10 (gode) grunde til at have en barnevogn

Jeg har lige lagt baby fra mig i barnevognen (som står i stuen) for at gå på toilettet. Det kan man sagtens med en baby, men det er altså nemmere uden. Og nej, hun skriger ikke, og jeg tror ikke hun lider overlast.

Lillesøsters første lur i barnevognen på altanen, en uge gammel – og ja, jeg har chips i min barnevogn! #dårligspeltmor

Som den opmærksomme speltmor har bemærket, har NeoHippie og En Verden Ved Siden Af Blog advokeret for at man ikke behøver alverdens babyudstyr, og at babyjunglen er ren kapitalisme, som kun ønsker at tjene penge, og i øvrigt fremmer adskillelsen mellem forældre og barn frem for at styrke relationen – måske ikke ordret, men det er sådan jeg opfatter det. Jeg er enig langt hen ad vejen – jeg hader Babysam! Men for mig er det ikke enten eller – her vil jeg fortælle lidt om, hvorfor jeg sætter pris på at have en barnevogn. Jeg gik faktisk  igang med dette indlæg før jeg læste listen på EnVerdenVedSidenAf, men blev efterfølgende mere motiveret for at gøre det færdigt.

Jeg har nu været semi-slyngemor i 4 uger. Barnevognen er blevet brugt minimalt, hun har sovet en enkelt udendørs lur i den, og jeg har haft den med på tur én gang, hvor hun stort set ikke gad ligge i den. Noget modsat Valde, som sov udenfor i barnevogn fra første dag vi var hjemme fra hospitalet. Om morgenen tog han altid en lur ovenpå mig eller i ringslyngen, men ellers lå han udenfor. Ligesom han også lå i sin egen vugge fra starten af. Denne gang gør jeg tingene lidt anderledes.

Det var ikke fordi jeg havde besluttet mig aktivt for ikke at bruge den, men for det meste er det Valdemar der sidder i barnevogn/klapvogn når jeg afleverer ham i dagpleje eller vi er på tur, og eftersom vi ikke har en søskendevogn, må lillesøster i vikle/bæresele. Jeg synes det kunne være lækkert med en søskendevogn, men ville lige se, om vi ikke kan klare os uden, for at spare penge, men også fordi den fylder meget, er u-handy, og det er dumt at anskaffe sig, hvis den mindste alligevel ikke gider ligge i den. Jeg ser det også som en god anledning til at vikle lidt mere, for jeg synes det var hyggeligt de gange jeg fik det gjort med Valde. Og så kan man amme i en vikle, mens man går, hvilket gør livet nemmere, da jeg ikke hele tiden behøver stoppe op og sætte mig ned.

Torsdag i sidste uge var lillesøster og jeg på vores første tur til København, og vi havde ikke barnevogn med, kun bæresele og en rygsæk. Det gik jo fint, men det var en kort tur, havde det været en længere tur med mere bagage, ville barnevognen have været rar at have med. På den anden side var det meget nemmere at færdes omkring i den kollektive trafik, når man ikke skulle vente på elevatorer og sådan noget.

I min omgangskreds er der mange småbørnsforældre, som slet ikke bruger barnevogn, og altid bærer deres børn. Det er dejligt for dem, at de har fundet ud af, hvad der er det rigtige for dem, men jeg er ikke enig i, at fuldtids-babywearing nødvendigvis er det bedste for alle forældre og børn. Man skal have en stærk krop, og man skal vænne sig til at have kropskontakt hele tiden. Nogle elsker det, andre gør ikke.

Der er mange forskellige holdninger til at bære sit barn, og især fra mennesker i aldersgruppen 50+ har jeg allerede fået nogle sjove kommentarer med på vejen. Da vi en dag kom gående med barnevognen foran os og lillesøster i viklen, råbte en dame på torvet efter os “Hun skal ligge i barnevognen!”. Min svigermor er meget bekymret for om min krop nu kan holde til det, og vores overbo sagde “det må være hårdt for din ryg og dine knæ, det er jo som om graviditeten fortsætter!” – og ja, det er netop som om graviditeten fortsætter – på godt og ondt. Det er jo meget moderna at tale (og hashtagge) om “det fjerde trimester”, som går ud på at forlænge den symbiose, kvinden og barnet har i graviditetens tre trimestre, og her er det at bære sin baby en stor del af det. Dog er jeg ret ambivalent omkring dette, for samtidigt med at jeg synes det er dejligt at have mit barn tæt, er det altså også en belastning for min krop, som i forvejen var øm efter fødslen. Så de har jo til dels ret.

Gennem mit forældreskab har jeg stiftet bekendtskab med mange forskellige teorier og filosofier, der er “attachment parenting”, “godnat og sov godt”, “den konventionelle metode”, “laissez-faire-80’er-opdragelse” (den var hjemmelavet) osv. Man bliver lidt forvirret nogle gange. Der er flere filosofier, jeg godt kan lide elementer af, fx the continuum-concept og den ifavnske tilgang – det jeg bare ikke forstår er, at det skal have et navn og et label! For mange af de her ting gjorde jeg bare ren instinktivt før jeg vidste hvad det hed. Anyways, i alt det her har jeg for en gangs skyld forsøgt at finde min egen gyldne middelvej – noget jeg var meget dårlig til for bare et par år siden, hvor alt skulle være enten-eller, sort-hvidt og 100%. Jeg må indrømme, at jeg slet ikke tror på at man kan være noget 100% længere, hverken veganer eller ifavnsk eller hvad det nu kunne være, derfor har jeg fundet min egen stil, og tager det bedste fra alle verdener – typisk moderne menneske, jeg ved det! Derfor bruger jeg både vikler og barnevogn, fordi jeg synes der er gode ting ved begge dele, og her vil jeg dele mine 10 grunde til at det kan være rart at have en barnevogn/klapvogn:

1. Oppakning – alle småbørnsforældre ved, at man kan ende med at have en del ting med, når man skal på tur. Ja, man kan godt have det i en rygsæk, men til længere ture, og især med to børn, er det rart ikke at skulle bære rundt på det. Og hvis man ikke har bil, kan man putte sine indkøb under barnevognen.

2. Min krop – Jeg havde lidt problemer med mit bækken allerede før fødslen, men efter fødslen var det som om det var blevet ti gange værre. De første to uger kunne jeg ikke gå eller vende mig i sengen uden det gjorde ondt. Oveni det var jeg bristet meget og blevet syet. Her tvivler jeg altså på, at det er den bedste idé at bære rundt på 5kg+ baby flere timer om dagen. Det er altså ikke alle mødre, der bare er super fitte og stærke.

3. Skygge om sommeren – Her i sommervejret synes jeg ærligt talt det er upraktisk at have en baby hængende på sig konstant. For det første er det utroligt varmt i solen, og for det andet må babyer ikke få sol, så jeg er tvunget til at sidde i skyggen hele tiden. Det er ikke jordens undergang, da jeg aldrig har været den store strandløve, men eftersom de fleste andre gerne vil sidde i solen (fx til en fest vi var til i går), kunne det være rart at kunne stille sit barn i en barnevogn lidt afsides, mens man selv nyder solen. Synes jeg!

4. Jeg sveder!!!! – ja, den taler for sig selv. Jeg sveder utroligt meget når det er varmt, og det gør baby nok også så. Og ja, man kan bare gå hud mod hud i viklen, men på forhånd undskyld for at jeg ikke er hippie nok til at gå og laktere ud over det hele ude i offentligheden.

5. Spille musik – Dem der sværger til at have deres baby konstant på sig, har måske ikke hobbyer, hvor man ikke kan have en baby på sig. Men det har jeg. Jeg spiller cello og orgel. Cello kan man ganske enkelt ikke spille med en baby på maven. Måske med en baby på ryggen, men det ville være belastende for ryggen, og baby skal også have en vis alder. Orgel kunne jeg nok godt spille med en baby på mig, men jeg ville få ondt i ryggen og baby høreskade. Og nej, det er ikke alle der har lyst til at sætte deres hobby eller passion eller endda levevej (hvis man er musiker) på standby i 2 år, fordi man skal bære på sit barn 24/7. Desuden synes jeg det kunne være rart at kunne lave yoga eller tage et bad mens baby sover.

6. Sove udenfor – Ja, måske er det bare en gammel ammestue-skrøne, men jeg tror altså stadig, som mange danskere, på at det er sundt at sove udenfor. Hvis jeg nu ikke gad viklen kunne jeg også bare putte mit barn indenfor i en seng, men så er jeg meget afhængig af at være hjemme på bestemte tidspunkter. Jeg synes det er dejligt at man bare kan trille afsted med barnevognen, hvis man får lyst til en tur, og så behøver man heller ikke “time” sovetiderne så meget, hvilket vi heller aldrig har gjort.

7. Et sted at lægge baby – Jeg har endnu ikke fattet hvordan man binder en vikle uden at have et sted at lægge babyen i mens – hvis jeg nu fx står i et tog, så kan jeg ikke bare lægge babyen et random sted mens jeg binder viklen. Her ville jeg kunne lægge hende i barnevognen. Man kan også bare bruge bæresele eller strækvikle, hvilket jeg også gør, fordi man kan beholde den på, og så tage baby ind og ud af den. Men en fastvikle er altså bare mere behagelig.

8. Stofbleer – Det her er lidt paradoksalt, eftersom dem der ikke bruger barnevogn, ofte er de samme typer, som bruger stofbleer. Og stofbleer er fantastiske, men de fylder altså bare meget mere end engangsbleer = endnu mere oppakning, som du skal bære på ryggen. Ikke nok med at de fylder meget på vej ud, så vejer de endnu mere på vej hjem, i det der er er blevet tisset i dem. Ikke praktisk!

9. Ligge ned og sove om dagen – Måske er jeg krævende og egoistisk nu, men jeg synes faktisk det er rart at kunne tage sig en lur liggende. Ja, jeg er en af dem, der sover når baby sover, for det har jeg brug for. Jeg kan huske at Valde altid vågnede når jeg sad stille med viklen, og nej, jeg gider ikke gå rundt med mit barn i mange timer om dagen, fordi det skal sove. Jo, man kan godt sove med et barn i vikle, men ikke helt liggende, og personligt får jeg ondt i nummi af at sidde for længe ad gangen.

10. Pasning – Når og hvis barnet skal starte i pasning (hvilket mine skal), har det allerede lært at sove i barnevogn. Men det kan de også sagtens lære, selvom man ikke har trænet dem i det (siger nogen), så det er måske bare en skrøne. Hos nogle dagplejere skal man selv have barnevogn med, og jeg kan forestille mig det er rart for barnet at sove et trygt og velkendt sted.

Måske skulle jeg bare få købt den tvillingevogn!

P.S. Lillesøsters barnevogn har vi forresten skraldet i en container, så nej, jeg har ikke støttet kapitalismen! #frelst #dygtighippie #zerowaste #fuckbabysam

3 thoughts on “10 (gode) grunde til at have en barnevogn”

 1. Kære Tabitaner,

  Mange tak for din henvisning til min blog. Og endnu mere for at forholde dig til mit indlæg.

  Jeg vil gerne bruge denne anledning til lige at uddybe intentionen med mit indlæg (igen):

  I indlægget ønsker jeg faktisk ikke at advokere for at man ikke behøver de ting jeg nævner. F.eks. er MME livsvigtigt i rigtig mange tilfælde, og det vil være ren idioti at fravælge det her hjælpemiddel. Jeg mener heller ikke at babyjunglen er ren kapitalisme. Jeg er langt fra modstander af den teknologiske udvikling, som selvfølgelig også omfatter babyudstyrs-området. Jeg mener heller ikke at udstyret per definition fremmer adskillelse mellem forældre og barn.

  Min intention var at appellere til en kritisk tænkning omkring brugen af den teknologi, som vi har til rådighed. Den kan nemlig føre til stor adskillelse. Og adskillelse mellem mennesker opfatter jeg som en af de største trusler i vores samfund.

  Når jeg læser dit indlæg her, så bliver jeg virkelig glad. Du gør præcis det, som jeg gerne ville appellere til. Du forholder dig til hvornår og hvordan det er fantastisk berigende at benytte hjælpemidlet barnevogn. Og indirekte, hvornår det ikke er.

  Jeg var selv slet ikke så reflekteret, da jeg fik mit første barn. Og jeg ville ønske at nogen havde forsøgt at vække mig af min slummer. Jeg vil ønske for mine børn, at de vokser ind i en tid og i et samfund kendetegnet ved kritisk tænkning, samhørighed og fællesskab. Hvor der er plads til dem, der ikke løber så hurtigt.

  Det bedste hilsener fra
  Nynne

  ( http://www.verdenvedsidenaf.dk )

  1. Måske læste du det ud af indlægget, fordi du selv mener det? Jeg er i så fald enig med dig. Langt hen ad vejen. Det var bare ikke det jeg gerne ville sige med indlægget. Måske læste du det ud af indlægget, fordi mine overbevisninger alligevel skinner en del igennem? Måske læste du det ud af indlægget, fordi der er en sandhed der trænger sig på?

   Tak for at tage debatten videre. Jeg er vild med provokationer, så du skal endelig ikke ændre noget, for min skyld.

   Tak for din kommentar på bloggen <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *