Vores stofblerejse

Velkommen på denne sindsoprivende rejse! (sarkasme kan forekomme)

Jeg havde jo lovet at der ville blive plads til trivialiteter her på bloggen, så nu lægger jeg ud med noget så ophidsende som hvilke bleer, man vælger at bruge til sit barn.

Begyndelsen

Allerede da jeg var gravid med Valdemar tilbage i 2014, begyndte Lassefar at snakke om stofbleer. Han ville gerne prøve det, men vi nåede aldrig rigtigt at snakke om det, for jeg havde bare en idé om at det ville være fuldstændigt uoverskueligt. Jeg forventede nemlig det værste af forældreskabet. Jeg var sikker på at alt der kunne gå galt, ville gå galt, og at man efter fødslen ville være en zombie, som ikke engang kunne komme ud ad døren. Sådan er det også for nogle, og så lød stofbleer bare ikke lige som det, man havde brug for. Nå, men alt forløb godt, og jeg blev positivt overrasket. Så er der da lidt godt ved at være pessimist. Da Valde var 7 uger begyndte jeg i en vegansk mødregruppe, hvor der var flere der brugte moderne stofbleer, og på den måde kunne jeg få mulighed for at se det an. Da han blev et halvt år besluttede vi os for at prøve det, efter at have læst et indlæg hos NeoHippie, som fik det til at lyde meget nemt. Men først da han var 9 måneder fik vi købt nogle bleer. Jeg gad helt ærligt ikke prøve en masse forskellige, så jeg satsede og endte med at købe 20 stk. af samme mærke. Jeg fandt en sælger på DBA, som boede i nærheden af os, og jeg synes det var ret godt at kunne få lov til at se og mærke bleerne først. Jeg startede med at købe 20 lommebleer af mærket BumGenius inkl. 2 indlæg til hver og 2 pul-covers til natten. Faktisk startede vi med en prøvepakke, men jeg fik ikke så meget ud af det, andet end jeg syntes bleerne var hundrede år om at tørre.

Vores første stofbleer – BumGenius lommebleer

Hvorfor?

Der findes mange forskellige årsager til at bruge stofbleer, men de mest udbredte er miljø og kemi.

Miljø

Miljøet er en åbenlys faktor, idet man ganske enkelt reducerer sit affaldsforbrug ved at undlade at smide bleer ud. Enhver forælder ved, hvor mange poser med brugte bleer det kan blive til i løbet af sådan 2-3 års bleforbrug. Det er en smuk tanke at man kan redde miljøet en ble af gangen, og det var da også vores primære motivation for at bruge stofbleer, da vi er meget optagede af at gøre vores til at jorden kan blive grønnere. Men med tiden er jeg blevet mere skeptisk, idet “det store miljøregnskab over Tabis liv” er en meget kompleks størrelse med mange forskellige parametre, som man ikke bare lige kan kortlægge i tal. Så man må også forholde sig til hvilke typer af bleer man bruger, om man køber nyt eller brugt osv. Undersøgelser viser at der bruges 2,3 dl råolie til at producere én engangsble, og et barn bruger ca. 6000-7000 bleer i løbet af sit liv, og uden at være videnskabsmand, kan man godt konkludere, at vi hellere ville have været det olieforbrug foruden.

Kemi

Mange blemærker i Danmark producerer engangsbleer som er både parfumefri og Astma- og Allergimærkede, men alligevel er der nogle nasty kemikaler i for at de kan suge så meget, som de kan. Læs mere her og her

Man kan også væge at købe økologiske engangsbleer, men så skal man godt nok være rig. Og de er jo heller ikke komposterbare (endnu).

Økonomi

Min indre jyde elsker jo de økonomiske fordele ved stofbleer! Det vil sige de besparelser alle snakker om, men som jeg ikke selv har oplevet. Blandt andet fordi jeg blev stofble-shopaholic, og jeg er desværre ikke den første der er faldet i den fælde. Don’t do this at home! Vores manglende besparelser kan selvfølgelig også begrundes med at vi allerede havde brugt penge på engangsbleer i de første 9 måneder af barnets liv, så nu skal nummer to altså på stof fra starten af, hvis vi skal spare noget! Men potentielt set kan man spare en del, især hvis man kun køber brugt, og hvis man alligevel ville have brugt de dyre bleer. Vi brugte engangsbleer fra Rema til max 1 krone pr. stk. så på den måde skulle der meget til, før vi kunne spare noget. Der findes en del udregninger på hvor meget man kan spare, men de er ofte baseret på at man bruger de dyre engangsbleer som fx Libero. Men tag et kig og vurdér selv:

NatureBaby’s stofbleregnskab

At investere i stofbleer kan være en stor engangsudgift, men så skal man huske på, at man det næste lange stykke tid kun skal bruge penge på at vaske. Jeg mener en 60 graders vask er vurderet til at koste 6-8 kr. alt efter hvilken type vaskemaskine man har.

Jeg startede med at bruge 1700 kr. på 20 bleer og 2 covers. Herefter købte jeg en kæmpe pakke af brugte blandede ting til 1200 kr, alt sammen på DBA. Bum, en startomkostning på ca. 3000 kr. er meget normal. Men så skulle jeg lige have et par natbleer, rispapir, pletfjerner og nogle wetbags. Da Valde startede i dagpleje ville hun have en wetbag til hver ble, og det var en ret stor udgift. På newborn-bleer har jeg brugt ca. 1000 kr. og har i mellemtiden også solgt videre for ca. 1000 kr. Men inklusive vaskeudgifter løber det op til sidst. Indlægspapir og pletfjerner kan dog spares væk, og man kan godt nøjes med 20 bleer, men jeg ved mange synes det er rart med 30, så man ikke skal stresse over at glemme en vask.

Hvorfor ikke?

Den bedste grund til ikke at bruge stofbleer er, at man ikke gider. Man skal virkelig have mod på det og lade sig forføre af de søde bleer og konceptet, ellers bliver det ikke sjovt. Hvis man hader at vaske tøj, vil jeg heller ikke anbefale det. Jeg kan personligt godt lide at ordne vasketøj, sortere, vaske og hænge op – men hele processen med at pille ned og lægge på plads er jeg ikke vild med, men heldigvis er det Lassefar der står for at samle de tørre bleer og lægge dem på plads – hvilket bringer mig til næste punkt: det er altså sjovest, hvis din partner er med på idéen! Hvis han/hun er totalt modstander, og ikke gider hjælpe til, kan det godt blive lidt hårdt, men al respekt til dem, der prøver alligevel. Når jeg bliver træt af vasketøj kan jeg altid sige til Lasse at det var hans idé, og så må han tage over, haha. Man skal heller ikke bruge stofbleer hvis man har angst for at håndtere afføring, men så skal man også bare lade være med at få børn.

Velkommen til junglen!

Når først man har taget beslutningen om at “konvertere” til stofbleer, står man over for en jungle af forskellige typer, mærker og systemer. Jeg har altid været glad for lommebleer, fordi de tørrer hurtigt og er nemme at booste efter behov. En all-in-one-ble (AIO) er nemmere at bruge, fordi der ikke er nogle dele der skal samles, det er alt-i-en, som navnet antyder, men de AIO’er vi har prøvet (BumGenius Elemental og Blücmhen) har ikke holdt ligeså tæt som lommebleer, og så tørrer de meget langsommere. Læs mere om de forskellige typer her

Indkøb

Vi har købt alle vores bleer gennem DBA og Facebook. Wetbags har vi købt hos Storchebarn og indlægspapir og pletfjerner køber vi hos KoogKo

Prøvepakke

Før du beslutter dig, kan du mod depositum låne en prøvepakke her:

Trykknapper eller velcro?

Personligt foretrækker jeg helt klart bleer med trykknapper frem for velcro. Jeg har kun et par bleer med velcro, men det bliver hurtigt slidt og fnulret i vask. Være dog opmærksom på, at hvis du ønsker at dit barn skal bruge stofbleerne i institution, vil nogle steder foretrække velcro, som fx i Københavns Kommune, hvor man gerne vil undgå alt med trykknapper af hensyn til slid på personalets fingre. I Fredensborg kommune, hvor vi bor, ville vores dagplejer gerne bruge trykknapper. Det er op til den enkelte institution om de vil bruge stofbleer, men det er altid værd at spørge.

Hvor mange?

Et af de første spørgsmål man står over for som kommende stofble-forælder er hvor mange man skal bruge. Alle siger at man skal bruge mindst 20, hvis man vasker hver anden dag, alt efter barnets alder. Da Valde var 9 måneder tror jeg vi brugte 6-7 bleer om dagen, og så skal der også være nogle at bruge mens de andre tørrer. Vi skiftede meget ofte i starten, for det var lidt svært at finde den korrekte sugeevne i bleerne. Men med lidt øvelse fandt vi en kombi, som sagtens kunne holde 3-4 timer. En nyfødt bruger flere bleer end et større barn, så der skal man nok have nærmere 30. Med mindre man vil vaske hver dag i hånden, som Gaya gjorde. Jeg har endnu ikke haft fornøjelsen af at prøve at bruge stofbleer til en nyfødt, men får det snart, og det skriver jeg om i et seperat indlæg.

Natbleer

Ud over de 20 dagsbleer er det godt at have 3-5 natbleer. Hende jeg købte bleerne af mente, at man sagtens kunne bruge en almindelig lommeble med ekstra cover over som natble, men det fungerede altså ikke her, så vi måtte supplere lidt op. Jeg købte en kæmpe kasse på DBA med alverdens indlæg, covers, uldbukser og hjemmesyede bleer. For det første indeholdt den indlæg i forskellige materialer. Dem vi fik med bleerne var af microfiber, som skulle suge godt, men min erfaring er, at indlæg i hamp og bambus suger bedre i forhold til hvor meget de fylder. Derudover fik vi nogle hjemmesyede natbleer (formsyede), som vi brugte med uldblebukser ud over. Uld er ikke vegansk, ved jeg, men vi har det fint med at bruge uld fra genbrug, og vi har aldrig oplevet lækager. Uldbukserne skal have en lanolin-behandling engang imellem for at holde tæt, og lanolin er lavet af fåreuld, og er dermed ikke vegansk. Men eftersom jeg ikke er rendyrket veganer, går det nok. Uldblebukserne skal kun vaskes når de lugter meget dårligt eller der kommer afføring på, normalvis en gang om måneden eller hver anden. Efter lidt tid syntes jeg at Valdemars lille natble-numse var alt for stor og klodset på grund af alle de indlæg, så jeg gik på jagt efter nogle natbleer, som fyldte mindre. Her fandt jeg frem til nogle bleer, hvor selve bleen er i bambus og suger godt, så man kun behøver to små indlæg i.

Vask

I begyndelsen vaskede vi kun med vaskenødder, men eftersom jeg har erfaret at normalt tøj ikke blev rent af det, havde jeg ikke længere lyst til at vaske lortebleer med dem. Derefter så min vaskerutine sådan ud:

 • Skylleprogram i koldt vand for at forebygge dårlig lugt
 • 60 graders vask med forvask og Remas parfumefri vaskepulver og en kalk væk-tablet
 • 3 spsk FleckenSalz (en slags øko-vanish) i tromlen for at fjerne pletter og bakterier
Dem famøse fleckensalz

Opbevaring

Husmoder-porno: nyvaskede bleer

Rene bleer

Der findes mange forskellige måder at opbevare stofbleer på. De fylder jo en del mere en engangsbleer, så det kræver lidt plads eller snilde. I en periode opbevarede jeg dem i en cd-reol, som jeg fandt i genbrug, og da vi flyttede kom de op på væggen i bogkasser over vaskemaskinen på badeværelset. Da vi har puslebord i soveværelse, kræver det at man lige husker at hente en ble før man skifter, men det betød ikke så meget, da vi i en lang periode bare skiftede barnet stående eller andre steder. For at få plads til alle vores newborn-bleer har vi sat nogle hylder op over puslebordet, og jeg tror også det er nemmere med en nyfødt, at have stofbleerne tæt på puslebordet.

Ble-reolen

Beskidte bleer

Man kan sagtens opbevare sine beskidte stofbleer i en skraldespand uden pose (og så vaske den) eller i et dynebetræk, men mange bruger en wetbag for at mindske lugtgener. En wetbag er så vandtæt, at der ikke løber tis ud i blespanden, men ikke 100% tæt, hvilket er godt, da der kan trænge lidt luft ind, så lugten ikke bliver så slem. Til at begynde med opbevarede vi de brugte bleer i et dynebetræk, senere fik vi en stor wetbag med lynlås, som vi opbevarede i en 17L blespand fra Jysk. Den blev fyldt op inden vi skulle vaske, men når en pose var fuld, satte vi den bare ud på altanen, indtil det blev vasketid. Et stort irritationsmoment ved dette system var, at posen ikke rigtigt passer ned i spanden, så man derfor skulle fumle en del med at få bleerne derned. Nu har jeg investeret i en Filurspand fra IKEA, som jeg ved mange bruger, for her kan man sætte en åben wetbag med elastik ud over, så låget er den eneste lukning, men det skulle være godt, fordi det er nemt, og fordi der kommer lidt ventilation til bleerne.

Filur-spand 28L med wetbag

Tro og videnskab

Som så meget andet er det her med stofbleer, for mig, også et spørgsmål om religion – eller tro. For jo, det er da åbenlyst at man producerer mindre skrald ved at undlade at smide en plastikble og plastikpose i skraldespanden, men i det store hele, når vandforbrug, produktion og økonomi bliver lagt sammen, så er der ikke kun én sandhed om stofbleer. For det første er mange af de artikler, jeg har læst om stofbleer, baseret på amerikanske tilstande. Og i USA lander meget affald i såkaldte “landfills”, som så bare ligger og rådner og sender Co2 og metan og jeg ved ikke hvad ud i atmosfæren. Og her vil man ikke have sine olie- og plastfyldte engangsbleer liggende. Men i Danmark er vi langt bedre til at håndtere vores affald. Alle beregninger af energiforbruget ved stofbleer er også baseret på, at man hængetørrer frem for at bruge tørretumbler. Vælger man at bruge tørretumbler hver gang, formindskes miljøgevinsten kraftigt.

Desuden handler det meget om, hvilket stofble-system man vælger, og om man køber nyt eller brugt. Hvis man udelukkende køber brugt, som vi har gjort, er miljøpåvirkningen jo minimal. Hvis man derimod køber nyt, skal man tænke sig om. Der findes kinableer, som er produceret under forhold, hvor der ikke er strenge regler for, hvad de må indeholde. Derfor kan man risikere at skylle en masse kemikalier ud i vandet, når de vaskes. Nyere undersøgelser tyder også på at produktionen af stofbleer med microfiber langt fra er bæredygtig. Desuden er produktionen af bomuld noget svineri, hvis ikke det er øko. Produktionen af hamp og bambus er mere kompleks, og jeg har ikke gennemskuet den. Hvis man ønsker at købe nyt, kan man dog også vælge den økologiske udgave, som typisk vil være hamp- eller bomuldsbleer med et (brugt) uldcover over. Eksempelvis bindebleer. Så konklusionen må være, at man skal tro på det (og købe brugt) !

Hvad så nu?

Vi begyndte at bruge stofbleer i august 2014, og siden da har mit kærlighedsforhold til dem været on/off. Nogle gange har jeg været helt forelsket og besat, andre gange træt af store vasketøjsbunker. Man skal kunne lide at bruge stofbleer og føle en glæde ved det for at man orker det, og den glæde har jeg haft det meste af tiden, for det er altså bare mere lækkert at give sit barn noget dejligt blødt stof på frem for et stykke plastik. Desuden er der lugten! I starten var jeg meget ivrig og havde også stofbleer med på vores ture til Jylland, men efter lidt tid kapitulerede jeg (mest fordi de fylder så utroligt meget i bagagen), og brugte engangsbleer på weekendture og ferier, og hold nu op, hvor de stinker! Noget jeg aldrig havde tænkt over før. Mange mennesker tror at stofbleer lugter dårligt, men det gør de ikke før efter mange dage. En engangsble derimod, kan jeg lugte på lang afstand, så snart der er tisset i den, og lortebleerne vil jeg slet ikke komme ind på, de skal bare ud af mit hus så hurtigt som muligt, jeg kan ikke engang have dem stående i blespanden. Hvilket bringer mig til en anden ting, at man sparer mange plastikposer! Nå, men en sjov lille anekdote: da vi var på sommerferie med svigermor, spurgte hun nærmest hele tiden, om barnet havde lavet prut, fordi engangsbleerne lige pludselig lugtede. Og hun er altså ikke ligeså hjernevasket af stofble-miljøet som mig!

For et par måneder siden valgte vi helt at lægge stofbleerne på hylden, da Valde var overgået til engangsbleer i dagplejen, fordi stof simpelthen ikke kunne holde tæt længere. Så han bruge kun natbleer og en enkelt ble herhjemme, og da det tog mange dage at samle til en hel vask, kom de til at lugte, og desuden slider det også på bleerne at ligge i tis i mere end 2-3 dage. Så nu er vi efter en pause forhåbentligt friske på at prøve det igen med lillesøster. I hvert fald så længe Lassefar står for vasketøjet.

Netværk

Der findes mange forskellige grupper, hvor man kan stille spørgsmål og hyggesnakke om stofbleer, samt køb og salgsgrupper, men pas på, det er vanedannende!

Stofble/slynge-gruppen – ordet er frit

Køb og salg af stofbleer, slynger, vikler, bæreseler

Køb og salg af wetbags, stofbind og stofbleer

God fornøjelse!

 

20 thoughts on “Vores stofblerejse”

 1. I used to be more than happy to seek out this web-site.I wished to thanks to your time for this wonderful learn!! I definitely having fun with every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 2. I must voice my appreciation for your kind-heartedness in support of persons who have the need for assistance with this particular area of interest. Your very own commitment to getting the solution all around appeared to be astonishingly helpful and have always empowered individuals like me to get to their endeavors. Your own insightful recommendations entails much to me and additionally to my mates. Regards; from all of us.

 3. I would like to get across my passion for your kindness for individuals who absolutely need help with this one study. Your personal commitment to passing the solution up and down came to be extraordinarily functional and have in every case made associates just like me to realize their goals. Your new important tips and hints implies a lot a person like me and extremely more to my fellow workers. Thank you; from all of us.

 4. After study just a few of the weblog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site listing and will be checking back soon. Pls check out my site as properly and let me know what you think.

 5. I enjoy you because of your entire hard work on this site. Kim delights in going through internet research and it is obvious why. I know all of the lively form you make very useful information through your blog and therefore cause response from visitors on this area and our princess is without a doubt being taught so much. Take pleasure in the rest of the new year. Your doing a tremendous job.

 6. I must show some thanks to this writer just for rescuing me from such a situation. Right after searching throughout the internet and getting strategies which are not beneficial, I figured my life was well over. Existing without the answers to the issues you’ve sorted out through this blog post is a crucial case, as well as ones which could have badly damaged my career if I hadn’t encountered your site. Your actual expertise and kindness in controlling the whole thing was very useful. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t encountered such a thing like this. I can now relish my future. Thanks for your time very much for your skilled and sensible help. I will not think twice to refer your web blog to anyone who should have counselling about this topic.

 7. I am glad for commenting to make you know of the fabulous encounter my princess enjoyed reading through your webblog. She mastered many pieces, which included what it is like to have an awesome helping character to let many others just thoroughly grasp chosen specialized matters. You undoubtedly surpassed our desires. Thank you for providing those invaluable, safe, explanatory and in addition cool tips about your topic to Sandra.

 8. Needed to post you a very little remark to say thank you as before for the exceptional pointers you’ve featured at this time. It was so surprisingly open-handed with people like you to convey unhampered what exactly a few individuals would’ve offered for an ebook to generate some dough for their own end, mostly considering that you could possibly have tried it if you ever wanted. The ideas likewise served to become a easy way to understand that someone else have the identical passion really like my own to figure out whole lot more around this matter. I am sure there are lots of more fun moments up front for people who scan through your blog post.

 9. Thanks a lot for giving everyone a very remarkable chance to read critical reviews from this site. It is always very lovely and as well , jam-packed with amusement for me and my office friends to visit your site at a minimum three times weekly to study the newest issues you will have. And definitely, I am always happy concerning the unbelievable methods you give. Certain 3 areas in this article are certainly the most effective we have all had.

 10. I am only writing to let you know what a amazing experience our girl found viewing yuor web blog. She figured out several issues, with the inclusion of what it’s like to have an excellent giving heart to have other people easily learn some advanced topics. You truly surpassed our own expectations. Thanks for coming up with such interesting, safe, revealing and in addition unique guidance on the topic to Tanya.

 11. I have to convey my appreciation for your kind-heartedness for visitors who absolutely need help with this concern. Your very own commitment to getting the solution all around was amazingly informative and have empowered individuals just like me to realize their dreams. This informative information signifies much a person like me and somewhat more to my peers. Thanks a lot; from all of us.

 12. I simply wanted to thank you very much once more. I’m not certain the things that I might have done in the absence of the entire ideas provided by you relating to that area. It previously was an absolute hard issue in my circumstances, nevertheless seeing a specialized fashion you dealt with it forced me to cry for fulfillment. I will be thankful for this support and sincerely hope you know what a great job you’re getting into teaching people today via your webpage. More than likely you’ve never encountered any of us.

 13. I am only commenting to let you know of the exceptional experience my friend’s princess encountered viewing your web site. She mastered plenty of pieces, which include what it is like to have an ideal coaching mindset to get certain people with no trouble have an understanding of selected grueling matters. You actually did more than her expectations. Many thanks for producing those powerful, healthy, educational and as well as unique tips on the topic to Mary.

 14. I must express my thanks to the writer for rescuing me from this problem. Right after surfing throughout the world-wide-web and meeting tricks that were not productive, I believed my life was over. Living without the presence of strategies to the issues you have sorted out as a result of your good guideline is a serious case, as well as the ones that would have in a negative way affected my career if I hadn’t noticed your web page. Your main understanding and kindness in maneuvering all things was tremendous. I’m not sure what I would’ve done if I had not discovered such a thing like this. I can at this time look ahead to my future. Thanks for your time so much for your professional and effective guide. I will not think twice to suggest your web sites to anyone who ought to have counselling about this issue.

 15. I simply wished to thank you so much all over again. I do not know what I could possibly have implemented without those tricks contributed by you directly on my concern. It was the depressing difficulty for me, nevertheless seeing a skilled mode you handled the issue forced me to cry for delight. I will be grateful for this help and in addition have high hopes you find out what a great job you are getting into instructing the mediocre ones through the use of your website. I’m certain you haven’t got to know any of us.

 16. My husband and i have been really peaceful John managed to finish up his research through the precious recommendations he was given in your weblog. It is now and again perplexing to just always be offering points that people might have been trying to sell. We fully grasp we have the website owner to appreciate for this. The entire illustrations you have made, the simple web site menu, the relationships you can assist to foster – it is most extraordinary, and it is making our son and our family imagine that this subject matter is enjoyable, and that is highly vital. Thanks for the whole thing!

 17. My wife and i were so satisfied Edward managed to finish off his researching from your precious recommendations he made from your very own web site. It is now and again perplexing just to be freely giving techniques that many the rest might have been making money from. And we also acknowledge we have got the writer to thank for that. All of the explanations you’ve made, the simple blog navigation, the friendships you assist to instill – it is most fabulous, and it is assisting our son and the family imagine that this subject matter is enjoyable, and that’s pretty fundamental. Thank you for the whole thing!

 18. I want to show my respect for your kindness in support of those people who have the need for help with this important field. Your special dedication to getting the message up and down had been remarkably valuable and have continually encouraged girls just like me to get to their pursuits. Your invaluable hints and tips implies this much to me and especially to my mates. Warm regards; from all of us.

 19. I precisely wanted to thank you so much once more. I am not sure the things I could possibly have taken care of in the absence of the actual thoughts discussed by you regarding such a area. It was before a very terrifying matter in my position, nevertheless considering a new specialised fashion you resolved that made me to cry with happiness. Now i am thankful for the service and then wish you find out what an amazing job that you’re undertaking educating the others using a web site. I’m certain you haven’t come across any of us.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *