Hjemmefødsel – det fik vi brug for

Efter at have set de første tre afsnit af TV2’s dokumentar Føde godt – hjemme bedst blev jeg motiveret til at få det her indlæg gjort færdigt. Også for at vi kan komme videre fra alt det her fødsels-halløj. Måske kommer der en fødselsberetning senere, den er skrevet, men jeg synes det er lidt for privat at dele. Det er åbenbart ret moderne at føde hjemme, men jeg har jo altid vidst jeg var hipster!

Som den opmærksomme læser nok ved, planlagde jeg at føde lillesøster hjemme. Fødslen gik godt, og jeg er meget lettet og tilfreds. Man kan godt sige at jeg fik min drømmefødsel, selvom jeg gerne ville være sluppet for at blive overflyttet bagefter (pga. syning og blodsukkermåling). Men selve fødslen foregik her, stille og roligt og meget nemmere end før, ikke fordi det gik hurtigere eller var mindre smertefuldt, men jeg kunne bedre håndtere det. En af de vigtigste ting for mig var at trække mig ind i mig selv, og have så lidt indblanding fra andre som muligt. Derfor ringede vi til jordemoderen i “sidste øjeblik”, og hun nåede kun at være her halvanden time før baby var ude. Det var virkelig dejligt at kunne klare det meste selv. Måske kommer der en fødselsberetning her på bloggen. Jeg har skrevet den, men synes det er lidt for privat. Jeg havde jo ikke lavet en decideret liste over hvad vi skulle bruge til hjemmefødslen, men skrev dette indlæg og nu vil jeg dele mine erfaringer omkring, hvad vi egentligt fik brug for:

 • Håndklæder 5 store, 4 små – vi havde en hel sæk med gamle håndklæder, men brugte langt fra allesammen. De store blev brugt til afdækning, tror jeg, men kan ikke huske det. De små blev varmet i ovnen og brugt til aftørring af baby og til at pakke baby ind i. Da hun havde lidt vejrtrækningsbesvær og ikke måtte blive kold, brugte vi en del, da de skulle skiftes når de var blevet våde.

 

 • Sugende stykker – mange! – I hjemmefødselspakken fra hospitalet får man nogle blå sugende underlag, som vi brugte rigtigt mange af. Det er blandt andet til at opsamle blod. Heldigvis havde vi en del fra sidste hjemmefødsel, og vi brugte allesammen.

 

 • En hue til baby eller flere – vi havde frabedt os hue, og faktisk er det ikke noget de normalt bruger på Nordsjællands Hospital, men fordi baby var blå da hun kom ud, skulle hun have en på for at holde varmen, og når den var våd skulle den skiftes. Så det kan være godt at have et par huer inden for rækkevidde. Vi havde ikke lagt nogle frem, så der skulle rodes lidt i skuffer, det kunne være rart at have haft dem lige ved hånden.

 

 • Et stort fad + klude – Jordemoderen skal bruge et stort fad med varmt vand og nogle klude til de varme klude, som hun lægger på mellemkødet under pressefasen. Man kan enten lægge nogle vaskeklude frem eller man kan bruge de engangsklude, der er i hjemmefødselspakken. Vi havde lagt klude frem, men ikke en skål.

 

 • En skål / pose til moderkagen – man skal have noget at lægge moderkagen i når den kommer ud. Det kan fx være en stor skål (de kan fylde sådan nogle, min moderkage vejede 1,1 kg) – eller en plastikpose. Vi puttede den i en pose og så direkte i fryseren, da vi ønskede at gemme den og grave den ned i forbindelse med lillesøsters navngivningsfest. Vi plantede et æbletræ ovenpå Valdemars moderkage, men da der ikke er plads til flere træer i haven, graver vi lillesøsters moderkage ned ved siden af.

 

 • Vådliggerlagen, et stort eller mindre stykker – Som forberedelse til min første fødsel havde vi købt et kæmpe vådliggerlagen (fås i metermål i fx JYSK), som vi afdækkede sengen med og bagefter klippede op i stykker til at bruge i vugge, barnevogn og tremmeseng. Denne gang havde vi ikke afdækket sengen, fordi jeg havde regnet med at føde i sofaen, men da først jeg havde lagt mig derind, kunne jeg ikke overskue at flytte mig.

 

 • 2 store affaldssække – en til affald og en til vasketøj (der er én i hjemmefødselspakken)

 

 • En lille affaldspose/spand – kunne være dejligt for jordemoderen at have ved hånden til mindre stykker affald, som hun skal af med under fødslen.

 

 • Ammepude – jeg brugte min ammepude til at ligge og slappe af op ad mellem veerne og efter baby var født var den god at bruge som hovedpude. Den kan også være god at lægge ansigtet på, hvis man ligger i knæ-albue-leje (jeg brugte en juniordyne).

 

 • Saftevand – man bliver tørstig! Under min første fødsel kunne jeg slet ikke drikke noget, men denne gang var det rart at have lidt. Jeg havde selv blandet et stort glas (sådan et glas der havde været urtekram-mosede tomater i) tranebærssaft, som jeg drak lidt af under fødslen.

 

 • Chokolade – I nedtrængningsfasen er det normalt at både moderen og livmoderen bliver trætte, fordi man har brugt næsten al sin energi. Her møder nogle fødende muren. Da min jordemoder begyndte at snakke om, at her gik fødslen ofte i stå, tænkte jeg nej, jeg ville gøre alt for ikke at gå i stå som sidste gang. Jordemoderen sagde at det var en god idé at spise et stykke chokolade for at få noget energi, så det gjorde jeg, selvom jeg ikke havde meget lyst, og det virkede.

 

 • Et par gode hårelastikker – man tænker det er en lille detalje, men det kan være ret vigtigt (hvis man har langt hår). Da jeg skulle føde ejede jeg kun én hårelastik, som var ret slap i det, så jeg måtte hele tiden sætte min knold om, det var virkelig frustrerende. Den studerende kommenterede vist også på at mit hår hang ned i ansigtet, men jeg kunne ikke gøre noget ved det. Her kunne jeg evt. have bedt en om hjælp til at sætte mit hår eller holde det, men næste gang vil jeg i hvert fald have nogle flere elastikker.

 

 • Fødselstaske – klog af skade havde jeg denne gang sørget for at pakke en fødselstaske. Selvom fødslen foregik hjemme, fik vi alligevel brug for den, da vi skulle overflyttes bagefter. Her var det rart at det hele var pakket, så jeg ikke skulle tænke på det i situationen. Det var så varmt, at jeg nærmest tog nøgen afsted, så det var godt at have en taske med lidt tøj til mig også.

 

 • En madpakke – i forlængelse af fødselstasken skulle vi have pakket en madpakke på forhånd, men det tænker man jo ikke på. Når man bliver overflyttet til hospitalet er det ikke sikkert der er noget mad. Vi kom lige til spisetid, men eftersom vi er veganere, kunne vi ikke få noget. Lasse havde hurtigt smidt et par boller i tasken, men det havde været rart med en madpakke. Så lav en madpakke, man kan altid spise den senere, selv hvis man bliver hjemme.

 

 • Kamera (og evt. kameramand/dame) – det er fedt at have billeder fra fødslen, synes jeg! Desværre har vi ikke ret mange fra lillesøsters fødsel. Til Valdemars fødsel havde jeg en veninde med til at tage billeder, og det blev virkelig godt. Denne gang havde jeg dog valgt det fra, fordi jeg ville have så få mennesker til stede som muligt.

 

 • En ovn – til at varme håndklæder i. Det har de fleste nok derhjemme. Men husk at slukke den bagefter! Vi glemte at slukke den da vi tog afsted, ikke smart.. heldigvis stod den kun på 50 grader.

 

 • Babydyne – det er godt at have babydynen indenfor rækkevidde, især hvis baby kommer ud og er blå og skal varmes hurtigt op.

 

 • Playliste og afspilnings-device – jeg havde lavet en playliste på forhånd i spotify og brugte en iPad til at afspille den på. Ved min første fødsel hørte jeg slet ikke musik, men denne gang synes jeg det var godt.

 

 • Mad og drikke til bagefter – jeg har altid sagt jeg ville have champagne når jeg havde født, men denne gang havde vi købt en æblemost med brus fra Aarstiderne i stedet for til at drikke bagefter. Mad havde vi ikke forberedt, så det blev samosaer fra fryseren, det var også dejligt. Nogle laver også fødselsdagsboller.

Man skal egentligt også have mad til jordemoderen, men vores ville ikke have noget. En kande vand og nogle glas til jordemoderen ville også have været godt at stille frem, da det var en meget varm dag. Vi nåede hverken det ene eller det andet, da de var her så kort tid og havde travlt den tid, de var her. Normalt skal man også have et arbejdsbord og en stol til jordemoderen, det havde vi heller ikke, da det spontant blev i soveværelset i stedet for i stuen. Jeg havde lidt ondt af jordemødrene, der måtte sidde på hug ved siden af sengen, men det gik.

Vi har ikke ret mange stemningsbilleder, men her kan man fornemme setup’et

 

20 thoughts on “Hjemmefødsel – det fik vi brug for”

 1. I wanted to write you that very small note so as to say thanks a lot again for the incredible pointers you have discussed on this website. It is quite wonderfully generous of you to provide openly exactly what most people could have advertised for an e book to help make some bucks for themselves, even more so considering that you might well have done it in case you decided. These principles additionally worked to become fantastic way to fully grasp most people have similar eagerness the same as my own to grasp more and more regarding this condition. Certainly there are numerous more fun instances up front for people who start reading your website.

 2. A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing a little bit analysis on this. And he in actual fact purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love studying extra on this topic. If doable, as you turn into experience, would you mind updating your blog with extra details? It’s extremely helpful for me. Huge thumb up for this blog publish!

 3. I needed to compose you a little bit of note to help say thanks a lot again for those incredible strategies you have provided above. It is certainly remarkably open-handed of people like you to convey extensively just what a lot of folks would’ve marketed as an e book to make some bucks for themselves, mostly given that you might have done it if you decided. Those advice as well served to become fantastic way to be sure that someone else have a similar dream really like mine to find out much more around this condition. I am certain there are a lot more pleasurable moments up front for people who looked at your website.

 4. I and my friends ended up reading the nice guidelines located on your web site then suddenly I had a horrible feeling I had not thanked the blog owner for those tips. All of the women ended up consequently warmed to see them and have in effect absolutely been enjoying them. I appreciate you for really being very thoughtful and for settling on this sort of remarkable issues millions of individuals are really wanting to learn about. My personal honest apologies for not expressing appreciation to earlier.

 5. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how one can convey a difficulty to light and make it important. More folks have to read this and understand this aspect of the story. I cant believe youre no more in style since you undoubtedly have the gift.

 6. My husband and i got very fulfilled Peter managed to carry out his studies by way of the ideas he got from your very own web page. It is now and again perplexing to simply continually be giving for free guides that some people may have been trying to sell. Therefore we discover we need the blog owner to be grateful to because of that. The specific illustrations you made, the easy blog menu, the friendships you can help to create – it is all astounding, and it is letting our son and us consider that this idea is exciting, and that is tremendously mandatory. Many thanks for all the pieces!

 7. My husband and i have been really lucky Ervin could conclude his researching through your precious recommendations he discovered through your site. It is now and again perplexing just to choose to be offering points which usually some people could have been trying to sell. And we also do know we have the website owner to thank because of that. The type of explanations you made, the simple site navigation, the friendships you will help to instill – it’s most remarkable, and it’s letting our son in addition to us understand this subject matter is enjoyable, and that is exceedingly vital. Thank you for the whole thing!

 8. Thanks so much for giving everyone a very brilliant opportunity to read in detail from this blog. It really is so sweet and as well , packed with amusement for me personally and my office peers to visit your blog nearly thrice weekly to find out the fresh things you have got. Not to mention, I’m always fulfilled with all the gorgeous secrets you serve. Selected 3 ideas on this page are unequivocally the most effective I’ve ever had.

 9. I wish to show some appreciation to the writer for bailing me out of such a instance. Right after exploring throughout the world wide web and getting tricks that were not pleasant, I thought my life was over. Existing minus the strategies to the difficulties you’ve resolved by way of your good article is a serious case, and the kind that would have in a wrong way damaged my entire career if I had not discovered your blog. That natural talent and kindness in touching all the pieces was important. I don’t know what I would have done if I hadn’t encountered such a subject like this. It’s possible to now relish my future. Thanks so much for your skilled and result oriented help. I won’t be reluctant to suggest your blog post to any person who will need tips about this matter.

 10. Thank you a lot for giving everyone such a breathtaking chance to read from here. It is always very pleasant and also stuffed with a lot of fun for me personally and my office peers to search your blog not less than three times in 7 days to learn the fresh items you have got. And of course, I am always fulfilled considering the awesome tips you serve. Some 1 facts in this post are completely the simplest I’ve ever had.

 11. I wanted to create you this little observation to help say thanks a lot once again for your extraordinary views you have provided in this case. It was simply extremely open-handed with people like you to grant freely all a lot of people could have offered for sale for an e book to get some money for their own end, and in particular now that you could have done it if you considered necessary. Those suggestions likewise served to become good way to be certain that other people online have the identical interest just as mine to figure out significantly more when considering this problem. I believe there are thousands of more enjoyable instances ahead for people who look over your site.

 12. I definitely wanted to jot down a quick note in order to appreciate you for the remarkable advice you are sharing on this site. My time-consuming internet research has at the end of the day been compensated with really good ideas to exchange with my guests. I ‘d point out that many of us site visitors actually are very much blessed to live in a perfect place with so many lovely individuals with good hints. I feel truly lucky to have used your entire webpage and look forward to many more brilliant minutes reading here. Thank you again for everything.

 13. I intended to draft you this little remark so as to say thanks a lot once again for those extraordinary suggestions you have shared on this page. It has been simply unbelievably open-handed of people like you to deliver openly all a lot of folks might have distributed as an electronic book to make some profit on their own, principally seeing that you might well have tried it if you ever wanted. These basics in addition served as a fantastic way to realize that someone else have a similar fervor the same as mine to learn many more with regard to this matter. I am sure there are lots of more pleasant instances in the future for people who scan your site.

 14. I wish to show thanks to this writer just for rescuing me from such a predicament. Because of surfing around throughout the world-wide-web and coming across proposals which are not powerful, I figured my life was done. Living devoid of the answers to the problems you have sorted out by way of your entire guide is a crucial case, and ones that could have badly affected my entire career if I hadn’t discovered your blog post. Your actual understanding and kindness in taking care of every part was crucial. I am not sure what I would’ve done if I had not come upon such a step like this. I can at this moment relish my future. Thank you very much for your high quality and results-oriented guide. I will not think twice to endorse your blog to any individual who should receive recommendations about this subject.

 15. I wanted to write a simple remark to be able to appreciate you for these great recommendations you are showing on this site. My rather long internet search has now been compensated with really good insight to exchange with my companions. I would admit that we site visitors are undoubtedly fortunate to live in a great community with so many awesome professionals with good tips and hints. I feel quite happy to have come across your web page and look forward to many more thrilling times reading here. Thanks a lot once again for all the details.

 16. My husband and i have been absolutely lucky when Edward managed to do his inquiry because of the ideas he made when using the weblog. It is now and again perplexing just to happen to be giving out information and facts which other people have been trying to sell. Therefore we know we have you to appreciate for that. All of the explanations you’ve made, the easy blog navigation, the friendships you can assist to promote – it’s mostly awesome, and it is letting our son in addition to us understand that subject matter is satisfying, and that is incredibly pressing. Many thanks for the whole thing!

 17. My wife and i were very comfortable that Ervin managed to finish up his researching by way of the precious recommendations he acquired while using the blog. It’s not at all simplistic just to continually be freely giving secrets and techniques which usually some others have been trying to sell. And we all take into account we have you to thank for that. The entire explanations you’ve made, the straightforward site navigation, the friendships your site assist to promote – it’s all awesome, and it’s really leading our son and us believe that that situation is pleasurable, and that’s very pressing. Many thanks for all the pieces!

 18. I needed to write you this little bit of remark in order to say thanks again for the beautiful guidelines you have documented on this website. It has been tremendously generous of people like you giving openly all a number of us would have offered as an electronic book in making some bucks on their own, most importantly given that you could possibly have done it in the event you wanted. Those points additionally acted like a fantastic way to know that the rest have similar interest just like my own to see good deal more on the topic of this issue. I am sure there are thousands of more enjoyable situations in the future for individuals who read through your blog.

 19. I needed to draft you this very little observation in order to say thanks as before on your wonderful secrets you’ve provided on this site. It was so unbelievably generous with you to deliver freely just what a number of people could have offered as an ebook to make some bucks for themselves, and in particular considering that you could have tried it in the event you wanted. Those guidelines as well served to provide a good way to fully grasp other individuals have the identical keenness like my personal own to find out many more on the subject of this issue. I think there are some more fun sessions in the future for individuals that view your website.

 20. My husband and i have been thrilled when Albert managed to deal with his studies via the ideas he gained through the blog. It is now and again perplexing to just always be giving out secrets which people have been selling. And we fully understand we’ve got the blog owner to appreciate for this. All the illustrations you made, the easy site menu, the friendships you can assist to foster – it’s mostly excellent, and it’s really leading our son and us know that that matter is excellent, which is pretty serious. Thanks for all the pieces!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *