Zen 2.0

Hvad er zen? Zen er den stilhed, der hersker i dag kl. 7.20 her i Skovhuset. Zen er berømt og berygtet. Zen er Gud og Jesus og Buddha og Krishna. Jeg synes selv jeg var nået ret langt i det her zen-game, men det er jeg måske slet ikke. Som jeg altid plejer at sige: hvis du har brug for at fortælle at du har opnået zen, så har du ikke opnået det. For så ville du ikke havde brug for at nævne det. Så ville du bare være. Zen er noget, mange har søgt efter og udforsket i mange årtusinder. Længe før kristendommen og alt det der gøgl. Især af munke. Zen er at sidde i en grotte hele sit liv og meditere, men også at lade være. Jeg læste engang en bog der hed “Bueskydning og Zen” om en hollandsk fyr, som tog i zenkloster i Japan. Den var god, synes jeg. De unge munke, som i øvrigt ofte var blevet tvunget i kloster af deres forældre, havde et stramt skema med meditationer hele dagen, og hvis de faldt sammen i deres ranke holdning eller faldt i søvn, fik de et slag over ryggen med en kæp. De levede i total askese, men en dag om året fik de “udgang” fra klostret, og gik fuldstændigt amok i damer og stoffer ude i byen. Så måske er zen ikke afholdenhed. Eller måske er zen slet ikke godt, fordi det skaber ubalance i tingene. Ja, al den balance ender med at skabe ubalance, for verden eller mennesket kan ikke være konstant harmonisk! Undertrykkelse er ikke zen, men uden fortrængningen af diverse drifter og af begær, kunne zen måske slet ikke opstå? Eller jo, det tror jeg godt, men det må opstå uden for enhver form for religion. Og jagten på zen kan også nemt blive en ny religion. I religion er der krig, kamp mod noget, det såkaldte onde. Om du kalder det satan eller egoet eller begær, er for mig ligegyldigt. Zen er ikke zen for mig, hvis det bare bliver en ny religion. Man kan ikke erklære sig zen, det er bare noget man er. Man kan ikke handle sig frem til zen. Man kan ikke-handle sig frem til det. Men så alligevel, giver det mening at forsøge at præstere sig til noget, som er så anti-præstations-agtigt? Kan man handle sig frem til ikke-gøren, kan man træne sig op i væren? Ja, for man kan altid snyde sindet, og måske er det det, det handler om. De gamle former for buddhisme, herunder zen, handler jo i høj grad om at kontrollere sindet. Og det er sjovt, for det er slet ikke det jeg forbinder med det. For mig handler det mere om at afgive al kontrol. Men hvad sker der så? Går jeg så bare totalt amok i dyriske instinkter og lader min stenalderhjerne overtage? Nej, ikke medmindre jeg er påvirket af diverse rusmidler. Det er faktisk først når jeg stopper med at bekæmpe den såkaldte fjende, det dyriske, det egocentrerede, det umenneskelige, at jeg kan blive fri af det. Det er sjovt, at mange (kristne) mener, at hvis vi stopper med at bekæmpe djævelen, så vil han overtage verden. Men tænk, hvis det eneste der hjælper, er at stoppe al kamp? Hvis ikke din fjende gider kæmpe, så gider du jo heller ikke. Eller også bliver kampen hurtigt standset, i det vi bliver udryddet, og vores fjende er alene tilbage i verden uden fjender, og dermed har han/de/dem/hun mistet deres identitet, og kan dermed ikke længere være ond eller god. Er zen Gud? Det er måske ikke så vigtigt. Det jeg er interesseret i er at komme i kontakt med Gud, I ved hvad jeg mener. Når jeg føler zen, er det så Gud jeg mærker? Findes der én frekvens, som vi alle kan tune ind på, hvor vi møder Gud, og al dogmatik og sproglige begreber er væk? Kan vi mødes et sted? Det jeg ønsker, er at blive forenet med mennesker. Virkelig forenet i en enhed. Og det generer mig hver dag, at vores moderne verden er så fragmenteret, og at alle fællesskaber er på lånt tid og på forskellige betingelser, og at folk er ensomme og alene helt ind i deres sjæl. Men måske er ensomhed også zen. Hvad ved jeg? Nogle gange skal kristne mennesker slappe lidt af. Slooow down. For mig sker det første møde med Gud i væren, ikke i handling. Det første vi skal gøre er at stoppe med at prøve. Overgivelse er allerførste skridt. Ligesom søndag er den første dag på ugen. Det kan være fuldstændigt ligegyldigt, om skabelsen nogensinde har fundet sted på syv dage osv. pointen med det her er, at vi må starte med en hviledag, altid! Og det gjorde Gud også. For hvordan vil du skabe, hvis du ikke kan være? Vi er besatte af at skabe og handle og gøre, og nu skal vi frelse hele verden. Men prøv lige at starte med at gøre ingenting. Du skal nok få masser af opgaver senere hen, så du kan føle dig vigtig. Men først må du opgive alt. Så vi kan blive et.

 

19 thoughts on “Zen 2.0”

 1. I wish to show my thanks to the writer for rescuing me from this type of circumstance. Just after surfing around throughout the search engines and finding techniques which were not pleasant, I was thinking my life was gone. Living without the presence of answers to the problems you have sorted out as a result of your entire site is a critical case, as well as the kind which may have in a wrong way affected my career if I hadn’t noticed your blog post. That understanding and kindness in dealing with all the stuff was priceless. I am not sure what I would’ve done if I had not come across such a solution like this. I can also at this moment look ahead to my future. Thank you very much for your reliable and sensible guide. I will not be reluctant to suggest your web page to any individual who ought to have guidance about this subject.

 2. I simply had to thank you so much once more. I do not know the things that I might have made to happen without the actual creative concepts shared by you directly on this concern. This was a real challenging problem for me personally, but finding out a well-written form you handled it took me to leap with joy. Now i’m happier for this support and hope that you recognize what a powerful job you have been accomplishing instructing the rest by way of your web site. I’m certain you’ve never encountered any of us.

 3. I wanted to post you a very little observation to help give many thanks over again for your beautiful thoughts you have discussed at this time. This has been wonderfully generous with people like you in giving publicly just what a lot of people might have marketed for an e book to help with making some dough for themselves, certainly considering the fact that you might have tried it in case you considered necessary. Those techniques also acted to be the easy way to be aware that many people have similar passion just as mine to figure out great deal more on the subject of this condition. I think there are lots of more pleasant sessions ahead for folks who looked over your website.

 4. I would like to point out my passion for your generosity giving support to those individuals that actually need assistance with this one idea. Your very own commitment to passing the solution throughout turned out to be rather effective and have consistently enabled those just like me to reach their goals. Your own helpful guidelines implies much a person like me and even more to my fellow workers. Thanks a lot; from everyone of us.

 5. There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That is a great level to convey up. I supply the ideas above as normal inspiration however clearly there are questions just like the one you convey up where crucial thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am certain that your job is clearly identified as a fair game. Both girls and boys really feel the influence of just a moment抯 pleasure, for the remainder of their lives.

 6. I intended to draft you the little word in order to give many thanks yet again just for the remarkable solutions you’ve featured on this page. It was certainly incredibly open-handed of people like you to make unreservedly just what a lot of folks could have sold as an e-book to generate some dough for themselves, particularly since you could have done it if you ever considered necessary. These advice likewise acted as the good way to understand that other people online have a similar fervor similar to my own to understand a little more with regards to this matter. Certainly there are lots of more pleasant moments ahead for individuals that looked over your blog post.

 7. I want to convey my love for your generosity for people who absolutely need help with this important field. Your personal dedication to passing the message up and down ended up being rather productive and have really enabled others just like me to attain their endeavors. This useful instruction indicates much to me and far more to my office workers. Regards; from everyone of us.

 8. A lot of thanks for all your efforts on this website. My daughter loves working on investigations and it’s really obvious why. My partner and i notice all relating to the lively medium you give both interesting and useful things via the website and as well improve response from the others about this issue while our own child is in fact learning a great deal. Take pleasure in the rest of the new year. Your doing a really great job.

 9. My spouse and i have been absolutely contented when Emmanuel could do his researching out of the ideas he received out of your site. It’s not at all simplistic to simply be giving out tricks that most people could have been selling. And now we know we have you to be grateful to for this. Those illustrations you’ve made, the straightforward website menu, the friendships your site make it easier to promote – it is everything fantastic, and it’s helping our son and our family imagine that the subject is thrilling, and that’s extremely fundamental. Many thanks for the whole lot!

 10. Thank you so much for giving everyone such a memorable chance to read articles and blog posts from here. It is usually so superb plus stuffed with amusement for me personally and my office co-workers to visit your web site nearly three times a week to see the latest issues you will have. And lastly, I’m so actually impressed for the brilliant creative concepts served by you. Certain 2 facts in this article are honestly the finest we have had.

 11. My spouse and i got now joyful John could deal with his homework by way of the ideas he received out of the blog. It’s not at all simplistic to just be giving for free tips and hints which a number of people could have been trying to sell. And we all figure out we have the blog owner to be grateful to for this. All of the illustrations you have made, the easy blog navigation, the relationships your site aid to engender – it is many terrific, and it’s making our son in addition to the family feel that that matter is pleasurable, and that’s extraordinarily essential. Thanks for all the pieces!

 12. Thanks for all your efforts on this web page. Betty enjoys getting into investigation and it’s really easy to understand why. I know all regarding the lively manner you produce useful tips on the web blog and as well attract participation from others on the concern so our child has been starting to learn a great deal. Have fun with the rest of the new year. You are always performing a remarkable job.

 13. I needed to send you this very small note just to thank you again with the remarkable thoughts you have shared on this website. It was so seriously generous of people like you to convey extensively what exactly many individuals would’ve marketed as an electronic book to make some dough for themselves, chiefly since you could possibly have done it in case you decided. These points likewise served like the great way to fully grasp that most people have the same dreams like my personal own to grasp good deal more when it comes to this problem. Certainly there are millions of more pleasant opportunities ahead for many who browse through your website.

 14. I definitely wanted to jot down a small remark so as to express gratitude to you for the precious items you are sharing on this website. My long internet search has finally been recognized with good information to go over with my visitors. I ‘d assume that we visitors are very much fortunate to exist in a perfect website with very many perfect individuals with interesting points. I feel very privileged to have seen your entire web site and look forward to many more fabulous times reading here. Thanks again for all the details.

 15. I am glad for commenting to make you be aware of what a extraordinary encounter my child went through browsing your blog. She picked up such a lot of details, which include how it is like to possess an amazing coaching mood to make folks completely know precisely several complicated topics. You undoubtedly did more than people’s expected results. Thank you for churning out those insightful, trusted, informative as well as unique guidance on that topic to Julie.

 16. I precisely had to say thanks all over again. I’m not certain what I could possibly have used without the entire information provided by you on my subject. Certainly was the daunting case in my position, but noticing your expert tactic you dealt with the issue made me to leap with fulfillment. Extremely happier for the help and wish you realize what an amazing job you are always accomplishing teaching many people via your web page. I’m certain you have never met any of us.

 17. I am just commenting to make you be aware of what a remarkable encounter my wife’s child developed browsing yuor web blog. She came to find such a lot of things, with the inclusion of what it’s like to have a great giving heart to make the rest without hassle gain knowledge of selected hard to do issues. You undoubtedly surpassed my desires. I appreciate you for producing such essential, trusted, informative as well as easy guidance on the topic to Lizeth.

 18. I have to get across my appreciation for your kindness for those people who should have help with this particular concept. Your very own commitment to passing the message throughout appeared to be extraordinarily effective and has all the time encouraged guys just like me to get to their targets. Your entire insightful useful information can mean a great deal to me and additionally to my office workers. Thanks a ton; from everyone of us.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *