Hjemmefødsel

God skøn og herlig morgen! Solen skinner, og jeg har nydt roen den sidste halvanden time, mens Lassefar og Valde sover videre.

I dag er en særlig dag, fordi jeg nu er 37 fulde uger henne i min graviditet. Barnet er nu færdigbagt, eller det er det ikke helt, men man siger at et barn født fra nu af vil betragtes som inden for termin. Det betyder også at jeg fra i dag af må føde hjemme (det må man fra uge 37+0 til 41+6, hvis man er sund og rask).

HURRA!

Hvorfor føde hjemme?

Da jeg for et par uger siden var til hjemmefødselscafé på Nordsjællands Hospital, indledte jordemoderen med at spørge: hvorfor vil I gerne føde hjemme?

Og hertil er mit umiddelbare svar: hvorfor ikke?

Jeg kan helt ærligt ikke se nogle gode grunde til ikke at gøre det – i mit tilfælde, altså. Omvendt vil jeg hellere spørge, hvorfor skulle jeg ind på et hospital? Det kan der være mange gode grunde til, men de opstår måske først når fødslen er gået igang, så lad os vente og se til den tid. En anden grund er, at jeg sidste gang planlagde en hjemmefødsel, men endte med at blive overflyttet. Det var selvfølgelig ærgerligt, men på samme tid også en god erfaring, for nu har jeg prøvet at være i fødsel i to forskellige miljøer; hjemme og på hospitalet, og derfor kan jeg bedre vurdere, hvad jeg synes bedst om.

Jeg kunne helt klart bedst lide atmosfæren derhjemme, og jeg synes også der var mere plads til at manden kunne være med. For derhjemme havde vi en stor seng, og han var mere på hjemmebane, men på fødestuen var der kun en lillebitte briks til mig, og manden blev bare smidt over i et hjørne. Dertil kommer at jeg virkelig ikke kan fordrage hospitaler, og nærmest føler mig syg i det øjeblik jeg træder ind ad døren. Oplevelsen med at være “lænket” til diverse ting (CTG og drop) gjorde ikke ligefrem oplevelsen bedre. Og bare tanken om, at der er langt kortere vej til diverse medicinske indgreb, skræmmer mig, for så er jeg bange for, at man hurtigere tyr til dem.

Netop fordi jeg blev overflyttet, og oplevede den ubehagelige køretur, er jeg denne gang endnu mere opsat på, at jeg gerne vil slippe for at skulle ud at køre. For det første ville det være besværligt, da vi ikke har egen bil. For det andet bliver man hurtigt sendt hjem som flergangsfødende, så vi ville skulle ud at køre uanset hvad. Og hvis det sker, så sker det, men jeg vil gerne undgå det, hvis jeg kan.

Forberedelse

Eftersom vi har prøvet at forberede os til en hjemmefødsel før, har vi taget det meget afslappet denne gang. I teorien behøver man ikke noget udstyr, som man ikke allerede har i hjemmet. Det vigtigste er et arbejdsbord til jordemoderen, lidt mad, et håndklæde til at pakke barnet ind i, og nogle gamle tekstiler, der gerne må blive beskidte. Samt et toilet, som jordemoderen kan benytte uforstyrret. Det grinte jeg lidt ad indvendigt, da vi fik det at vide til hjemmefødselscaféen, men det er faktisk sket, at en jordemoder ikke kunne få lov til at tisse (i fred) under en hel vagt, fordi badeværelset var spærret af fødekarret, og det er jo synd. Desuden skal man have mad til jordemoderen, hvilket jeg godt kan synes er lidt mærkeligt, altså de fleste mennesker kan godt finde ud af selv at tage en madpakke med på arbejde, men vi må finde på noget hurtigt og nemt, evt. noget vi kan have i fryseren.

Når det er sagt er der selvfølgelig også ting, som det er “nice to have”. En af dem er afdækning af møbler/seng. Sidste gang købte vi et stort vådliggerlagen i Jysk i metermål, som vi lagde på sengen, og efterfølgende klippede vi det op i mindre stykker, som kunne bruges i barnevogn, vugge og tremmeseng. Denne gang bruger vi bare noget afdækningsplast, vi har i kælderen fra et malerprojekt, til at afdække sofaen og tæppet i stuen. Der er så lidt plads i vores soveværelse, at jeg regner med fødslen skal foregå i stuen. Derudover har vi en hel sæk med gamle håndklæder fra sidste gang.

Andre ting der er nice to have: varmepude, saftevand, snacks, kamera – og en fødselshjælper. Din jordemoder spørger dig om hun må tage en studerende med, og det har vi valgt at takke ja til. Jeg var meget glad for det sidste gang, og faktisk var det den studerende der varetog stort set hele fødslen, mens den garvede jordemoder så til (og strikkede). Sidste gang havde jeg også en veninde med som hjælper, hvilket vi har fravalgt denne gang, da jeg synes det blev lidt for mange mennesker.

Hjemmefødselscafé

For to år siden var det normalt, at man fik besøg af sin jordemoder i hjemmet omkring uge 36, så man sammen kunne snakke om og planlægge hjemmefødslen, men det er (surprise!) sparet væk. I stedet har nogle hospitaler en hjemmefødselscafé (uden kaffe!!), som man skal deltage i for at få lov til at føde hjemme. Her mødes man med andre par, som alle er interesserede i hjemmefødsel (man behøver ikke have taget beslutningen på forhånd), og så er der en jordemoder, som giver nogle informationer. Men jeg oplevede det mere som om, hun opfordrede til debat, så hun fik faktisk ikke sagt ret meget. Det gjorde de angstfyldte førstegangsforældre og de selvsikre tredjegangsforældre derimod. En førstegangsfar ville gerne snakke om alle de skrækscenarier, han havde i sit hoved, og tredjegangsforældrene ville gerne give alle andre gode råd. Så jeg synes egentligt ikke jeg fik noget ud af det eller blev klogere overhovedet. Lidt brugbart fik man dog med hjem: hospitalets liste over ting, der er gode at have til fødslen, og en lækker pakke med forskellige ting til en hjemmefødsel (kan hentes oppe på fødegangen fra man er i uge 37, jeg gjorde det dog før, da jeg ikke sådan lige kommer forbi Hillerød). Med denne lækre pose har du alt, du skal bruge, og meget af det jordemoderen skal bruge, som de åbenbart ikke selv har med. I modsætning til Herlev Hospital, hvor man fik en flot blå stofpose, får man på Hillerød bare en gennemsigtig plastikpose, som man så kan spankulere gennem byen med, mens folk kigger på dine voksenbleer. Jeg er dog meget glad for posen, da jeg sidste gang selv skulle betale for Klyx i dyre domme.

Hjemmefødselspakken: 5 “voksenbleer”, 2 tykke bind, netunderbukser ,plastikhandsker, 5 sterile/sugende underlag, navleklemme, 2x klyx (lavement), 1 pakke skumklude, sort affaldssæk

Tro på det

Man skal være ret optimistisk for at føde hjemme. For mange spørger: hvad nu hvis der går noget galt? Er du ikke bange for at blive overflyttet igen? Nej, jeg er nødt til at tro og håbe det bedste. Selvom det da er lidt nervepirrende at hospitalet denne gang ligger 17 km fra vores hjem i stedet for 3 km sidste gang. Men jordemødrene reagerer på det mindste faresignal, og desuden føder de fleste jordemødre selv hjemme, så mon ikke man trygt kan slappe af. Vi vil i hvert fald gøre forsøget (igen).

37+0 og en tur på stranden

 

22 thoughts on “Hjemmefødsel”

 1. I wanted to develop a quick remark in order to say thanks to you for these superb tips and tricks you are posting on this site. My extended internet search has now been compensated with beneficial know-how to exchange with my close friends. I would suppose that many of us visitors actually are undeniably endowed to be in a useful website with many lovely professionals with good hints. I feel truly happy to have encountered the website and look forward to so many more excellent times reading here. Thank you once again for everything.

 2. My wife and i felt so ecstatic that Chris could deal with his inquiry through the entire precious recommendations he received while using the weblog. It’s not at all simplistic just to be giving out guidance which often some other people might have been making money from. So we grasp we have the blog owner to be grateful to for that. All of the explanations you have made, the simple web site menu, the relationships your site make it easier to create – it’s everything remarkable, and it’s making our son in addition to the family recognize that the matter is interesting, which is certainly extraordinarily vital. Many thanks for all!

 3. I simply wanted to construct a small comment so as to appreciate you for those lovely concepts you are writing on this website. My time-consuming internet lookup has finally been rewarded with awesome strategies to exchange with my contacts. I would mention that we site visitors are unequivocally blessed to dwell in a good community with so many perfect professionals with useful tips. I feel rather grateful to have encountered your website and look forward to plenty of more entertaining moments reading here. Thank you again for everything.

 4. Needed to create you this bit of observation to give thanks the moment again for your personal marvelous thoughts you’ve contributed above. It’s so strangely open-handed with people like you to supply publicly just what most people could possibly have marketed for an electronic book to help make some bucks on their own, precisely seeing that you could have tried it if you ever decided. Those strategies likewise worked to become a good way to be sure that most people have a similar zeal much like my very own to understand lots more pertaining to this condition. I think there are numerous more pleasurable periods in the future for people who see your blog.

 5. An fascinating dialogue is value comment. I believe that it’s best to write more on this matter, it may not be a taboo subject however typically people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

 6. I would like to show some appreciation to the writer for bailing me out of this particular predicament. After researching throughout the world-wide-web and coming across proposals that were not productive, I was thinking my entire life was gone. Living minus the answers to the problems you’ve resolved through your main review is a crucial case, and the ones which could have in a wrong way damaged my career if I had not encountered your website. Your main knowledge and kindness in playing with everything was very useful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a step like this. I can at this moment relish my future. Thanks for your time so much for your specialized and sensible guide. I will not be reluctant to propose the blog to any individual who would like care about this area.

 7. I as well as my guys came checking the good pointers located on the blog while all of a sudden got a terrible feeling I never expressed respect to you for them. Most of the young men had been as a result stimulated to read them and have in effect in reality been having fun with them. I appreciate you for turning out to be really thoughtful and then for choosing these kinds of fabulous subject matter millions of individuals are really wanting to know about. My personal sincere regret for not saying thanks to earlier.

 8. Needed to put you that very small note in order to give many thanks yet again for your personal pleasant views you’ve featured on this site. This has been certainly tremendously open-handed with people like you to offer publicly precisely what a lot of people would have distributed for an e-book to generate some cash for their own end, specifically considering that you might have done it if you desired. These concepts likewise served like the fantastic way to recognize that some people have a similar fervor just like my own to figure out way more when considering this issue. I believe there are several more enjoyable periods ahead for individuals who scan your blog.

 9. I enjoy you because of all your effort on this site. My aunt really loves making time for investigations and it is easy to see why. We all learn all concerning the powerful manner you make rewarding tips through your blog and improve participation from visitors on the idea plus our favorite child is without a doubt being taught so much. Take advantage of the rest of the year. You’re the one carrying out a first class job.

 10. My wife and i have been absolutely comfortable when John managed to round up his investigation out of the precious recommendations he was given through the web page. It’s not at all simplistic to just always be giving away points which usually some people have been making money from. Therefore we already know we now have the website owner to be grateful to because of that. The illustrations you made, the straightforward web site navigation, the relationships your site aid to engender – it’s all spectacular, and it is letting our son in addition to our family do think that subject matter is entertaining, which is certainly extremely fundamental. Thanks for everything!

 11. Thanks for your own work on this site. My mom takes pleasure in carrying out investigation and it’s really easy to see why. Almost all know all regarding the compelling form you produce advantageous tricks by means of this blog and even inspire contribution from other ones about this issue plus my princess is without a doubt becoming educated a whole lot. Take pleasure in the rest of the new year. You are conducting a stunning job.

 12. Thanks a lot for providing individuals with such a breathtaking opportunity to read from this site. It’s always very useful plus packed with a good time for me and my office friends to visit your site at minimum thrice every week to see the newest items you have. And lastly, I am also always fascinated for the unique advice you serve. Selected two areas on this page are indeed the most suitable I have had.

 13. My wife and i got really glad Edward could round up his research while using the precious recommendations he was given from your own weblog. It is now and again perplexing to simply continually be giving away steps which often many others could have been selling. So we realize we’ve got the website owner to be grateful to because of that. Most of the illustrations you have made, the straightforward site menu, the friendships your site help promote – it’s all fantastic, and it’s really letting our son and the family reckon that this concept is fun, and that’s wonderfully vital. Thank you for the whole thing!

 14. I’m just commenting to let you know what a fantastic encounter my wife’s princess undergone visiting the blog. She learned lots of pieces, with the inclusion of what it is like to possess an ideal coaching nature to get many more with ease fully understand a number of problematic subject matter. You undoubtedly did more than people’s expected results. Many thanks for giving such insightful, healthy, informative as well as fun tips on that topic to Lizeth.

 15. My wife and i were so satisfied that John managed to finish up his reports because of the ideas he was given in your site. It’s not at all simplistic to just choose to be giving for free strategies the rest might have been making money from. And we all fully understand we have got the writer to thank for this. The specific explanations you made, the easy website menu, the friendships you aid to foster – it’s most astounding, and it’s really making our son in addition to the family recognize that the content is exciting, and that is extraordinarily essential. Many thanks for the whole lot!

 16. A lot of thanks for each of your effort on this web site. Kim take interest in making time for investigation and it’s really easy to understand why. My spouse and i learn all relating to the compelling method you deliver very useful things on this web site and in addition recommend contribution from other ones on this article while my daughter is without question starting to learn a lot of things. Take pleasure in the rest of the year. Your doing a fabulous job.

 17. Thanks for each of your effort on this site. My daughter take interest in going through investigations and it’s simple to grasp why. We know all concerning the compelling form you offer simple tricks by means of your web blog and as well as increase participation from the others on the subject plus our own simple princess is without a doubt being taught a lot. Have fun with the rest of the new year. You’re performing a terrific job.

 18. I must express thanks to you for bailing me out of this particular situation. After looking out through the internet and obtaining basics which were not productive, I was thinking my life was over. Existing devoid of the approaches to the problems you’ve solved through the website is a crucial case, as well as ones which may have negatively affected my entire career if I hadn’t discovered your web blog. Your main training and kindness in maneuvering the whole thing was priceless. I am not sure what I would have done if I hadn’t encountered such a solution like this. I can at this moment look ahead to my future. Thanks for your time very much for this specialized and results-oriented help. I won’t think twice to endorse your blog post to any person who should have guide about this area.

 19. I not to mention my buddies happened to be taking note of the great recommendations found on your web site then then developed a terrible suspicion I never thanked the website owner for those techniques. All of the women became absolutely happy to read through all of them and already have simply been using them. Thanks for actually being really kind as well as for making a choice on varieties of useful subjects most people are really wanting to discover. Our own sincere regret for not expressing gratitude to sooner.

 20. I definitely wanted to write a simple comment in order to thank you for these unique strategies you are sharing at this website. My extensive internet search has now been rewarded with really good concept to write about with my friends. I would mention that most of us visitors actually are truly fortunate to dwell in a remarkable community with so many awesome professionals with useful tactics. I feel very much grateful to have seen the website page and look forward to plenty of more cool minutes reading here. Thanks once more for a lot of things.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *