Retræte

I dag drager jeg på stille-retræte sammen med en gruppe andre kristne og åndeligt søgende, heriblandt min lære svigermor. Det foregår ved Vor Frue Kloster heroppe i det skønne Nordsjælland, nærmere bestemt Birkerød. Der er en hel fantastisk skov, hvor mountainbikerne kører meget hurtigt, så man skal huske at være opmærksom.

Vi bor sammen, spiser sammen og beder sammen, men uden at tale sammen. I aften indleder vi stilheden, og bryder den ikke før søndag middag.

Jeg er jo som bekendt ret vild med stilhed, selvom man ikke skulle tro det, så meget som jeg kan snakke. Det var i stilheden jeg mødte Gud for første gang – eller i hvert fald Guds fred. At være i den fred er tilstand jeg tit glemmer, men nu er jeg så heldig at have muligheden for at søge tilbage til den.

En retræte er en lillebitte forsmag på den måde, ørkenfædrene levede på. Som moderne menneske er det virkelig guld værd at kunne trække sig tilbage i stilhed. Man kan vælge at gå i stilhed med et personligt spørgsmål til Gud, for at gå i forbøn for nogen, eller fordybe sig i en bibeltekst. Der er dog ikke noget krav om at have en agenda, og nogle gange kan det faktisk være dejligt slet ikke at have nogen. Forventninger har man selvfølgelig altid, men man kan forsøge at skrue ned for dem. Som så mange andre håber jeg da på, at høre noget fra Gud i løbet af stilheden, men der er ingen garanti for det. Man kan ganske enkelt også betragte retræten som en del af ens dyrebare tid, man giver til Gud. Og så må han gøre med den, hvad han vil. Mit eneste personlige mål for denne weekend er at komme i kontakt med Guds kærlighed og nyde naturen.

I disse Ramadan-tider får jeg lyst til at sammenligne retræte med det at faste. Fælles for de to praksisser er, at man skærer nogle ydre forstyrrelser væk for at fokusere på det indre og på Gud. Men her stopper sammenligningen også. Jeg har nemlig sjældent mødt en protestant, som havde lyst til at undvære et måltid eller et godt glas vin for den sags skyld (men man behøver ikke drikke sig stangbacardibare fordi alkohol er tilladt). Det her med at nægte sig selv opfyldelsen af helt basale behov som fx behovet for mad, kan der helt sikkert ligge en stor åndelig læring i. Visse spirituelle retninger har jo til alle tider praktiseret askese. Jeg tror bare det er de færreste der er i stand til at håndtere det eller overhovedet klar til det. Samtidigt opererer vi ikke rigtigt med ting, man skal gøre. Man skal ikke bede eller praktisere stilhed, men bibelen fortæller os, at det er en god idé at gøre. Fordi Jesus selv gjorde det. Flere gange trækker han sig tilbage i stilhed, fx i ørkenen og i Gethsemane Have.

Skærmbillede 2016-06-10 kl. 13.48.18
hjemmelavet alter fra vores retræte i oktober 2014

Sidste gang jeg var på retræte, er halvandet år siden, fire uger før Valdemar kom til verden. Nu er det en anden tid. Ligeså meget som jeg glæder mig til at skulle afsted, frygter jeg at skulle undvære Valde en hel weekend. Men han er jo i kyndige hænder hos sin far, så det skal nok gå.

En lille del af mig frygter stilheden. Hvor absurd er det lige?!
Det er jo ikke bare fryd og gammen (eller grus og hammen, ifølge autocorrect). Når alt er skrællet væk, står du tilbage med dine egne tanker og synder. Men heldigvis er du aldrig alene. Gud er med os.

Wish me luck!

20 thoughts on “Retræte”

 1. I precisely had to say thanks all over again. I’m not certain the things I would’ve carried out in the absence of the entire information shared by you directly on my concern. It had become an absolute depressing condition in my opinion, however , viewing a new specialized tactic you dealt with it forced me to cry with happiness. Now i’m happier for this support and even believe you comprehend what an amazing job you happen to be putting in educating some other people all through your webblog. Probably you’ve never met all of us.

 2. I simply wanted to thank you very much once more. I’m not certain the things I would’ve achieved without the actual tactics discussed by you about that area of interest. It actually was an absolute difficult scenario for me personally, but encountering a new skilled strategy you processed that took me to leap over delight. Extremely happy for the advice and thus pray you know what a powerful job you’re accomplishing teaching other individuals all through a web site. Most probably you haven’t got to know any of us.

 3. I truly wanted to compose a brief message to appreciate you for these marvelous items you are giving out here. My time-consuming internet research has finally been rewarded with high-quality facts and strategies to go over with my friends. I would assume that we website visitors are very lucky to dwell in a remarkable site with many outstanding professionals with good techniques. I feel somewhat privileged to have seen the weblog and look forward to plenty of more enjoyable times reading here. Thank you once again for everything.

 4. Thank you for your entire hard work on this web site. My niece loves making time for investigation and it’s easy to understand why. All of us learn all about the compelling medium you deliver sensible tactics through your web blog and therefore attract participation from others on the subject plus our favorite girl is always understanding a lot of things. Take pleasure in the rest of the new year. Your doing a fantastic job.

 5. When I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the identical comment. Is there any method you possibly can take away me from that service? Thanks!

 6. I precisely wanted to thank you so much yet again. I’m not certain the things that I would have accomplished in the absence of the tactics contributed by you concerning such a field. It seemed to be an absolute traumatic matter in my circumstances, but viewing the skilled tactic you processed the issue took me to jump with happiness. I’m just grateful for the assistance and hope you really know what a great job you’re undertaking instructing the rest via your webblog. I know that you haven’t come across all of us.

 7. Thank you for all of your labor on this website. Kim really loves making time for internet research and it’s simple to grasp why. Most people hear all of the compelling means you offer both interesting and useful tactics on this web site and therefore welcome response from the others on the point plus my daughter is without question discovering so much. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You’re carrying out a useful job.

 8. I actually wanted to post a comment so as to appreciate you for those wonderful advice you are giving at this website. My extended internet look up has at the end of the day been compensated with useful knowledge to exchange with my companions. I would declare that we readers actually are very much endowed to be in a great website with very many marvellous individuals with very helpful tips and hints. I feel very much fortunate to have discovered your entire site and look forward to plenty of more brilliant times reading here. Thank you once again for a lot of things.

 9. I together with my buddies were examining the best things located on the website and so all of a sudden developed a terrible feeling I never thanked the blog owner for those techniques. Those people were definitely certainly very interested to learn them and already have undoubtedly been enjoying those things. Thank you for really being simply thoughtful and for obtaining these kinds of helpful topics millions of individuals are really eager to understand about. My honest regret for not expressing appreciation to you sooner.

 10. Thanks a lot for giving everyone an extremely pleasant opportunity to check tips from this website. It is always so pleasurable and stuffed with a great time for me and my office colleagues to search the blog really thrice every week to study the new guidance you have got. And definitely, I’m just usually happy with your impressive information you serve. Some two ideas in this article are completely the most suitable I have ever had.

 11. I’m just writing to make you know what a exceptional discovery my wife’s daughter experienced going through your webblog. She picked up many issues, not to mention what it is like to have an ideal helping style to have the others just fully understand certain advanced subject areas. You actually did more than my expected results. I appreciate you for imparting these great, healthy, educational and fun guidance on this topic to Tanya.

 12. I must show my love for your kindness in support of men and women who should have help with this particular issue. Your personal commitment to passing the solution around had been exceptionally functional and have surely allowed most people like me to reach their ambitions. Your entire helpful instruction signifies much a person like me and especially to my colleagues. Thanks a lot; from all of us.

 13. Thanks so much for giving everyone an exceptionally nice opportunity to read from this site. It’s usually so pleasing and also jam-packed with a good time for me and my office peers to search your blog particularly 3 times weekly to study the new secrets you have. And of course, I’m so certainly contented with all the terrific hints served by you. Certain two points in this post are rather the best I have ever had.

 14. A lot of thanks for all of your effort on this blog. My daughter take interest in going through investigations and it is easy to see why. Most of us notice all of the compelling form you render effective steps by means of the website and in addition foster participation from the others on the theme plus our favorite simple princess has been learning a lot. Enjoy the rest of the new year. You’re carrying out a tremendous job.

 15. I needed to send you one bit of remark just to thank you so much over again for your pleasant tips you have documented in this article. This is really surprisingly generous of you to deliver freely what a lot of folks would have offered for an e book to end up making some money on their own, precisely given that you might well have done it if you ever considered necessary. The points likewise served to be the easy way to comprehend other individuals have the identical fervor much like my own to see great deal more on the topic of this condition. I think there are many more pleasurable opportunities ahead for those who scan your blog post.

 16. I enjoy you because of your whole labor on this site. Kate really loves making time for investigations and it’s really simple to grasp why. A lot of people know all regarding the compelling tactic you deliver important guides on this web site and as well as welcome participation from other people on this issue while our favorite princess is now starting to learn a whole lot. Take pleasure in the remaining portion of the new year. Your conducting a splendid job.

 17. A lot of thanks for your whole effort on this site. My mum takes pleasure in carrying out investigation and it’s easy to understand why. My partner and i hear all about the lively mode you make valuable solutions through this web site and in addition encourage participation from the others on the concern while our own girl has always been being taught a lot of things. Enjoy the rest of the year. You are always conducting a superb job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *