would’ve carried out in the absence of the entire information shared by you directly on my concern. It had become an absolute depressing condition in my opinion, however , viewing a new specialized tactic you dealt with it forced me to cry with happiness. Now i’m happier for this support and even believe you comprehend what an amazing job you happen to be putting in educating some other people all through your webblog. Probably you’ve never met all of us.

 2. I simply wanted to thank you very much once more. I’m not certain the things I would’ve achieved without the actual tactics discussed by you about that area of interest. It actually was an absolute difficult scenario for me personally, but encountering a new skilled strategy you processed that took me to leap over delight. Extremely happy for the advice and thus pray you know what a powerful job you’re accomplishing teaching other individuals all through a web site. Most probably you haven’t got to know any of us.

 3. I truly wanted to compose a brief message to appreciate you for these marvelous items you are giving out here. My time-consuming internet research has finally been rewarded with high-quality facts and strategies to go over with my friends. I would assume that we website visitors are very lucky to dwell in a remarkable site with many outstanding professionals with good techniques. I feel somewhat privileged to have seen the weblog and look forward to plenty of more enjoyable times reading here. Thank you once again for everything.

 4. Thank you for your entire hard work on this web site. My niece loves making time for investigation and it’s easy to understand why. All of us learn all about the compelling medium you deliver sensible tactics through your web blog and therefore attract participation from others on the subject plus our favorite girl is always understanding a lot of things. Take pleasure in the rest of the new year. Your doing a fantastic job.

 5. When I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the identical comment. Is there any method you possibly can take away me from that service? Thanks!

 6. I precisely wanted to thank you so much yet again. I’m not certain the things that I would have accomplished in the absence of the tactics contributed by you concerning such a field. It seemed to be an absolute traumatic matter in my circumstances, but viewing the skilled tactic you processed the issue took me to jump with happiness. I’m just grateful for the assistance and hope you really know what a great job you’re undertaking instructing the rest via your webblog. I know that you haven’t come across all of us.

 7. Thank you for all of your labor on this website. Kim really loves making time for internet research and it’s simple to grasp why. Most people hear all of the compelling means you offer both interesting and useful tactics on this web site and therefore welcome response from the others on the point plus my daughter is without question discovering so much. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You’re carrying out a useful job.

 8. I actually wanted to post a comment so as to appreciate you for those wonderful advice you are giving at this website. My extended internet look up has at the end of the day been compensated with useful knowledge to exchange with my companions. I would declare that we readers actually are very much endowed to be in a great website with very many marvellous individuals with very helpful tips and hints. I feel very much fortunate to have discovered your entire site and look forward to plenty of more brilliant times reading here. Thank you once again for a lot of things.

 9. I together with my buddies were examining the best things located on the website and so all of a sudden developed a terrible feeling I never thanked the blog owner for those techniques. Those people were definitely certainly very interested to learn them and already have undoubtedly been enjoying those things. Thank you for really being simply thoughtful and for obtaining these kinds of helpful topics millions of individuals are really eager to understand about. My honest regret for not expressing appreciation to you sooner.

 10. Thanks a lot for giving everyone an extremely pleasant opportunity to check tips from this website. It is always so pleasurable and stuffed with a great time for me and my office colleagues to search the blog really thrice every week to study the new guidance you have got. And definitely, I’m just usually happy with your impressive information you serve. Some two ideas in this article are completely the most suitable I have ever had.

 11. I’m just writing to make you know what a exceptional discovery my wife’s daughter experienced going through your webblog. She picked up many issues, not to mention what it is like to have an ideal helping style to have the others just fully understand certain advanced subject areas. You actually did more than my expected results. I appreciate you for imparting these great, healthy, educational and fun guidance on this topic to Tanya.

 12. I must show my love for your kindness in support of men and women who should have help with this particular issue. Your personal commitment to passing the solution around had been exceptionally functional and have surely allowed most people like me to reach their ambitions. Your entire helpful instruction signifies much a person like me and especially to my colleagues. Thanks a lot; from all of us.

 13. Thanks so much for giving everyone an exceptionally nice opportunity to read from this site. It’s usually so pleasing and also jam-packed with a good time for me and my office peers to search your blog particularly 3 times weekly to study the new secrets you have. And of course, I’m so certainly contented with all the terrific hints served by you. Certain two points in this post are rather the best I have ever had.

 14. A lot of thanks for all of your effort on this blog. My daughter take interest in going through investigations and it is easy to see why. Most of us notice all of the compelling form you render effective steps by means of the website and in addition foster participation from the others on the theme plus our favorite simple princess has been learning a lot. Enjoy the rest of the new year. You’re carrying out a tremendous job.

 15. I needed to send you one bit of remark just to thank you so much over again for your pleasant tips you have documented in this article. This is really surprisingly generous of you to deliver freely what a lot of folks would have offered for an e book to end up making some money on their own, precisely given that you might well have done it if you ever considered necessary. The points likewise served to be the easy way to comprehend other individuals have the identical fervor much like my own to see great deal more on the topic of this condition. I think there are many more pleasurable opportunities ahead for those who scan your blog post.

 16. I enjoy you because of your whole labor on this site. Kate really loves making time for investigations and it’s really simple to grasp why. A lot of people know all regarding the compelling tactic you deliver important guides on this web site and as well as welcome participation from other people on this issue while our favorite princess is now starting to learn a whole lot. Take pleasure in the remaining portion of the new year. Your conducting a splendid job.

 17. A lot of thanks for your whole effort on this site. My mum takes pleasure in carrying out investigation and it’s easy to understand why. My partner and i hear all about the lively mode you make valuable solutions through this web site and in addition encourage participation from the others on the concern while our own girl has always been being taught a lot of things. Enjoy the rest of the year. You are always conducting a superb job.

 18. I together with my buddies ended up studying the great tips found on your web site and so instantly I got a horrible suspicion I never expressed respect to the site owner for those techniques. My guys appeared to be glad to read all of them and have extremely been having fun with those things. Appreciate your simply being quite accommodating as well as for making a decision on such great guides millions of individuals are really desperate to learn about. Our honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

 19. I precisely had to say thanks yet again. I do not know what I would have tried in the absence of the entire tips revealed by you about this situation. It has been a troublesome issue in my position, however , witnessing the expert way you solved the issue took me to jump over joy. I will be grateful for your support and trust you recognize what a great job you were doing teaching others with the aid of your websites. I know that you’ve never got to know all of us.

 20. I together with my buddies ended up going through the best strategies on your web site and then before long came up with a horrible feeling I had not expressed respect to the web blog owner for those techniques. My boys were as a result glad to see them and now have definitely been taking pleasure in those things. Appreciate your simply being very thoughtful and for opting for certain good subject matter millions of individuals are really desperate to be aware of. Our own sincere apologies for not expressing appreciation to earlier.

 21. Thanks a lot for providing individuals with such a wonderful opportunity to read in detail from this web site. It is often so useful and also packed with a lot of fun for me and my office fellow workers to search the blog minimum 3 times in one week to learn the fresh guidance you have got. And lastly, I am also usually contented concerning the cool strategies served by you. Some two areas in this posting are unequivocally the very best I have had.

 22. A lot of thanks for all of your labor on this web page. My aunt take interest in managing investigation and it is easy to understand why. Many of us hear all concerning the lively method you render great tips via this blog and as well strongly encourage contribution from the others about this concern so my simple princess is actually starting to learn a whole lot. Take advantage of the remaining portion of the year. You’re conducting a fantastic job.

 23. I wish to show my passion for your generosity for visitors who absolutely need help with in this area of interest. Your real dedication to getting the solution all around became certainly informative and have consistently empowered men and women like me to arrive at their objectives. Your amazing interesting publication means a whole lot to me and extremely more to my colleagues. Many thanks; from all of us.

 24. Thanks for all of the labor on this web site. Betty takes pleasure in setting aside time for investigation and it is simple to grasp why. I notice all relating to the dynamic form you render powerful tips and tricks via this website and attract contribution from others on the matter while my child is certainly being taught a lot of things. Take advantage of the rest of the new year. You’re doing a wonderful job.

 25. I simply had to thank you so much yet again. I am not sure the things I could possibly have tried in the absence of these solutions revealed by you relating to such area. It has been an absolute fearsome situation in my view, but looking at this professional tactic you resolved the issue forced me to weep with happiness. I will be happier for the help and have high hopes you know what a powerful job your are providing educating others via your web site. Most likely you have never met all of us.

 26. I and also my guys ended up digesting the great techniques from your website and all of a sudden came up with a terrible suspicion I had not thanked the web site owner for them. Those people happened to be absolutely excited to see all of them and have undoubtedly been making the most of them. Thank you for getting quite considerate and then for choosing varieties of incredible resources most people are really needing to learn about. My sincere apologies for not saying thanks to sooner.

 27. I am also writing to let you know what a superb discovery my wife’s daughter enjoyed visiting your web page. She figured out some pieces, not to mention how it is like to have an amazing teaching heart to make the mediocre ones easily know several problematic topics. You really surpassed readers’ expectations. Many thanks for producing those effective, safe, revealing and easy guidance on your topic to Janet.

 28. I wanted to send you the tiny word just to thank you as before for your amazing concepts you have contributed in this article. It was so unbelievably generous of people like you to offer freely all numerous people could possibly have supplied as an ebook to help make some bucks on their own, particularly since you could have done it if you ever decided. The inspiring ideas additionally worked to become a good way to recognize that some people have the identical fervor similar to my personal own to find out more in regard to this matter. I think there are several more fun periods in the future for folks who check out your site.

 29. I and also my guys came viewing the excellent helpful tips located on your web site and so immediately I got a terrible suspicion I never thanked the website owner for them. The young boys happened to be thrilled to read through all of them and already have in fact been taking pleasure in these things. I appreciate you for turning out to be so kind and then for figuring out this form of superb information millions of individuals are really eager to be informed on. My sincere apologies for not expressing gratitude to you sooner.

 30. Thanks for all of your effort on this site. My aunt really loves managing investigations and it’s really easy to understand why. Many of us know all relating to the lively method you render useful tips via the web site and therefore welcome response from some other people on the topic while my simple princess is truly understanding so much. Have fun with the rest of the new year. You’re the one doing a really good job.

 31. I and my friends were viewing the nice guidelines on your web site and then immediately I got a terrible suspicion I never thanked the web site owner for those techniques. Those young men happened to be totally very interested to read through all of them and already have truly been enjoying these things. Appreciation for genuinely simply accommodating and also for opting for variety of amazing subject areas most people are really desperate to be aware of. My very own honest apologies for not expressing gratitude to you sooner.

 32. I simply want to tell you that I’m beginner to blogging and site-building and truly liked you’re blog site. Likely I’m likely to bookmark your website . You absolutely have superb posts. Thanks a bunch for sharing your website.

 33. I intended to write you the little word so as to say thanks a lot the moment again on the exceptional opinions you’ve featured on this site. It has been really unbelievably generous of you to supply openly precisely what numerous people would have marketed for an ebook to generate some bucks for their own end, even more so considering the fact that you might well have done it in the event you desired. These points also acted as the easy way to be aware that other people have a similar dream just like my personal own to figure out way more around this condition. I know there are several more fun situations in the future for individuals who examine your blog post.

 34. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your website in my social networks!

 35. you’re truly a excellent webmaster. The site loading pace is amazing. It kind of feels that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you have done a great task in this matter!

 36. My husband and i got very relieved that Albert could conclude his investigations through the entire precious recommendations he acquired from your very own web page. It is now and again perplexing just to continually be releasing techniques which often people today may have been trying to sell. We acknowledge we’ve got the writer to give thanks to for this. All the explanations you made, the straightforward site navigation, the relationships you will aid to engender – it’s mostly superb, and it is helping our son and us consider that that matter is exciting, which is exceedingly important. Thank you for all!

 37. Hello, Neat post. There’s a problem together with your website in web explorer, may test this¡K IE still is the marketplace leader and a huge element of people will pass over your magnificent writing because of this problem.

 38. I needed to draft you that very small note to give many thanks the moment again just for the stunning thoughts you have shown on this site. This is simply seriously generous with people like you to deliver extensively exactly what some people would’ve offered for sale for an ebook to help with making some dough for their own end, primarily since you could possibly have done it if you ever decided. Those pointers additionally worked to be a easy way to be aware that the rest have a similar interest just like my personal own to learn somewhat more when it comes to this problem. Certainly there are many more fun opportunities in the future for individuals who looked over your website.

 39. I’m writing to let you understand of the helpful encounter my cousin’s girl encountered using your blog. She noticed so many details, which included how it is like to possess an ideal coaching spirit to make other people just comprehend certain impossible subject matter. You truly did more than people’s expectations. Many thanks for imparting these productive, safe, informative and unique thoughts on that topic to Kate.

 40. I simply had to thank you so much again. I’m not certain what I would have worked on without the type of concepts provided by you over my question. It was a real terrifying condition for me, however , looking at the expert avenue you handled that forced me to leap with delight. I am just happier for this support and then have high hopes you realize what a powerful job you are always undertaking training many others using a web site. More than likely you have never met all of us.

 41. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 42. howdy and many thanks for the information you have – I do have unquestionably learned something new here. I did nevertheless mastery just a few practical points use of this web site, that I experienced to reload the web page numerous situations before I’ll just obtain it to load correctly. I had been considering if the hosting is okay? Now not that I am complaining, however sluggish loading cases will sometimes influence your positioning in google and can ruin your high quality ranking if advertising with Adwords. Anyhow I am adding this RSS to my e-mail and could check a greater portion of your adequate amazing information. Ensure that you update this over again very soon..

 43. You could definitely see your enthusiasm in the work you write. The sector hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 44. I precisely had to appreciate you yet again. I’m not certain the things I would have sorted out in the absence of the recommendations documented by you on my situation. This has been a real frightful concern in my view, but spending time with your specialised style you handled that forced me to cry with gladness. I am happier for your work and have high hopes you really know what a great job you happen to be putting in training many people thru a web site. Probably you have never encountered any of us.

 45. I do believe all the ideas you have introduced in your post. They are very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very short for novices. Could you please lengthen them a little from subsequent time? Thanks for the post.

 46. I simply could not go away your website prior to suggesting that I really loved the usual information a person supply in your visitors? Is going to be again steadily in order to check out new posts

 47. obviously like your web-site however you have to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

 48. Hi, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 49. I intended to write you that little bit of observation just to give many thanks as before for all the incredible advice you have provided above. This is so open-handed of you to allow unhampered what exactly many people would have distributed for an e-book in making some dough on their own, chiefly since you might well have tried it if you ever wanted. The concepts in addition worked as a good way to comprehend many people have a similar passion really like my own to grasp much more regarding this matter. I am sure there are lots of more pleasant opportunities in the future for people who take a look at your site.

 50. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such excellent info being shared freely out there.

 51. Thank you so much for giving everyone such a breathtaking possiblity to check tips from this website. It’s always so great and also stuffed with amusement for me personally and my office colleagues to search your blog really 3 times every week to learn the latest guides you have. And definitely, I’m at all times pleased for the good creative concepts served by you. Selected 2 points in this post are in reality the simplest I have had.

 52. I want to convey my admiration for your kindness supporting men and women who actually need help with this important content. Your personal commitment to passing the solution all over was extremely functional and has specifically empowered associates much like me to get to their dreams. Your amazing warm and helpful facts entails so much a person like me and a whole lot more to my peers. Many thanks; from everyone of us.

 53. Hi there, You have done an excellent job. I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends. I am confident they’ll be benefited from this web site.

 54. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too magnificent. I actually like what you have acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I can’t wait to read far more from you. This is actually a terrific website.

 55. Great blog here! Additionally your web site quite a bit up fast! What host are you the usage of? Can I am getting your associate hyperlink to your host? I desire my website loaded up as fast as yours lol

 56. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 57. I have been surfing online greater than three hours as of late, yet I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It’s pretty worth sufficient for me. Personally, if all website owners and bloggers made excellent content as you did, the internet can be a lot more useful than ever before. “I finally realized that being grateful to my body was key to giving more love to myself.” by Oprah Winfrey.

 58. I discovered your blog website on google and verify a couple of of your early posts. Proceed to maintain up the superb operate. I just extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of forward to reading more from you in a while!?

 59. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 60. I want to voice my affection for your kindness for persons that have the need for guidance on this important idea. Your real dedication to getting the message all-around has been especially valuable and has without exception permitted employees like me to arrive at their desired goals. Your amazing warm and friendly guide entails so much a person like me and still more to my fellow workers. Best wishes; from all of us.

 61. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is excellent blog. An excellent read. I will certainly be back.

 62. Thanks a lot for providing individuals with an extremely wonderful opportunity to read from this site. It is always so awesome and also jam-packed with a lot of fun for me and my office acquaintances to search your website no less than three times per week to read through the latest stuff you have got. Not to mention, we are at all times satisfied with the incredible opinions you serve. Selected 1 points in this article are basically the most efficient we’ve ever had.

 63. I do believe all of the concepts you have presented to your post. They are really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too brief for novices. May you please lengthen them a little from subsequent time? Thank you for the post.

 64. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 65. I enjoy you because of every one of your effort on this site. My mom really loves getting into investigations and it’s really obvious why. A number of us know all relating to the dynamic form you present reliable secrets via the website and in addition welcome response from others about this issue so our own child is certainly becoming educated so much. Enjoy the remaining portion of the year. You’re performing a good job.

 66. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 67. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?

 68. Whats up very nice website!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds also…I’m satisfied to find numerous helpful information here in the publish, we want work out more techniques in this regard, thank you for sharing.

 69. I have been browsing on-line more than three hours these days, but I never found any interesting article like yours. It’s beautiful price enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made just right content material as you probably did, the internet can be a lot more useful than ever before. “Nothing will come of nothing.” by William Shakespeare.

 70. I want to express appreciation to this writer for rescuing me from this type of condition. Right after looking through the the net and coming across solutions which are not beneficial, I believed my life was over. Living without the presence of solutions to the issues you’ve sorted out as a result of your entire blog post is a serious case, and ones which might have in a wrong way affected my career if I had not discovered the website. That ability and kindness in maneuvering every item was tremendous. I don’t know what I would have done if I hadn’t discovered such a solution like this. I can at this time relish my future. Thank you very much for the reliable and result oriented guide. I won’t be reluctant to recommend the sites to any individual who should get guide on this problem.

 71. you’re actually a just right webmaster. The site loading pace is incredible. It kind of feels that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you have performed a great task in this matter!

 72. Usually I don’t learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very great post.

 73. I want to express my appreciation to you just for bailing me out of this trouble. Just after surfing throughout the search engines and getting views which were not helpful, I was thinking my entire life was gone. Being alive devoid of the strategies to the issues you’ve solved by way of your good article is a serious case, and ones that would have in a negative way affected my entire career if I hadn’t come across your blog post. Your primary skills and kindness in maneuvering every aspect was useful. I am not sure what I would’ve done if I had not come across such a thing like this. I can at this time look forward to my future. Thanks for your time so much for your skilled and sensible guide. I will not be reluctant to endorse your blog to any person who would like tips about this subject matter.

 74. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 75. Thank you a lot for giving everyone remarkably breathtaking opportunity to read in detail from here. It can be very brilliant and as well , jam-packed with a good time for me and my office friends to visit your blog at minimum three times per week to study the fresh secrets you will have. And of course, I’m actually amazed considering the sensational tips you serve. Certain two areas in this post are completely the most beneficial we’ve ever had.

 76. Good day! I just would like to give an enormous thumbs up for the good data you might have here on this post. I might be coming again to your blog for extra soon.

 77. I precisely desired to thank you very much once more. I do not know the things I could possibly have undertaken in the absence of the type of concepts revealed by you concerning such field. This has been the depressing issue in my opinion, however , being able to view your specialised way you handled it forced me to leap for gladness. I’m thankful for this assistance and then believe you really know what a powerful job that you’re doing training other individuals via a site. More than likely you’ve never met all of us.

 78. You are my aspiration , I own few web logs and occasionally run out from to brand.I believe this site holds some very good info for everyone. “Je veux que les paysans mettent la poule au pot tous les dimanches.” by King Henry IV of France.

 79. I’m also writing to make you know of the exceptional encounter my friend’s girl encountered studying the blog. She noticed too many pieces, not to mention what it’s like to have an awesome teaching mindset to let the others with ease understand a number of impossible matters. You undoubtedly surpassed our expected results. I appreciate you for showing such interesting, healthy, revealing and in addition fun tips on your topic to Sandra.

 80. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite certain I’ll learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

 81. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely excellent. I actually like what you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I can’t wait to read far more from you. This is really a terrific site.

 82. I¡¦ve been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website. Studying this information So i am happy to show that I’ve a very just right uncanny feeling I found out just what I needed. I most indubitably will make sure to don¡¦t disregard this website and provides it a glance on a relentless basis.

 83. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such excellent information being shared freely out there.

 84. Good post. I learn something tougher on completely different blogs everyday. It should all the time be stimulating to read content from different writers and apply a bit one thing from their store. I抎 want to use some with the content material on my weblog whether you don抰 mind. Natually I抣l provide you with a hyperlink in your internet blog. Thanks for sharing.

 85. I enjoy you because of all your hard work on this blog. Betty delights in going through internet research and it is easy to understand why. My spouse and i learn all concerning the dynamic way you deliver vital guides on your web site and even welcome contribution from visitors on this idea plus our own child has always been discovering a great deal. Enjoy the remaining portion of the new year. You are performing a useful job.

 86. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 87. Hiya very nice web site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I am satisfied to seek out so many helpful info here within the post, we need develop extra strategies on this regard, thank you for sharing.

 88. Good blog! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

 89. Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very helpful info particularly the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this particular info for a long time. Thank you and good luck.

 90. I precisely wanted to appreciate you again. I am not sure the things that I could possibly have handled without the actual secrets shown by you over that industry. It actually was a real horrifying issue for me, but viewing this well-written avenue you solved the issue made me to cry for happiness. I will be happier for your advice and as well , hope you really know what an amazing job you happen to be putting in educating the rest via your blog post. I know that you haven’t got to know all of us.

 91. Hello there, You’ve done an incredible job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m sure they will be benefited from this site.

 92. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too excellent. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I can’t wait to read far more from you. This is really a terrific website.

 93. I as well as my guys came checking the good suggestions from your web blog and immediately got a terrible feeling I had not expressed respect to the web blog owner for those strategies. My ladies came for that reason stimulated to see all of them and already have truly been taking advantage of these things. We appreciate you indeed being so helpful as well as for picking this form of high-quality tips millions of individuals are really wanting to understand about. My honest apologies for not expressing gratitude to you sooner.

 94. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such excellent info being shared freely out there.

 95. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I’m also a specialist in this topic therefore I can understand your hard work.

 96. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 97. I just could not go away your site prior to suggesting that I actually loved the standard information a person provide to your guests? Is gonna be back steadily in order to check out new posts

 98. Good blog! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS which must do the trick! Have a nice day!

 99. Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has helped me out loads. I’m hoping to contribute & assist other customers like its helped me. Great job.

 100. Thank you for every other informative web site. The place else may I am getting that type of info written in such a perfect approach? I’ve a mission that I am just now working on, and I have been at the look out for such info.

 101. Thanks for every other excellent article. The place else may anybody get that type of information in such a perfect method of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the look for such info.

 102. Normally I do not read article on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me. Thank you, very nice article.

 103. Some genuinely superb posts on this web site, regards for contribution. “When he has ceased to hear the many, he may discern the One – the inner sound which kills the outer.” by H Hahn Blavatsky.

 104. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today..

 105. Thank you for sharing superb informations. Your website is very cool. I’m impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What a perfect web-site.

 106. You are my breathing in, I have few blogs and very sporadically run out from to brand.I think this site holds some really good info for everyone. “He is able who thinks he is able.” by Buddha.

 107. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Great. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 108. hello there and thank you for your information – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this web site, since I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective exciting content. Make sure you update this again very soon..

 109. I have recently started a blog, the information you offer on this web site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work. “Never trust anybody who says ‘trust me.’ Except just this once, of course. – from Steel Beach” by John Varley.

 110. I and my pals have been checking out the best information and facts found on your site and so before long developed an awful feeling I had not thanked the blog owner for those secrets. My young boys happened to be so stimulated to study all of them and now have seriously been loving these things. Appreciation for actually being quite kind and for picking varieties of notable tips millions of individuals are really desperate to learn about. My personal sincere regret for not expressing gratitude to sooner.

 111. I was just seeking this information for a while. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative sites in top of the list. Usually the top web sites are full of garbage.

 112. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

 113. Wonderful web site. Lots of useful information here. I¡¦m sending it to some buddies ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks for your effort!

 114. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

 115. You actually make it appear really easy with your presentation but I find this matter to be actually one thing which I believe I might never understand. It kind of feels too complicated and very wide for me. I’m having a look ahead on your subsequent submit, I¦ll attempt to get the cling of it!

 116. Thank you for sharing superb informations. Your web site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply could not come across. What an ideal web site.

 117. Merely wanna input on few general things, The website layout is perfect, the articles is rattling great. “By following the concept of ‘one country, two systems,’ you don’t swallow me up nor I you.” by Deng Xiaoping.

 118. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 119. Thank you a lot for providing individuals with such a memorable possiblity to read critical reviews from this website. It really is so awesome and jam-packed with a good time for me personally and my office co-workers to search your web site at least 3 times weekly to find out the latest issues you will have. Not to mention, I’m at all times astounded with all the surprising guidelines you serve. Some 3 facts on this page are undoubtedly the finest I’ve ever had.

 120. My wife and i have been absolutely relieved that Peter managed to finish up his basic research using the precious recommendations he acquired from your very own weblog. It’s not at all simplistic to just be releasing methods that people today could have been selling. We really acknowledge we have got the website owner to be grateful to because of that. The entire explanations you made, the easy blog menu, the relationships you can assist to create – it is most astounding, and it’s really facilitating our son and us understand this subject is brilliant, and that’s rather pressing. Thank you for all the pieces!

 121. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, as well as the content!

 122. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

 123. I will right away clutch your rss feed as I can not in finding your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me recognise in order that I could subscribe. Thanks.

 124. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is excellent blog. A great read. I’ll certainly be back.

 125. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 126. Good – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task.

 127. It is in reality a nice and helpful piece of information. I’m satisfied that you simply shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 128. Thank you for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a perfect web-site.

 129. I wish to point out my passion for your kindness in support of individuals that require help with this one question. Your personal commitment to getting the solution throughout appears to be quite productive and have without exception helped professionals like me to reach their desired goals. Your own interesting key points signifies a whole lot a person like me and far more to my colleagues. Thank you; from each one of us.

 130. Hey there, You’ve done a fantastic job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this web site.

 131. I carry on listening to the reports lecture about getting free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 132. Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 133. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 134. you are actually a excellent webmaster. The website loading pace is amazing. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. Also, The contents are masterwork. you’ve done a great activity in this matter!

 135. I not to mention my guys happened to be examining the excellent guidelines on your web site then then I got a terrible feeling I never thanked the blog owner for those techniques. Those boys became absolutely warmed to learn all of them and already have unquestionably been taking pleasure in these things. Thank you for being very thoughtful and then for picking out such extraordinary tips most people are really needing to know about. Our own honest apologies for not saying thanks to earlier.

 136. I’ve recently started a website, the information you offer on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “Marriage love, honor, and negotiate.” by Joe Moore.

 137. Great weblog here! Additionally your website quite a bit up very fast! What host are you using? Can I get your associate link on your host? I desire my site loaded up as quickly as yours lol

 138. Thank you, I’ve recently been searching for information about this subject for a long time and yours is the greatest I have discovered till now. But, what in regards to the bottom line? Are you positive in regards to the source?

 139. I will right away grasp your rss feed as I can’t to find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please permit me know so that I may just subscribe. Thanks.

 140. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your site in my social networks!

 141. of course like your web site but you have to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to inform the reality nevertheless I¡¦ll surely come again again.

 142. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own web site now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 143. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 144. I¡¦ve read several excellent stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you set to create this sort of magnificent informative website.

 145. Hello there! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thanks

 146. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent. I actually like what you’ve acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart. I can not wait to read much more from you. This is actually a terrific website.

 147. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly return.

 148. Thanks for every one of your hard work on this site. Ellie delights in making time for investigations and it’s really easy to understand why. A number of us hear all about the lively form you deliver very useful tips and hints by means of this blog and as well as invigorate contribution from people on that concept so my princess is without a doubt studying a great deal. Enjoy the rest of the year. You have been performing a stunning job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *