Hjemmegående uden barn

Ja, det var jeg et par dage i sidste uge, og det var fantastisk! (bring the shitstorm)

Mandag og tirsdag i sidste uge havde jeg lidt tiltrængt fritid uden barn, og jeg har besluttet, at jeg ikke længere vil skamme mig over det. Ej heller forsvare det. Det var meget tiltrængt efter en presset eksamensperiode, og en god anledning til at samle lidt energi til resten af ferien (som er lang!!). Jeg var ekstremt træt, så jeg lod rod være rod, og lagde mig på langs, så længe det nu var muligt. Jeg havde også to aftaler med veninder om henholdsvis barselsbesøg og museumsbesøg. Ting, man selvfølgelig godt kan gøre med barn, men som nogle gange er rarest uden (Valde ville have kedet sig på det museum, tror jeg).

Før jeg fik børn, var jeg en af dem der mente, at hvis man ikke selv vil passe sine børn på fuldtid, så bør man ikke få dem. Og jeg sværgede, at jeg aldrig ville blive en af de forældre, der sender deres barn i pasning, mens de selv holder fri. Men med så meget andet, ændrede jeg mening. Det er selvfølgelig ikke fordi jeg ikke elsker at tilbringe tid sammen med mit barn, og han er da også langt mindre i pasning end gennemsnittet. Men jeg har erfaret, at den fritid, jeg har uden ham, er guld værd. Jeg har haft fridage, hvor jeg bare har savnet ham hele dagen. Andre gange har jeg formået at slappe af. Og andre gange igen, er tiden bare gået med rengøring og kedelige praktiske opgaver. Jeg ved ikke, hvordan andre forældre kan være evigt-nærværende supermennesker, jeg er også ligeglad. Det skal de have lov til. Jeg ved bare, at jeg har brug for en lille pause engang imellem. Så det giver jeg mig selv.

Selvfølgelig har jeg haft dårlig samvittighed over det! En af vores venner sagde engang, at hun ikke ville have barn nummer to, fordi hun ikke kunne overskue at skulle gå igennem ligeså meget dårlig samvittighed en gang til På daværende tidspunkt forstod jeg ikke hvad hun mente. Jeg havde en lillebitte baby, hvis behov jeg opfyldte til fulde, og jeg havde ikke skyggen af dårlig samvittighed de første 8 måneder af hans liv. Men derefter er jeg begyndt at forstå, hvad hun mente. For så snart jeg skulle tage et valg om hvorvidt han skulle passes ude, kom alle burde-tankerne og overtog. Burde jeg ikke gå hjemme? Burde jeg ikke droppe min uddannelse? Burde jeg ikke have taget mig sammen, så jeg kunne have været færdiguddannet? Burde jeg ikke skamme mig over, at jeg glæder mig til, at han skal i dagpleje? Burde jeg ikke have opfundet Google, så jeg kunne arbejde hjemmefra og blive stenrig? (Ha ha)

Nej! Jeg burde ikke en skid! Det skal være slut nu. Stop nu al den mom-bashing. Jeg magter det ikke mere. Altid skal kvinder høre for, at de ikke gør det godt nok. Og den værste kritiker er ofte en selv. Det eneste jeg bør gøre nu, er at tage ansvar for mit eget liv og for mit barn. Ja, det er lige gået op for mig i dag, i en alder af 26 år.

Det her er mit liv, og jeg er den voksne nu. Jeg kan gøre hvad jeg vil, og ingen skal fortælle mig hvordan jeg skal gøre det. De må gerne give mig råd, men det er ikke sikkert, jeg vil følge dem. Jeg må lære at tage ansvar nu, og ikke længere være et offer, der venter på at nogle andre kommer og tager over. Jeg tror ikke det er godt for et barn, at have en forælder, der er så vægelsindet og ikke tør stå ved sig selv. Det er vigtigt, at han kan mærke, at jeg selv synes, det er en god beslutning, vi har taget.

Hvad andre gør er i øvrigt fuldstændigt ligegyldigt (så fuck de sociale medier). Det vigtigste er, at mit barn trives. Og det gør han. Big time.

Så nu vil jeg nyde resten af min fridag (med rengøring – man er vel housewife).

God “sommer”-ferie. Snart skal jeg holde 5 ugers ferie med mit barn – sut på den, I der dømmer folk uden at kende dem (og klap mig på skulderen og sig jeg er et fantastisk menneske)!

P.S.

Lassefar har desværre kun en enkelt uges sommerferie i år. Men han har selvfølgelig aldrig skullet høre på, at han er en dårlig far, fordi han ikke tilbringer mere tid med sit barn. Tværtimod har det ofte lydt, at det er “synd” for ham, at han skal arbejde så meget, skulle 10 uger på skoleophold i løbet af barnets første år, og kun havde 14 dages barsel. Tænk lidt over det, og kom så og fortæl mig, hvorfor der ikke længere er brug for feminister i Danmark.

The kids are all right
The kids are all right

P.P.S. Mor er ikke sur, mor er skuffet!

43 thoughts on “Hjemmegående uden barn”

 1. Thanks a lot for providing individuals with an extremely brilliant opportunity to discover important secrets from here. It’s always very great and also stuffed with fun for me personally and my office acquaintances to search your web site at a minimum thrice in a week to find out the new tips you have. And of course, I’m just always contented with the splendid methods you give. Selected 1 areas on this page are really the most impressive we have ever had.

 2. Once I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a remark is added I get 4 emails with the same comment. Is there any approach you may take away me from that service? Thanks!

 3. My wife and i ended up being absolutely lucky when Raymond could round up his research while using the ideas he gained out of your web page. It is now and again perplexing to simply choose to be freely giving guidelines which often many people have been selling. So we understand we’ve got the website owner to be grateful to for that. Those illustrations you have made, the simple site menu, the relationships you will help create – it’s got mostly powerful, and it is aiding our son in addition to the family reckon that the content is awesome, and that’s especially mandatory. Thanks for all!

 4. My wife and i felt so ecstatic when Jordan managed to finish up his homework out of the precious recommendations he obtained out of the web site. It is now and again perplexing just to find yourself offering things which often many others might have been making money from. And we all fully understand we need the blog owner to give thanks to for this. The type of explanations you made, the straightforward web site navigation, the friendships your site help to promote – it’s got many fantastic, and it’s assisting our son and our family do think the subject is fun, which is wonderfully indispensable. Thank you for all the pieces!

 5. A powerful share, I simply given this onto a colleague who was doing a little evaluation on this. And he in fact purchased me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love studying more on this topic. If attainable, as you turn out to be expertise, would you mind updating your weblog with extra details? It’s extremely useful for me. Huge thumb up for this blog submit!

 6. I’m also commenting to make you understand of the nice encounter our girl experienced browsing your site. She noticed plenty of things, which included what it is like to have a wonderful helping heart to have the rest easily gain knowledge of specified complicated matters. You truly did more than my desires. Many thanks for displaying those invaluable, dependable, explanatory and as well as easy tips on the topic to Julie.

 7. I wanted to create you this very small word in order to give many thanks yet again over the stunning knowledge you have shown on this website. This is certainly shockingly open-handed with you to deliver easily exactly what some people would have offered for sale as an electronic book to generate some dough for their own end, chiefly considering that you could possibly have done it if you ever decided. Those techniques in addition served to become a great way to be sure that the rest have the same keenness similar to my very own to understand more on the topic of this problem. Certainly there are many more pleasant instances up front for many who look into your blog.

 8. I really wanted to compose a brief comment to be able to express gratitude to you for these splendid recommendations you are giving out at this website. My time-consuming internet search has now been paid with good facts and techniques to talk about with my friends and classmates. I ‘d state that that many of us readers actually are extremely fortunate to be in a fabulous community with very many special professionals with great points. I feel rather lucky to have encountered your webpage and look forward to some more enjoyable moments reading here. Thanks again for all the details.

 9. I must show my appreciation to the writer just for bailing me out of this crisis. Right after surfing around throughout the online world and getting basics that were not productive, I thought my entire life was gone. Being alive devoid of the solutions to the issues you’ve fixed by means of this article content is a crucial case, as well as ones that might have adversely affected my entire career if I had not encountered the blog. Your natural talent and kindness in dealing with the whole thing was vital. I’m not sure what I would have done if I had not encountered such a solution like this. It’s possible to at this time look forward to my future. Thanks so much for your expert and result oriented help. I will not think twice to recommend your web site to any individual who needs counselling on this topic.

 10. I precisely wished to appreciate you all over again. I do not know the things that I could possibly have done in the absence of the entire concepts discussed by you relating to such area of interest. It actually was a very horrifying matter for me personally, however , finding out your professional tactic you processed the issue took me to cry with contentment. I’m thankful for your guidance and then believe you recognize what a great job you were carrying out training most people through your site. More than likely you have never got to know all of us.

 11. I intended to create you this very little observation in order to thank you over again just for the exceptional thoughts you’ve shown on this website. It is quite remarkably generous with you to grant publicly precisely what many of us could have supplied as an ebook to get some dough for their own end, even more so given that you could have done it if you wanted. Those points likewise served to be a easy way to comprehend other people online have similar zeal the same as my personal own to know the truth very much more when it comes to this matter. I am certain there are many more enjoyable instances up front for those who look into your blog.

 12. I in addition to my friends were found to be analyzing the great information on your site and the sudden I got a horrible feeling I never expressed respect to the web blog owner for those tips. My young boys ended up consequently thrilled to learn them and have now seriously been tapping into those things. Thanks for truly being quite thoughtful and also for opting for this kind of fantastic subjects millions of individuals are really eager to know about. My personal honest regret for not expressing gratitude to you sooner.

 13. I have to show thanks to this writer for bailing me out of this type of predicament. Right after looking out throughout the internet and meeting things which were not productive, I believed my entire life was gone. Living without the strategies to the difficulties you’ve fixed as a result of your good post is a critical case, as well as the kind which may have adversely damaged my entire career if I hadn’t noticed your web blog. Your own personal competence and kindness in maneuvering all the things was helpful. I don’t know what I would have done if I hadn’t encountered such a solution like this. I am able to now look ahead to my future. Thanks so much for the specialized and sensible help. I won’t think twice to endorse the website to any individual who needs and wants guidance about this issue.

 14. I am writing to make you be aware of of the extraordinary encounter my cousin’s girl found studying your blog. She learned so many pieces, most notably what it’s like to possess a wonderful coaching character to let other individuals without problems gain knowledge of specific multifaceted matters. You truly did more than my desires. Many thanks for distributing such useful, dependable, explanatory and in addition cool tips on your topic to Evelyn.

 15. My wife and i have been now ecstatic Raymond could conclude his inquiry through the entire precious recommendations he had from your own web pages. It’s not at all simplistic to just continually be offering thoughts some others have been making money from. And we all know we now have the writer to give thanks to for this. These explanations you have made, the straightforward web site menu, the relationships you will help to create – it’s got most wonderful, and it’s really leading our son in addition to the family imagine that the topic is enjoyable, and that is exceptionally indispensable. Thanks for all!

 16. I simply wished to say thanks once again. I am not sure the things that I would have gone through without these strategies documented by you directly on that industry. It seemed to be an absolute hard condition in my view, but looking at the very skilled fashion you managed it forced me to weep over joy. I’m happier for this advice and in addition expect you find out what an amazing job you are getting into instructing most people by way of your web page. Most likely you’ve never met any of us.

 17. I needed to post you one little bit of word to finally say thanks once again on the splendid concepts you have provided on this website. This has been extremely open-handed of you to provide easily all many individuals would have offered for sale as an ebook to help make some money on their own, certainly seeing that you could possibly have tried it if you ever decided. Those techniques additionally worked to become fantastic way to be certain that someone else have similar passion just as my own to realize great deal more when it comes to this issue. I know there are millions of more pleasant occasions in the future for individuals who looked at your site.

 18. I’m just writing to let you understand of the notable discovery my wife’s girl experienced going through your web site. She noticed a good number of pieces, most notably how it is like to possess an incredible helping mood to let men and women really easily understand some hard to do issues. You undoubtedly surpassed her desires. I appreciate you for providing those essential, safe, edifying and cool thoughts on this topic to Kate.

 19. I have to show some appreciation to the writer for rescuing me from this particular challenge. As a result of researching throughout the the net and coming across principles which are not pleasant, I figured my entire life was done. Existing without the presence of approaches to the issues you have resolved all through this site is a serious case, as well as the kind which may have adversely damaged my career if I had not noticed your blog post. Your personal ability and kindness in handling all the stuff was crucial. I am not sure what I would have done if I hadn’t come across such a point like this. I can at this moment look forward to my future. Thanks for your time so much for the professional and effective help. I won’t hesitate to endorse the website to anyone who will need guidance about this area.

 20. I am only commenting to let you know of the beneficial encounter my friend’s daughter went through viewing your webblog. She even learned so many issues, most notably what it’s like to have an ideal helping character to make other folks very easily learn about selected multifaceted issues. You truly did more than visitors’ expected results. Thanks for delivering those effective, trusted, educational and even fun tips about the topic to Lizeth.

 21. Thanks for your whole hard work on this web site. My daughter take interest in engaging in investigation and it’s simple to grasp why. A lot of people know all relating to the lively means you convey advantageous things by means of this blog and boost contribution from visitors on the situation so our favorite child is actually learning a lot. Enjoy the rest of the year. You are doing a stunning job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *